Budapešť - bolševizace pokračuje

„A čím vyšší daně nám ti socialističtí hajzli napaří, tím méně jich budeme platit“, rozčiloval se budapešťský taxikář.

Jak zní to pravidlo? Akce způsobuje reakci? Snížení daně z příjmu přineslo paradoxně více peněz pro stát. Přesvědčili se o tom Slováci a nedávno také my. Zvýšení daní z příjmu přinese naopak méně peněz pro státní pokladnu. Lidé začnou hledat boční cestičky, podnikavější založí stínové firmy a peníze si zase vezmou zpět od státu jinak, velké firmy investují jinde (krásný příklad ukázala Škodovka s produkcí nového modelu na Slovensku – v Česku hrozí vyšší zdanění).

Proč to tedy Maďaři dělají? Protože už mnoho jiných variant nezbývá. Další vlna krize se dá očekávat ve druhé polovině léta, příjmy státu půjdou ještě níže. Stát je zadlužen tak, že varianta státního bankrotu je více než reálná. Sliby třináctých, čtrnáctých platů i důchodů a další socialistické nesmysly udělaly své. Mohli bychom se Maďarům smát, ale zas tak daleko za nimi nejsme. Tři? Čtyři roky? Stačí zvolit kvalitního „zadlužovače“ na post premiéra a máme vymalováno.

Kritický stav je už vidět přímo na ulicích. Lidé se snaží žít svůj život a bavit se jako dříve. Výsledný efekt ale připomíná nucenou oslavu na Titaniku. Množství žebráků a bezdomovců na ulicích se od podzimu rapidně zvýšil. Okupují lavičky, teplá zákoutí, parky. Policie si jich už nevšímá. Rezignovala. To množství se nedá zvládnout.

Vysoké daně a vysoké ceny odrazují od nákupů. Podchlazené maďarské pivo za 90 Kč jsem odmítnul, transylvánský guláš byl sice výborný, ale hodnotu 200Kč neměl. I ta šlapka na ulici se zbláznila. Za čtyři tisíce korun by člověk mohl v Praze mít snad čtyři takové, ale copak má člověk čtyři nástroje? Vrátil jsem se do liduprázdného hotelu v centru Budapešti a ráno jsem rád vyrazil zpět přes Slovensko a Moravu. Na hranicích nebyly zatím žádné rozdíly mezi zeměmi vidět.

Jak daleko že to za těmi Maďary jsme?  

 

  ...ani ta doprava už není tak hustá jak bývala...

 

 ...německé pivo v zemi, která produkuje tisíce tun obilovin... 

 

...  že by odpočívající turista?

 

 ...vypadá jako pošťák, ale není to pošťák

 

 ...divné symboly

 

...klobásky od místních cikánů chutnají pořád výborně  ...

 

 ...nahoře se slaví, jak je to v podpalubí?

 

 ...i tady dobrý...

 

 ...nemám co na sebe, Ištváne...

 

 ...a ty nové brýle mě stály 20.000 Forintů...

 

...plus? Už ne. Spíš mínus...

 

...lidé jsou happy (aby ne, podívejte se na logo vlevo nahoře)

 

 ...ale uvnitř prodávali skotské pivo...

 

...a někteří v té době už spali...

 

...a spali...  

 

...a spali...

 

.... nebo si zatím četli bulvár zdarma...

... jako kdyby někomu ujížděl vlak...  

 

...nebo se potápěl parník?

 

Podzimní článek o Budapešti je tady.

 

Autor: Vladislav Weiss | čtvrtek 11.6.2009 11:23 | karma článku: 26,82 | přečteno: 2115x