David Rath by měl místo dětí z dětského domova přestěhovat sebe

V souvislosti s kauzou kolem dětského domova v Pyšelích, která tíží nejen středočeskou ODS v poslední době asi nejvíce, mi to nedalo a musela jsem se zamyslet nad sociální politikou jako takovou a nad tím, jak ji vykonává současné vedení Středočeského kraje.

Podle jedné chytré knihy bychom definovali politiku sociální jako takovou politiku, při níž by členské (funkční) zájmy lidí ve společnosti byly uspokojovány způsobem trvale prospěšným celku. Politikou nesociální nebo protisociální pak chápeme takovou politiku, která by určitým činitelům přinášela víc prospěchu, než by oni jako členové společnosti za svou společenskou funkci zasluhovali. Opravdu pochybuji, že je „trvale" prospěšné celku, aby bylo vytvářeno řízené a dotované zdravotnictví. Nemyslím si také, že by funkčním zájmem lidí bylo stěhovat děti z jejich „přirozeného" prostředí, ke kterému mají vytvořenou vazbu. Názory odborníků a psychologů budiž mi jen potvrzením.


Finanční politika současného vedení kraje je na rozdíl od toho předchozího nevyrovnaná. Stačí si porovnat rozpočet kraje za rok 2008, kdy se kolonka výdajů rovná kolonce příjmu a rozpočet letošního roku, kdy schodek rozpočtu přesahuje tři miliardy korun. Výdaje kraje jsou neúměrně vyšší než příjmy, kraj si vzal bankovní úvěr a zatížil tím nezodpovědně celý kraj pouze proto, aby mohl splnit své předvolební populistické sliby. Ano, vedení kraje v čele s Davidem Rathem dává sice více peněz na zdravotnictví a sociální péči, které ubralo například na úkor kultury či životního prostředí, ovšem na dětský domov v Pyšelích nejspíš při své štědrosti pozapomnělo.


Tvrzení, že sociální politika ve smyslu uspokojování potřeb společnosti jako celku je pouze záležitostí levicových politických subjektů, je pouze mýtem. Právě naopak! Sociální politika ODS má smysl, díky ní a prostřednictvím ní chceme podpořit pracovní trh (například zavedením dvourychlostní mateřské), zvýšit úroveň sociální péče (kurzy pro vzdělání profesionálních pečovatelek) a hlavně zeefektivnit celý sociální systém a zamezit jeho přehnanému zneužívání v podobě dlouhých nemocenských a výhodných sociálních dávek - dokonce až takových, že se vám vyplatí nepracovat. Walfare state, kde dostanete veškeré služby naservírované od státu přímo pod nos, nepřináší užitek a jeho zavedení, ať už v kraji nebo na celorepublikové úrovni by mělo pouze negativní následky.


Možná se budete divit, že já jako starostka ODS řeším sociální politiku, ale já osobně se domnívám, že to je čistě konzervativní a pravicové téma, kterého jsme se dobrovolně vzdali. Už například Adam Smith hovořil o implicitní podpoře, kterou bychom v dnešním měřítku mohli nazvat sociální politika. Například podpora vzdělávání je vlastně nejlepší sociální subvencí. Je to naše lepší šance na budoucnost, protože nepřímá sociální politika se stejně jako peníze zhodnotí v budoucnu. My řešíme příčinu a sociální demokracie důsledek. Sociální politika totiž musí být vyvážená a zodpovědná, stejně tak jako rozhodnutí Středočeského kraje ve věci dětí z dětského domova v Pyšelích.

 

 

Autor: Veronika Vrecionová | úterý 10.11.2009 11:00 | karma článku: 23,59 | přečteno: 1145x