Kterak jsem poprvé ochutnala krevety

Znáte je. Ty malé oranžové mořské potvůrky, které vypadají poněkud nekonzumovatelně, ale jsou navzdory svému vzhledu považovány za delikatesu? Já je určitě znám, musím říci, že po dnešní noci opravdu důvěrně.

Řekla bych, že náš vztah se přehoupl přes důvěrnost a intimitu, až k naprostému odcizení. Spíše to tedy bylo z mé strany a musím podotknout, že zcela bez původního kalkulu. Prostě stalo se. Důvody mé odtažitosti pochopíte záhy i vy.

Ochutnat je mě lákalo už od doby, co mi o nich s plamínky v očích vyprávěl můj přítel při jedné ze svých kulinářských přednášek, kterými mě občas obdaří. Povídal o výborném bílém masíčku, a že to určitě musím ochutnat i já. Inu, tak jsem ho rok doslova uháněla, lačná vysloveného slibu fantastického chuťového zážitku, ale také pohledu na jeho osobu pohybující se kuchyní v zástěře a připravují mi tuto delikatesu osobně. Jenže všechno nakonec bylo trochu jinak…

Přítel to domluvil v jedné místní restauraci se slovy, že on by mi je jistě tak dobře připravit neuměl a že tam je mají opravdu čerstvé (jak mu tvrdil personál, a že ty mražené z Tesca by nebyly ono).  Tak jsme tedy včera večer vyrazili. Posadili nás do docela hezkého intimního koutku, na stole bílý ubrus se zelenou štólou, k tomu žluté ubrousky, velikonoční dekorace kam se podíváš. Zapálili nám svíčku. Objednávka už byla předem domluvena, takže paní začala po nějaké chvíli servírovat. Nejdříve přinesla mističku s vodou a plátkem citrónu, k tomu modré plátýnko na utření. Pak skleničku Tramínu, pizza chléb s česnekem a konečně i holky jedny oranžové krevety. Přítel mi krátce názorně ukázal, jak ty potvory konzumovat. Připili jsme si a pustili se do nich. Vypadaly fakt divně, i když servírované velmi vkusně, přelité nejspíše olivovým olejem s máslem a hromadou bylinek a česneku, ale ta očička, klepýtka a chapadýlka nebo co to mají a jejich následné „loupání“ mi vůbec nedělalo dobře.

Maso mě překvapilo svou nasládlou chutí a tuhostí. Čekala jsem spíše konzistenci podobnou rybě, a abych pravdu přiznala, více mi chutnal ten česnekový pizza chléb, kterým jsem si vytírala pesto z talíře. Nicméně, udolala jsem ty holky všechny do jedné. Přece jen, asi to nebyla žádná láce a nechat je na talíři – věčná škoda. Na stole to vypadalo jako po bitvě u Thermopyl, kostřičky na sobě a všude masné fleky. Servírka se nad našimi omluvnými slovy, že jsme to tam pěkně zaprasili, jen pousmála a řekla, že je to normální.  Konzumaci jsem poté docela rezolutně shrnula a okomentovala. K přítelovu zklamání jsem i konstatovala, že to vážně není nic pro mne. Ne nadarmo mě při několikerých dovolených u moře tam tolik vyhledávaná strava nikdy neoslovila.

Zaplatili jsme tedy a kráčeli domů. Opravdová zábava mě teprve čekala. Začala svěděním a opravdu nechutným hlasitým ulevováním si dýchacími cestami směrem nahoru (aby bylo jasno). U dámy poněkud nechutné, ale prostě se to nedalo zadržet. Vyřešila jsem to šalamounsky, protože se mi chtělo moc spát, tak jsem se umyla a zalehla do peřin s tím, že to zkrátka zaspím. Po hodině se ovšem zábava přehoupla v horor. Vzbudila mě opravdu akutní „bublinka“ a hned po ní dost naléhavá nevolnost. Tak, tak jsem vybrala zatáčku do záchodu. Do rána jsem spolykala akorát přítelem uvařený hořký černý čaj a intenzivně se věnovala už jen záchodové míse. Ze svých útrob jsem do ní vyvrhla zpět moře i s milovanými krevetkami, a díky této bohulibé činnosti také celou noc nezamhouřila oka.

Pokud jste tedy tuhle úplňkovou noc zaslechli nějaké vytí, byla jsem to zcela jistě já. Do rána jsem se s ní družila. Bylo mi (a ještě je) tak blbě, že nemám ani tužku. Kdybych jí měla, určitě někde hodně tučně napíšu: Poprvé a také naposledy! Teď si zatím čtu na internetu o projevech alergie na tyto miláčky. Mám všechny. Tedy kromě anafylaktického šoku, naštěstí.

Autor: Zuzana Bláhová | čtvrtek 24.3.2016 10:35 | karma článku: 21,91 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Zuzana Bláhová

Běžky zadarmo

... aneb až budete mít tendenci něco někdy třeba sebrat od popelnic, hodně dobře si rozmyslete, zda vám to pak za to stojí

18.9.2019 v 12:29 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Miniblogy

Zuzana Bláhová

Vaše lejno - naše starost

Koho aspoň trochu zajímá název článku, ať čte směle dál. Garantuji, že se to dozví... i když ne na plnou pusu. To zdejší pravidla pro publikaci nedovolují. Takže jsem opravdu musela volit mírnější výraz k označení exkrementu.

11.8.2017 v 9:33 | Karma: 27,94 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Bláhová

Tatry neznaj bratry (ani sestry)

Dovolená. Pro některé slovo až magického významu. Pro mne, přesun z místa na místo, kde to bude trochu jinak než doma, ale v podstatě si příliš neodpočinu.

25.7.2017 v 19:37 | Karma: 18,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

Něco málo o (ne)snění

Někde jsem četla, že když se vám zdá o exkrementech, máte vyhráno. Zbohatnete, zdědíte jmění po strýčkovi z Ameriky, vyhrajete ve sportce, váš ex vám nechá dům i se zahradou a na rozloučenou vám koupí Porshe atd., atd.

23.6.2017 v 11:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

I muži mají své dny

Pokud jste se nechali zlákat notoricky známým reklamním sloganem, jsem ráda. Jak jsem jeho výklad pojala já, to si počtěte v mém po dlouhé odmlce dalším článku.

7.6.2017 v 14:08 | Karma: 15,66 | Přečteno: 428x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Pronájem bytu 2+1 - Frýdlantská
Pronájem bytu 2+1 - Frýdlantská

Frýdlantská, Liberec - Liberec I-Staré Město
11 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Obyčejná ženská...

Seznam rubrik