Hodina tance, s mečem?

Pokud si vyhledáte Pragoffest 2012, můžete nabýt dojmu, že se jedná o klasické setkání fanoušků scifi a fantasy, her, literatury a filmů, případně něco málo navíc. Ovšem pozor je tu také MoveCon! Tradice linie pohybové zábavy jakoby šla přímo proti obvyklé představě o činnosti fanů (tedy přátel vedeného literárního směru), běžně je vnímáme jako obtloustlé počítačové maniaky. Pravda je vzdálená na míle. Je to již pár let, co zjistila komunita kolem sci fi a fantasy, že některá dobrodružství lze zažít i jinak, než listováním v knize či klikáním myší. Ne, nemyslím tím hry na hrdiny v plenéru tedy LARP, i když s tématem do jisté míry souvisí.

Jde nám o ruch, ano skutečný nefalšovaný a radostí protknutý pohyb! Podstatou linie MoveCon je právě on, ve všech podobách. A jak souvisí s tancem a meči? Letos se představí nové workshopy i přednášky. Rytířský meč a taneční kroky jak to jde dohromady? Otočky a půlotáčky, šerm ve filmu a ve skutečnosti, herci a jejich „zaručeně“ pravé meče. Hrozitánsky vypadající smrtelné seky, chropot bídáka a poslední vzepětí kladného hrdiny. Pokud se nebudou návštěvníci conu bát, inu dostanou příležitost vše otestovat na vlastní kůži. Fakt, že minulé ročníky i podobné akce přinášejí přeplněné místnosti a nutnost u strojů, pardon u mečů, se střídat, říká, že fanové se pohybu, navíc s kusem oceli, nebojí. Aby toho nebylo na jednu akci málo, čekají nás i další radosti.

Bezpečné zobrazení násilí, toť heslo dne. Inspirace workshopem slavné kaskadérky, aneb v kostce když Xena dupne v zádech křupne, je další pohybová akce, pokud ji někdo nestihne, nevadí. Nejen Evropa je svět a možnost nahlédnout do kuchyně wu shu je jedna z mnoha dalších pohybových dílen.

A nebojíme se ani projektoru a mluveného slova, přednášky a diskuze – sem s nimi. Například téma z nejstarších. Conan versus Sparta, kdy začíná boj být uměním? Fantazie a skutečnost, bojovali Egypťané podle komiksů? A další a další… Nezbývá, než přijít a přesvědčit se na vlastní oči, či okusit vlastní radost z pohybu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Waschka | pondělí 30.1.2012 12:13 | karma článku: 5,57 | přečteno: 604x