Kaskadérská dílna s Daynou Chiplin, report účastníka

Jako ve všech oborech i lektor stage combatu se musí stále vzdělávat. Využil jsem výjimečné nabídky a účastnil se intenzívní dílny vedené hvězdou současné kaskadérské scény.

Dayna Chiplin jako Damoklův meč nad skupinou žákůDagmar Vižďová

Ve spartánských podmínkách tělocvičny v Londýnské jsem prožil výborné tři hodiny intenzívní pohybové dřiny. Dayna Chiplin je světoznámá kaskadérka, hrála ve filmech jako Underworld 3: Vzpoura Lycanů, Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, Spartacus: Krev a písek, Legend of the Seeker, Xena, Herkules. Co však překonává její vynikající výkony ve všech rolích je dokonalé zvládnutí výuky, mnohý talent není schopen dál předávat své znalosti, o ní to rozhodně neplatí. Dayna je překvapivě skvělá lektorka, její přístup k studentům je profesionální a současně velmi civilní a milý. Odváží se s převážně amatérskou skupinou žáků provádět i relativně pokročilé techniky a vše v bezpečném a zvládnutelném provedení. Od klasické rozcvičky, přes základní dovednosti pádů až po inscenovaný boj ve dvojici – to vše jsme dokázali realizovat v průběhu jednoho odpoledne. Na závěr se dvojice mohly předvést před publikem ostatních cvičenců a Dayna vše snímala na záznam.

Dalším překvapením pro mě byla skladba návštěvníků akce, převážně ženy nejsou to, co bych na kaskadérském výcviku čekal. I díky Daynině přístupu si vedly dámy skvěle. Všichni se snažili a nikdo nereptal, pedagogickou kvalitu dosvědčuje i úvodní poučení, rada dělat je to co je zvládnutelné (i když ne vždy bezbolestné). Jedinou nepatrnou drobností hodnou kritiky byla totálně ledová voda ve sprše, ale kdo chtěl vyrazit k další zábavě čistý, mohl se proběhnout na nedalekou základnu. Pořadatelům akce – společnosti StarEvents patří každopádně dík a gratulace, za vydařený počin.

Zkrátka skvělá akce, pro všechny příznivce akčních scén, kteří někdy toužili vyzkoušet si kaskadérské řemeslo na vlastní kůži. A co přinesl workshop mě, respektive co budu tlumočit svým žákům v Domě rytířských ctností? Drobné nuance v provádění výkonů a jistotu, že i po třiceti letech je dobré vrátit se k samotným základům. Vždy je co vylepšovat. A stále platí moje oblíbené heslo: Boj je hra a hrát je boj!

Robert Waschka, šéf lektor Domu rytířských ctností v Brně

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Waschka | úterý 11.10.2011 11:06 | karma článku: 6,04 | přečteno: 627x