Jeden malý tip pro prohlížeč Opera

Existují různé prohlížeče. Jejich uživatelé mezi sebou neustále brojí a virtuálně si nadávají, proč je právě ten jejich prohlížeč lepší. Já už přes rok neustále střídám Firefox a Operu. Ale až včera jsem nalezl díky stránkám o Opeře geniální funkci.

Těm, kteří ji už znají, se omlouvám, že nosím dříví do lesa. Ale těm, kterým byla tato funkce dosud utajená, snad pomůžu rozšířit obzory.

Prohlížeč Opera totiž nabízí takzvané aliasy. Koho by to pořád bavilo vypisovat celou adresu www.idnes.cz? A co teprve adresy, které jsou ještě delší? Pravda, spousta z vás má své často navštěvované stránky uloženy v Záložkách či Oblíbených, jenže když už jich tam máte třicet a víc, rolování a hledání je docela zdlouhavé. Je taky pravda, že spousta z vás má zapnutý našeptávač, takže když začnete psát do řádku Adresa písmena "id", rovnou vám to stránky iDnes nabídne. Jenže opět nevýhoda - pokud pravidelně mažete Cookies, Cache či Historii navštívených stránek, při příští snaze dostat se na iDnes vám našeptávač bohužel nic nenabídne, takže adresu opět budete muset vypsat "růčo" nebo najít v Záložkách.

A proto je v Opeře zabudovaná funkce Alias. Představte si, že máte své osobní stránky. Třeba www.honzapolacek.com. Díky aliasu však stačí napsat do Adresy například jen slovo "ja" nebo "moje" nebo jakkoliv uznáte za vhodné (to záleží na vás) a načte se stránka www.honzapolacek.com.

Je to podobné, jako telefonní čísla v mobilu. Taky si je nepamatujete, ale víte, že Ondru najdete pod Ondrou a Martina pod Martinem, že? Až na ten detail, že tady jde o www stránky.

A jak na to?

Na začátku opravdu budete muset ručně naklofat na klávesnici www.honzapolacek.com.
Až se zadaná adresa načte, zmáčknete klávesovou zkratku Ctrl+D, abyste stránku přidali do Záložek.
A v dialogovém okně, které vám vyskočí, kliknete na nabídku Podrobnosti.
V těchto podrobnostech pak najdete pole s názvem Alias a do něj napíšete již zmíněné "ja" nebo "moje".
A potvrdíte.

Vyzkoušet si to můžete ihned.

Takhle to můžete udělat i s www.idnes.cz. Jako Alias můžete ukládat i jedno písmeno.
Pro iDnes třeba "i" a pro blog.iDnes například "b".

Další vychytávky pro Operu najdete například zde

Autor: Stanislav Wiener | pátek 18.1.2008 12:57 | karma článku: 14,38 | přečteno: 2542x