Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je to bartitsu, a jak je pojímáme v centru Dům rytířských ctnost

Dům rytířských ctností je centrum v Brně, kde se věnujeme celé šíři primárně evropských bojových umění. Bojové umění s názvem Bartitsu zdá se znít východně, ale jde o tradiční evropské bojové umění. Jak koncovka v názvu Bartitsu naznačuje, bere si část inspirace z orientu, ale jde spíše o módní přístup viktoriánské doby, než přímý odkaz.

Doufám, že jsem vás trochu napnul. Než si řekneme o tomto viktoriánském stylu boje více, trochu ho přiblížím. Připomenu vám totiž, kde jste jej mohli vidět. Byli jste poslední době v kině? Pokud jste viděli film Sherlock Holmes, přesněji některý z obou akčních filmů s tímto detektivem, vzpomeňte si, jak v něm Sherlock Holmes bojuje. Jeho elegantní bojový styl, logický a snadný v přemožení nepřítele, to je Bartitsu.

Na přelomu 19. a 20. století založil Bartitsu britský příslušník střední třídy. Jak sám uvedl, reagoval na zvyšující se násilnosti v britských ulicích, především v Londýně.

Zakladatel Bartitsu se narodil v indickém Bangalore v roce 1860 a jeho původní jméno bylo Edward William Wright. Jelikož jeho otec byl významným stavitelem železnic, měl Edward možnost procestovat svět a prostudovat specifické systémy boje z různých zemí. Ve svých třiceti letech si změnil jméno na Edward William Barton-Wright, proč prameny neuvádějí.

E. W. Barton-Wright se vždy zajímal o bojová umění – během pobytu v Japonsku studoval tři školy jujutsu (Jiu jitsu): ve městě Koba Shinden Fudo Ryu (mistr Terajima Kuniichiro), poté se přesunul do Jokohamy, kde studoval Tenshin-Shinyo Ryu a poté se přestěhoval do Tokia, kde cvičil Kodokan Jiu jitsu (pravděpodobně ho učil mistr Jigoro Kano).

V roce 1898 se vrátil do Anglie s cílem spojit své znalosti o evropském i asijském bojovém umění do jednoho funkčního systému. V rámci spolupráce s dalšími mistry a instruktory zformoval Bartitsu.

V roce 1902 napsal: „Bartitsu bylo vytvořeno s cílem poskytnout mírumilovnému člověku vědecké poznatky o obraně proti násilníkům a rváčům. Tento systém zahrnuje nejen box, ale i použití hole, nohou a velmi lstivý a inteligentní japonský systém zápasu, kde váha a síla hrají malou roli.“ Bartitsu tak rozeznává čtyři rozestupy útočníka a obránce, těsný, blízky, střední a daleký rozstup, na každý má Bartitsu svůj soubor prolínajících se technik.

Vznik Bartitsu se spojuje se třemi hlavními trendy ve společnosti: medializace rostoucí kriminality v Anglii, ale i ve světě, fascinace vším asijským (zvláště Japonskem) a v neposlední míře i vzrůstající zájem o fyzickou kulturu těla. Bartitsu bylo vytvořeno speciálně pro sebeobranu ve městě a svou cílovou skupinu mělo ve střední a nižší třídě, u neozbrojených lidí, kteří se nejvíce obávali o svou bezpečnost. Média úspěšně zvyšovala paniku obyvatelstva zveřejňováním článků o uličních ganzích a naopak kladně informovala o možnosti posílit tělo a ducha prostřednictvím bojových umění a sportů. Spolu s Bartitsu tak svůj vzestup zaznamenalo také francouzské Savate nebo La Canne (sebeobrana s použitím vycházkové hole), jeho samostatné součásti. Bartitsu tak bylo prezentováno jako alternativa k životu ve strachu z napadení, oloupení, znásilnění či vraždy. Což platí dílem i dnes.

Dům rytířských ctností má k věcem inovativní přístup. V čem se naše pojetí Bartitsu liší od původního pojetí?

V zásadě modernizací při zachování tradic. Samozřejmě, že výuka Bartitsu má sloužit k vlastní sebeobraně, ovšem stejně jako u ostatních kurzů Domu rytířských ctností je nejdůležitější, aby se účastníci bavili. Nedržíme se striktně textů pana Bartona, přidáváme poznatky o širokém spektru bojových umění, především evropského západu. Jedná se o středověký zápas, o různé styly boje tesákem i nožem, s obuškem či vycházkovou holí, ale o řadu mistrovských škol středověku i novověku. Například používáme učebnici boje hůlkou pro policejní složky v Indii napsanou na přelomu století. Tato zapadá i do původního konceptu Bartitsu, neboť vznikla v době, kdy se tvořil názor na bojové umění u původního autora.

