Nanuky do huby!

Je léto. Parta dospělců v čele s mým bývalým švagrem pokrývá střechu babiččina zchátralého domu. Vedro k zalknutí. Kluci snad už vypili hektolitr vody s citrónem a nealko piva. Alko si v tom parnu na střeše nikdo ani netroufl dát.

Chlapi zrovna rozebírají policajty a blondýny. Inu smích je vskutku bohulibý doprovodný program. Jeden z řemeslníků právě stoupající po žebříku má zálusk na dědovy višně v rumu, které se v třílitrové sklenici skví mezi dvojitými okny kuchyně. Tedy spíš na tu griotku. Ale děda si sklenici hlídá jako oko v hlavě. Sem tam upije, sem tam přilije. Barva griotky je čím dál tím světlejší.

„Dáte si nanuka?“ volám na naši partu hic. Z hora se ozývá souhlasné „ano“.  Mizím tedy v baráku pro klíče ad auta a papíry a vyrážím do nedalekého obchůdku. Na vsi to s nanuky není tak lehké. Kluky jsem spočítala, vezmu jich dvacet, aby měli každý na nášup. Parkuji hned u bývalé Jednoty. Je z ní teď večerka U Pepíka, tedy z její části. Zbytek zeje prázdnotou. Lidé většinou vyjíždějí na nákupy do supermarketů a Pepík se tady drží jen zuby nehty a marži má tak akorát na čerstvém pečivu a na turistech.

Dveře obchůdku jsou dokořán. V průvanu vlaje na skle špatně přilepený lístek s otevírací dobou a informacemi o provozovateli prodejny. Jsou na něm dva fleky s obsahem, jak se jej už zřejmě někdo (anebo sám Pepík) pokoušel přichytit žvýkačkou. Nepřekvapuje mě to. Navíc to vypadá celkem dizajnově.

Pepík se se svými snad 150 kily hřmotně opírá o pult a funí. Sjede mě pohledem odshora až dolů. Zjevně opět neví, kam mě má zařadit, přece jen se tady neobjevuji tak často. „Dobrý den,“ pozdravím. Kývne hlavou a zamumlá jako by ho moje přítomnost doslova nechutně otrávila: „Co to bude?“

„Jaké máte nanuky?“ zeptám se vlídně. Zvedne těžkou paži a ukáže do rohu na mražák. „Se tam mrkněte, slečno,“ odvětí nevrle. Polichocena oslovením „slečno“ se přesunu směrem, jímž mi pokynul a potom, co si z mražáku sundám dva stohy starého tisku a letáků, začínám studovat jeho obsah. Je to bída. Nakonec  ulovím deset Mrožů v bílé čokoládě a deset meruňkových Míšů. Už leccos pamatují, jak naznačují různě pokroucené obsahy obalů. Přebírám a ty celistvější vytahuji na mražákové plexisklo. Pepík mě celou dobu bedlivě monitoruje a nehne ani brvou. Když se přesunu k pokladně nezúčastněně pronese, zda to bude jako všechno a když řeknu, že ano, vychrlí na mě požadovanou sumu. Zaplatím, trochu bezradně koukajíc na zmrzlé dobroty vršící se na mraznici.  Sakra, nevzala jsem si tašku. A o pytlík se doslova bojím požádat. Jsem tam zjevně přesčas a Jozífek už začíná vypadat jako terorista. Úplně vidím pod pultem schovaný ruční granát. Jen ho odjistit.

Nakonec ale doslova nesměle špitnu: „Něco na ty nanuky by nebylo?“

Jozífek zvedne zrak a s ledovým klidem do naprostého ticha s výhružným podtónem prohlásí: „Nanuky do huby!“

A já naprosto konsternovaná sesbírám zmrzlé paličky do náruče a rychle vyklízím plac.  Ruční granát zpod pultu mi pomyslně vybuchuje za zády.

Až v autě se rozesměju na plné kolo. Tyhle nanuky mi budou fakt chutnat. A na sto procent, že nejen mi!

Autor: Zuzana Bláhová | pátek 24.7.2015 10:23 | karma článku: 11,81 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Zuzana Bláhová

Běžky zadarmo

18.9.2019 v 12:29 | Karma: 8,41

Zuzana Bláhová

Vaše lejno - naše starost

11.8.2017 v 9:33 | Karma: 27,94

Zuzana Bláhová

Tatry neznaj bratry (ani sestry)

25.7.2017 v 19:37 | Karma: 18,89

Zuzana Bláhová

Něco málo o (ne)snění

23.6.2017 v 11:53 | Karma: 11,48

Zuzana Bláhová

I muži mají své dny

7.6.2017 v 14:08 | Karma: 15,66