Švestkový knedlíky mi podávejte nitrožilně....

Možná se nám bude trochu stýskat po končícím létu stejně jako každý rok, ale užijme si i podzim. Co na něm máte nejradši? Nebojte se podělit.

Podzim není jen mrzutost z toho, že skončilo léto. Skoro se ho ještě můžete dotknout, tak je blízko. Letos jsme dlouho váhali zda se začátkem září vypravit na ten Mácháč a zůstat doma, nebo zda tradičně po vlastní ose do Chorvatska k milovanému moři. Nakonec se z pohledu bezpečnosti soukromý apartmán se soukromou pláží ukázal být oproti tuzemské volbě dobrý nápad.¨

Šimuni, západní část ostrova Pag
Plážička....

 

Nic proti naší domovině. Miluju to tady a mám sježděné důkladně. A domovina...domov...podzim...

Zavřu oči, malinko nasaji tu vůni, kdy se listí barví...a ucítím chuť švestek. Jestliže v létě maminka pekla borůvkovej koláč s drobenkou, do toho švestkovýho s drobenkou kombinovala i mák. "Nejez to horký, bude tě bolet břicho", naoko na nás hudrovala a měla pravdu. Taky nás všechny následně bolelo, ale tak nějak krásně :)  Skvělej byl koláč i druhý den k snídani, to trochu navlhnul, všechno se tak nějak spojilo a bylo krásně.

Jediné co může na podzim takovej koláč překonat je švestkovej knedlík. Málokdo ví, že takovej knedlík je mnohem víc naše národní jídlo, než knedlo, vepřo, zelo...A pokud se dobře udělá (nejradši mám v bramborovém těstě s opraženou strouhankou a máslem, ale to je jen otázka vkusu), nemá tahle skvělá bašta skoro konkurenci. Píšu úmyslně skoro, protože povidlové taštičky mistra Václava Friče dávají kombinaci švestek, brambor a másla další netušený rozměr.

Nakonec ta láska ke švestkám ovlivnila i mou kariéru kuchaře. Nemyslím tím jen slopnuté stopky slivovice k utužení zdraví. Švestky výborně sluší i jídelním lístkům, ať už v bramborových plackách s povidly, nebo s nejrůznějšími kombinacemi masa. Bez povidel a sušených švestek se neobejde ani má varianta sladkého červeného zelí ke kachnám, úspěchy slavil burger kde se trhané vepřové vytunilo o bbq omáčku se švestkami...

Panenka se švestkovou omáčkou a škubánky
Kachní stehno, červené zelí s povidly, bramborové placky

 

Přeji všem krásnej podzim, a ať už si dneska uděláte nějakou dobrotu se švestkou v hlavní roli, nebo ne.  Přeji také dobrou chuť.

Díky a ahoj Filip.

A co si zahrát na pohodu lepšího? Atmosféra z toho videa přímo prýští :)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | neděle 27.9.2020 7:38 | karma článku: 22,66 | přečteno: 609x