Nesmyslnost náboženských válek... Obléhání Prahy.

Malé historické kalendárium. Koho zaujme, může proklikat odkazy, případně napsat do diskuze..........

Požár Třicetileté války zažehla Praha a stejné město krmilo její poslední plameny. (Vím, že je to řečeno zjednodušeně, ale nepíšu historickou studii..)

Zítra si připomeneme 375. výročí Švédského obléhání Prahy. 

Dějiny Třicetileté války jsou v širším povědomí vážených čtenářů jistě zapsány, alespoň ve stručných konturách a není cílem dnešního zamyšlení se k nim vracet.

Co si přes propast času uvědomujeme již méně je skutečnost, jak strašný pro naši Domovinu tento konflikt byl. Za obrovským úbytkem obyvatelstva samozřejmě nestojí jen přímé válečné akce znepřátelených stran. Hlad, nemoci, vyhnání z domova.. 

https://www.stoplusjednicka.cz/bilance-tricetilete-valky-zivot-po-konfliktu-ktery-zachvatil-celou-evropu

https://www.dejepis.com/ucebnice/tricetileta-valka/

Náboženské cítění prostých lidí bylo opět jen zneužito k neúprosnému boji o moc a majetky. Ani jedna z nesvářených stran se rozhodně křesťansky nechovala . Bůh jim byl pouhým prostředkem...

Rovněž tak skutečnost, že Švédsko má dodnes v držení spoustu kulturních pokladů z válečného drancovaní na našem území není věc úplně veřejností připomínaná..

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2690324-akademie-ved-se-vydala-po-stopach-svedy-ukradenych-knih-z-ceskych-mest-jich-zmizely

https://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_gigas

Paradoxem Konigsmarckova obléhání Prahy je  skutečnost, jak čas role obrací... Pokud válku započalo povstání Českých stavů s kontextem ochrany práv protestantů.... Potom na jejím konci to jsou katolíci, kteří Prahu před protestanty brání...

Jenže je to jen důsledek toho, že tam kde jedna ze stran získala moc, s druhou se moc nepárala... A  Praha byla katolická, jezuitská..

https://www.vhu.cz/uplyne-365-let-od-oblehani-prahy-svedy/

 

Poučení ? Žádné není. Civilisti i vojáci trpí ve válkách stejně tehdy jako dneska...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | pondělí 24.7.2023 19:09 | karma článku: 21,84 | přečteno: 465x