S ohledem na čtyři rozestupy Bartitsu, pro těsný rozestup přidáme středověký zápas a prvky dalších orientálních umění. Na rozestup blízký, u kterého je v Bartitsu primární box, navážeme nejpřesněji, opět boxerským technikami a některými úderovými technikami východních bojových umění, které používá již původní autor. Doplníme je pak technikami ranně Evropskými a například technikami z Filipín. Pro střední rozestup máme kopy z francouzského Savatu, k nim použijeme kopů ze středověkého zápasu a dalších umění například opět Filipín. Pro daleký rozestup použijeme boj hůlkou dle Vigniho použitého původním Bartitsu, doplněný o moderní obušek inspirovaný šermem tesákem i metodami současných „real defence“ škol.

Nejpodstatněji se změnil přístup výuky u strategie a taktiky boje a v právním pojetí. Jestliže Barton zná především reakci na útok, my víme, že musíme být proaktivní a hrozícímu útoku předejít, abychom omezili možné škody na našem zdraví. Stejně tak se věnujeme i před-konfliktní a po-konfliktní fázi sebeobrany.

Dům rytířských ctností v Bartitsu přidává přednášky v teorii, jakou je například znalost různých barev stavů bezpečí a nebezpečí, právní a psychologické minimum.

Tento text jistě nevyčerpal znalosti o Bartitsu a toho co dělá Dům rytířských ctností. Můžeme se těšit na řadu článků s obdobnou tématikou. To co víme a umíme, si nechceme nechat pro sebe a rádi se s vámi podělíme. V této souvislosti prosím, pokud máte více informací, či informace jiné, dejte nám vědět. Těšíme se na každou novinku související s naší oblíbenou činností – bojovým uměním.

Autor: Robert Waschka | neděle 26.10.2014 17:05 | karma článku: 7,96 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Robert Waschka

Hodina tance, s mečem?

Pokud si vyhledáte Pragoffest 2012, můžete nabýt dojmu, že se jedná o klasické setkání fanoušků scifi a fantasy, her, literatury a filmů, případně něco málo navíc. Ovšem pozor je tu také MoveCon! Tradice linie pohybové zábavy jakoby šla přímo proti obvyklé představě o činnosti fanů (tedy přátel vedeného literárního směru), běžně je vnímáme jako obtloustlé počítačové maniaky. Pravda je vzdálená na míle. Je to již pár let, co zjistila komunita kolem sci fi a fantasy, že některá dobrodružství lze zažít i jinak, než listováním v knize či klikáním myší. Ne, nemyslím tím hry na hrdiny v plenéru tedy LARP, i když s tématem do jisté míry souvisí.

30.1.2012 v 12:13 | Karma: 5,57 | Přečteno: 603x | Diskuse| Pozvánky, akce

Robert Waschka

Kaskadérská dílna s Daynou Chiplin, report účastníka

Jako ve všech oborech i lektor stage combatu se musí stále vzdělávat. Využil jsem výjimečné nabídky a účastnil se intenzívní dílny vedené hvězdou současné kaskadérské scény.

11.10.2011 v 11:06 | Karma: 6,04 | Přečteno: 627x | Diskuse| Kultura

Robert Waschka

Šermírna stokrát jinak, tentokrát s šikulkami, aneb Pragofest 2011

Pragofest je con, čili setkání fanoušků převážně sci-fi a fantasy, v různých podobách, od literatury po živé hraní her na hrdiny, filmové fanoušky nevyjímaje. Na této akci jsem dostal příležitost přiblížit zájemcům boj rapírem a přináším pár postřehů.

7.2.2011 v 0:33 | Karma: 7,98 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Kultura

Robert Waschka

Scénický boj s plným kontaktem a LARP

Co má společného scénický šerm a sex? Patří ke hře na hrdiny boj? Jistě. Je však možné dopustit u živého hraní na hrdiny (LARP – live action role-playing /game/) přímý fyzický kontakt účastníků?

28.1.2011 v 19:26 | Karma: 7,51 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Ostatní

Robert Waschka

Fenixcon 2010, Zbraně chaosu a chaos ve zbraních, jak to dopadlo

Není nad večerní přednášky o šermu a zbraních... ti kdo přišli přímo z baru si zamilovali bonmot: Hrejme si s násilím.

9.1.2011 v 21:12 | Karma: 11,52 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Herec, šermířský lektor, manžel, otec, kaskadér, autor… nikoli nutně v tomto pořadí.