Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozloučení s Indií: Realita Kalkaty

Lidé, kteří navštíví Indii se dělí na 2 stejně velké skupiny: ti, kteří ji nenávidí a ti, kteří ji milují. Neexistuje nic mezi. Indie je země protikladů a jednoduše zde můžete zažít nejkrásnější i nejhorší chvíle svého života.

Meditace ve stínu tisíciletého stromu, stopování tygra na keřnatých pláních, jóga na břehu Gangy, čaj o páté s výhledem na zasněžené vrcholky Himalájí, to je jen výběr mých nejkrásnějších zážitků posledních dvou měsíců. Je zřejmé, že jsem fanoušek Indie. Když v televizi dávají reklamu „Incredible India“, tak slzím. Koukněte na ni, není nádherná?:

http://www.youtube.com/watch?v=rNWeBVBqo2c&feature=related

škoda jen, že to tady jako v té reklamě úplně nevypadá. S Indií se loučím z Kalkaty, která nebe na zemi připomíná asi jako střevní chřipka.  Pro ty, kteří se do Indie chystají nebo si chtějí udělat realistickou představu, na závěr přikládám ukázku z „typického rána v Indii“, konkrétně Kalkaty den před mým odletem.

Probouzím se před šestou ranní v nočním rychlíku z Darjeelingu do Kalkaty. Jsem upatlaná a špinavá. Ruce jsem si nemyla mýdlem asi 16 hodin a už na nich mám zřetelné rýhy špíny, která je zde všudypřítomná. Naberu jeden baťoh, druhý baťoh a v očekávání sprchy valím na taxík do hotelu. Z průvodce vím, že místní taxíci jedou na taxametry a cesta do hotelu by mě měla stát asi 30 rupií. Hned na nástupišti mě začínají odchytávat řidiči taxíku. První chce 150 Rupií, odcházím. Stejnou sumu si říká i druhý, třetí, čtvrtý. Když se odvolávám na taxametr, tak se vymlouvají, že jej mají pokažený, že se z nádraží jezdí za stanovené sazby, že se s taxametrem jezdí až po deváté ráno atd. Nakonec si stoupám do neoznačené fronty Indů, která vypadá, že je na taxík s taxametrem, což si potvrzuji se spolu-čekajícími. Přede mnou je asi 20 lidí, všichni odjedou bez problémů, jen já když přijdu na řadu, tak mě nikdo nechce vzít, protože jsem bílá a tudíž nemám nárok na ceny pro místní. Nakonec nasedám k mladému řidiči, který neumí anglicky a tudíž mě nedokáže vyhodit. Po 45 minutách bezcílného bloumání Kalkatou mi dojde, že ale ani nemá tušení kam jsem to chtěla jet. Vystupuji s tím, že si raději podle mapy dojdu. Je 8 ráno a začíná být pěkné horko, zvlášť pokud vypadáte jako želva, bezpečně zaklínění mezi velký baťoh na zádech a malý na břiše. Po několika-proudých silnicích se valí chaotický spletenec náklaďáků, autobusů, aut, rikšů, kol a zvířat. Smogová mlha houstne. Na chodnících leží žebráci. Proplétám se, ale brzy mě vysvobozuje jeden z rikšů s tvrzením, že ví kde je můj hotel. Nasedám, domlouvám přijatelnou částku 50 rupií. Za chvíli přisedá pán, za další chvíli muslimka s dítětem. Jedeme jako autobus, každého dovezeme na jeho místo, mě vysazuje jako poslední. Před 9 jsem v hotelu. Za poslední 3 hodiny jsem urazila vzdálenost zhruba 3km. S úlevou zjišťuji, že hotel, který jsem rezervovala nespadá do kategorie Lonely Planet „s jednookým recepčním a krysami na chodbě“ (kategorie speciálně pro budget hotely Kalkaty). Jestli mám v posteli blechy či štěnice se ukáže až v noci… Zapadám pod sprchu ve formě trubky ze zdi poblíž záchodu a přemýšlím, co mě zde bude ještě čekat. Vždyť je teprve 9 ráno! :-)

Indie zkrátka není pro citlivky. Dokonce bych řekla, že člověk musí mít opravdu silný žaludek, aby tu přežil bez úhony. Právě to ale dělá z cestování po této zemi opravdové dobrodružství. Na spoustě míst můžete mít pocit, že objevujete nepoznané, být jediný běloši v okolí, jako ve filmech s Indiana Jonesem. Indie je zkrátka INCREDIBLE, neuvěřitelná, ve všech smyslech toho slova.

Po dvou měsících indického vzrušení mám chuť na dávku konzumního odpočinku. Příští destinace: Thajsko.

Novinky z mé cesty na FB:

http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Z-Prahy-kolem-sveta-za-12-mesicu/203083496374699

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adriena Vyzulová | pondělí 4.4.2011 15:37 | karma článku: 14,81 | přečteno: 1524x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  10:41

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Řidič místo semaforu sledoval zasahující policisty, málem přejel chodce

7. května 2024  10:35

Zapnuté majáky stojícího policejního vozu zaujaly řidiče v Brně natolik, že přestal dávat pozor na...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik