Mýty a pověsti o práci šéfkuchařů...

.... ve střetu s realitou všedního dne.Pokus o další malé a stručné poodhrnutí opony na jevišti rendlíků, pánviček  a kbelíků s nervy.

Šéfkuchař je většinou v představách laika mýtickou postavou brouzdající kuchyní ve volném tempu sem a tam:Hlavně se moc neušpinit, tu ochutnat, tamhle zobnout.A pokud už omylem přiloží ruku k práci, pak pinzetou posune kapustičku na talíři o dva centimetry výš, aby uvolnil místo pro marinovanou smrkovou větvičku.

Další část veřejnosti se domnívá, že šéfkuchařova práce spočívá ve fantazírování.No vážně.Celé dny nedělá nic jiného než si představuje nejrůznější lákavé suroviny jak spolu budou ladit na talíři.Co chuťově i barevně vyskládat před jedlíky aby to bylo ono.A v neposlední řadě je třeba aby nám kostka ve skluzu, či pyramidka přestála bez úhony transport na hostův stůl.

Tak přesně takhle práce šéfkuchaře nevypadá.

Značnou část práce zabere práce s kalkulačkou.Na talíři musí ležet nejen cena surovin.Jsou tam i energie, mzdy, daně, odvody, nájmy... A každý provoz je jiný, od každého aby přežil potřebujete jiná procenta.

Klidně mi můžete věřit, že oproti představám značné části zákazníků my hospodští, hoteliéři a restauratéři nemáme doma tiskárnu na bankovky,  ani si nerazíme mince.Nikdy v životě se mi nestalo, že bych se po ránu otřásl a začal se ze mě sypat proud zlaťáků.Jako vrchol nespravedlnosti osudu beru, že mi nedopřál ani titěrné pečené holoubátko bezpracně kormidlující prostorem do nastavené chlebárny.

A v neposlední řadě musí na tom talíři zbýt takový maličký proužek zvaný zisk.Když o něj hrajete, hrajete o procenta.Nefunguje to tak, že si v dubnu otevřete restauraci a v červnu odjíždíte na dva roky prázdnin, vysmátí a bez starostí.

Ve chvíli kdy se vyhrabete z čísel musí se účetní ve vašem nitru sofort proměnit v psychologa.Pokud tuto proměnu nezvládnete, tým se vám rozsype pod rukama jako domeček z karet a můžete si jít hodit lano.Předtím, ale samosebou s jeho zbytkem, který vám neutekl odtáhnete krásný ala cartový kšeft, dvě oslavy narozenin a výjezd na svatbu.Oběsit se před zvládnutím tohoto kolotoče považuji za krajně nezodpovědné a zbabělé.

No uznejte, kolik vám pak zbývá času na vymýšlení bejkovin na talíři?

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | neděle 3.11.2019 8:17 | karma článku: 24,04 | přečteno: 646x