Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až na pár šrámů díky bohu zdravá

Zatím je maličká – a musím to zaklepat na klávesnici – až na malé a vcelku běžné drobnosti naprosto zdravá. Čas od času nějaká ta teplota, a co začala chodit do jeslí a přidalo se k tomu počasí z podnebného pásu zahrnujícího oblasti Mordoru, chodí prakticky neustále s nudlí u nosu. Občas jí samozřejmě bolelo bříško, což ale postihovalo spíše nás než ji, protože to nemívalo dlouhé trvání, a když se jí ulevilo, stával se náš byt neobyvatelný a já před sebou úplně viděl ty budíky v raketoplánech, na kterých se ve filmu hrozivě snižuje obsah kyslíku v kabině. Když jsem si ale z legrace na tyto nemilé a veskrze intimní příhody stěžoval při několika rodinných posezeních, můj tatínek vždy volně navázal svou oblíbenou historkou o tom, jak jsem jednou v podobném věku, jako je maličká, napochodoval k němu a mamince do ložnice a teklo mi to až z rukávů… A to se pak vždy při hlasitém smíchu rodinných příslušníků (v lepším případě) v duchu fackuji a vyčítavě si sám pro sebe říkám, že jsem radši nepomlčel… 

Z toho lehce vážnějšího ranku mi pak jednou večer před spaním maličká spadla z postele na hlavu, když jsem s ní dělal blbosti, což už je méně obvyklé, ale tak snad se to stalo už i někomu jinému. A snad se jí nic ani nestalo, tedy krom dlouhotrvajícího řevu a toho, že následně podezřele brzy usnula a já jsem jí pak dlouho do noci chodil pln strachu kontrolovat, zda je v pořádku a normálně dýchá.

A pak je tu teda jedna trochu rarita. Příhoda, u které se s odstupem času usmívám, ale když se stala, do smíchu mi rozhodně nebylo, a už vůbec ne Lucce. Ta totiž, když bylo maličké pár týdnů, jednoho rána vstala, maličkou dala na přebalovací pult a v rámci každodenních hygienických úkonů sáhla jako vždy (a prakticky již po slepu, což se neukázalo jako dobrý tah) na poličku pro kapky do pusinky. Jenže na oné poličce nebyly jen kapky pro orální užití, ale také podobně vypadající lahvička s lihem na čištění pupíku po pupeční šňůře. Tato lahvička navíc neměla žádné kapátko, a tak maličká dostala „plný zásah“, když Lucka převrátila zmýlenou lahvičku nad její pusou.

Naštěstí se ukázalo, že nejspíš nic nepolkla, ovšem zjišťovat jsme to okamžitě jeli houkající sanitkou do nemocnice. To už ale byla maličká úplně v klidu, což nás teda spíše ještě víc zneklidňovalo (jestli není v klidu až příliš vzhledem k situaci). Naštěstí ten hlavní, kdo to tehdy odnesl, byla Lucka, která to celé samozřejmě oplakala, sama sebe označila za nejhorší matku na světě a chvíli jsem myslel, že si budu muset vzít nějaký ten týden dovolenou, než se z toho vzpamatuje. Moc jí ostatně nepřidaly ani některé sestřičky v nemocnici, které tónem hlasu i pohledem ala „neměly bychom zavolat sociálku?“ pranýřovaly nebohou Lucku skutečně empatickým způsobem. Pak to alespoň trochu rozsekla hned po příchodu do ordinace starší a evidentně zkušenější paní doktorka, která bez servítků prohlásila, že něco takového rozhodně nevidí poprvé a že jestli maličká vypadá, že jí nic není, tak to bude nejspíš v pořádku.

Doma ale každopádně Lucka raději zbytek lihu rovnou vyhodila. A její negativní vztah k alkoholu se tím asi ještě prohloubil. Jestli to bude mít v budoucnu nějaký vliv na maličké vztah k alkoholu, nevím, ale nějaký ten odpor alespoň do 18 let spojený s nechutí chodit se bavit do společnosti v podobě diskoték, klubů a posedávání v parku s partou výrostků kouřících při nejlepším trávu bych asi viděl jako pozitivní efekt této negativní a nepříjemné příhody.   

               

P.S. Tento článek jsem psal trochu odlehčenou formou, ale rozhodně si uvědomuji, jaké štěstí mám, že je maličká zdravá a nepotýkáme se s žádnými nemocemi. Jsou to většinou otřepaná klišé, ale vždy si na ně vzpomenu, když čtu novinky od mé kamarádky Aničky, jejíž malý Vojta je vážně nemocný prakticky od narození, dlouho se nevědělo, co mu vlastně je, a když se na to přišlo, o moc pozitivnější zprávy to nebyly. Zároveň by ale ona, Vojta i celá jejich rodina mohli být příkladem nezdolného přístupu k životu se vším, co přináší. Přikládám odkaz na něco málo o jejich příběhu, buď pro inspiraci, případně pokud by někdo věděl nebo uměl pomoci, vždy je to jistě vítáno, i když sama Anička o ni nikdy neprosila. 

http://www.youtube.com/watch?v=Kf1D3sKx1JQ

http://www.youtube.com/watch?v=cxTbseZJKps&feature=youtu.be

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Vurbs | úterý 19.11.2013 18:02 | karma článku: 11,48 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik