Černý mor divokých prasat na Zlínsku. Kdo ochrání obyvatele v případě ohrožení?

V programu všech parlamentních stran a hnutí byla v říjnových volbách bezpečnost obyvatel. Následující text byl připraven z veřejných zdrojů a nechává na každém udělat si vlastní názor.

„Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června u areálu Krajské nemocnice T. Bati na okraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná, pro chovy prasat v České republice by ale mohla být fatální.“ (https://www.novinky.cz/domaci/455244-na-zlinsku-spechaji-kvuli-moru-se-zabijackami.html)

Už jen po této zprávě běhá člověku mráz po zádech, že může dojít k likvidaci chovů vepřů v ČR. Každý občan by očekával, že stát použije veškeré prostředky, které má k dispozici, aby šíření moru zabránil. Na místo toho se již klasicky zachoval alibisticky: „Osmatřicet kusů divočáků zastřelili během prvních dvou týdnů od svého příjezdu na Zlínsko policejní odstřelovači v pásmu zamoření africkým morem prasat. V první týdnu to bylo jedenáct kusů zvěře, ve druhém 27 divočáků. …… Podle myslivců může být v ohnisku zamoření stále kolem stovky prasat. Policisté budou v odstřelu prasat na Zlínsku pokračovat zhruba do ledna.“ (https://www.novinky.cz/domaci/453451-policiste-ulovili-desitky-prasat-resi-i-veterinarni-opatreni.html)

Na místo posílení střelců orgány veřejné správy zareagovaly nařízením o nucené porážce domácích prasat: „Nařízení o porážkách do začátku prosince se týká neregistrovaných chovů, těch je čtyřiadvacet. Ve čtvrtek o tom Právo informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.“(https://www.novinky.cz/domaci/454412-kvuli-africkemu-moru-museji-chovatele-porazit-domaci-prasata.html)

I když se tvrdí, že divoká prasata jsou velmi inteligentní, přesto nejsou vybavena mobily, jako například běženci. To by byl s jejich zadržením také takový pohodový přístup ze strany těch, co nám slibují bezpečnost? Připomíná mi to přístup z praxe v dobách socialistického vlastnictví, kdy nadřízený orgán začal něco organizovat, a když se mu to nepodařilo, napsal podřízené organizační jednotce dopis, ve kterém dominovalo slovo ZABEZPEČTE!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vratislav Kozak | neděle 26.11.2017 17:55 | karma článku: 31,76 | přečteno: 587x