Krásná země: Romové pracují, důchodci podnikají a ceny jsou nízké

Využil jsem nabídky svého blogerského kolegy Větvičky a přifařil jsem se k jeho výletu. Víkendová návštěva Podkarpatské Rusi byla přesně podle očekávání, které jsem nabyl z jeho fotek. Přesto ve mně vzbudila mnoho otázek. Třeba mi pomůžete s odpověďmi...

Trasa mezi Ostravou a Užgorodem je skoro stejně dlouhá jako trasa mezi Ostravou a Prahou. Na trase Ostrava Užhorod vloni přibylo asi 30 km dálnic. Mezi Ostravou a Prahou - nic. Proč? Platíme málo na daních?

Na hranici mezi Evropskou unií (Slovenskem) a Ukrajinou byla vloni vystavěna železná opona. Brání průniku mongolských nájezdníků do Evropy, nebo bude brzy bránit útěku evropanů mimo EU? I naše komunistická železná opona byla prezentována jako ochrana před špiony... Když jsme postavili takovýto masivní plot mezi nás a naše přátele z Podkarpatské Rusi, bude stejný plot postaven všude na pobřeží EU aby zabránil průniku neevropanů?

Která opona byla postavena v roce 1950 a která v roce 2008?

Na území Podkarpatské Rusi žijí Rusíni, Maďaři a Romové (cikáni). Všichni pracují, nebo se o to snaží. Včetně Romů, byť ti vykonávají práce "jednoduché". "Rasismus" českého typu tady není, protože mu chybí příčina. Každému je jedno, jestli je člověk černý, bílý nebo zelený. Pracuješ - máš. Nepracuješ - nemáš. Jez si třeba brouky. Tady pracuje každý, práce je životní nutností. Kdo nepracuje, nejí. Když nemáš práci, musí se postarat rodina. Sociální dávky a důchody? Jsou. Tak malé, že si z nich můžete koupit mrkev a řepu na boršč. Takže Mercedesy zaparkované před sociálním úřadem nenajdete. Je to dobře nebo špatně? 

Lahev lidového alkoholu (vodka, rum,...) stojí 25 Kč. Čepované pivo v hospodě stojí 8 Kč. U nás 30. Benzín stojí 15 Kč. U nás 30. Daň z příjmu je 15%. Levice u nás plánuje až 40%. Komu platíme ty přebytečné daně? Státní správě? Aha. Tak to máme asi akční, přátelskou, usměvavou státní správu, fungující policii, silnice bez výmolů, dostavěné dálnice.

Nebo ne? Že by bylo něco špatně ve státě českém?

 

Autor: Vladislav Weiss | středa 17.6.2009 15:25 | karma článku: 48,24 | přečteno: 32887x