Když ptáčka lapají...

Taková projekce v kině skýtá spoustu zábavy. Zvláště pokud je kino v rekonstrukci a dočasně promítáte ve velkém divadelním sále se zhruba 450 místy k sezení ve spodní části + nějaká ta stovka míst na balkóně.

Nemusím snad ani říkat, že do „obyčejného“ kina už dávno davy nechodí. Tedy pokud v něm zrovna nemáte Mádla a nějakou předpremiéru jeho supr čupr nejnovějšího snímku a pokud nejste multikino. To pak je jiná.

Jinak ovšem dochází k docela zvláštním situacím. Jakože třeba – hraje se pro jednoho platícího zákazníka či se nehraje vůbec, pokud onen platící zákazník uplatní jakoukoliv slevu. Distributor si ale své penízky žádá. V tom prvním případě určitě. V tom druhém, už je to lepší, tam se můžete opřít o neúčast.

Švanda bývá docela u dětských projekcí. Jakože třeba neslyšíte ani slovo, a to je při dnešním DOLBY SURROUND systému (nebo co to v těch sálech máme), docela umění. Anebo že máte za košilí, v klíně a kdoví kde všude popcorn, když se nějaký capart za vámi lekne tak, že jeho kyblík s popcornem se ocitne rázem na vaší hlavě. Či když sotva mluvící dítko na celý sál uprostřed dramatické scény, kdy lev prohání svou kořist savanou, prohlásí: „Tatíííí, mě se chce tatat.“ Atp.

Speciálním bonusem jsou pak teenageři. Mě osobně se jednou při milostné scéně v romantickém filmu (který byl zacílen pro zcela jinou věkovou kategorii, než k níž patřím já), v docela našlapané poslední řadě stalo, že mou dlaň uchopil uhrovitý mladík odvedle. Stiskl, až jsem vyjíkla. Zjevně byl chudák v té tmě svým vzrušením zcela obluzen a nevěděl, ke komu patří. Můj partner mu to celkem rychle vysvětlil a všichni jsme se tomu nakonec zasmáli. Jsem si jistá, že ten mladý se moc dobře necítil a minimálně zčervenal, ale nás starší to každopádně mile pobavilo.

To žáci nejmenované základní školy to pojali poněkud bouřlivěji, když se zhruba ve druhé řadě při promítání nějakého výchovného pořadu začali dost rázně popichovat a po několika vteřinách dokonce i povstali. Došlo na pěsti a facky. Dozor v kině, což jsou většinou starší dámy anebo studentky, které si tak přivydělávají, měl co dělat, aby ty dva kohouty od sebe oderval. Nakonec celou situaci vyřešila paní učitelka, která sem děti přivedla, když prohlásila, že jestli toho okamžitě nenechají, budou se na ten film dívat znova od začátku. Její hrozba zabrala okamžitě. Nevím, asi to ty děti nebavilo, nebo co…

Jak je vidět o kuriózní situace tady nouze rozhodně není. Jedna čerstvá se stala nedávno. Měli jsme na kinosále ptáka. Tipla bych holuba, ale přesné informace v popisu se rozcházejí. Zatímco promítači uvedli že viděli ptáka „ obrovského dravce s velkým zobanem“… uvaděčky jeho velikost předvedly názorně roztažením palce a ukazováku. Zjevně odlišný pohled na věc mě nepřekvapil.  Ptáka jsem si tudíž připodobnila k holubovi, ten je dejme tomu zhruba ve středu těchto konfrontací. Onen ptáček se zřejmě po spuštění zvukové techniky natolik polekal, že létal zmateně sem a tam, narážel do všeho a do všech. Takže to po chvíli mezi lidmi i personálem vypadalo jako v Hitchcockově Ptácích. (Ten jeden vážně prý zastal nálety celého houfu.) Jakmile se pak objevil kužel světla osvětlující plátno, vypravil se směrem k němu a nedal si říct. Kinařům nemusím vysvětlovat, že plátno stojí opravdu majlant. Těm ostatním to právě říkám. Takže duchapřítomní promítači rázem zhasili a sál až na nouzová světla záhy potemněl. Omluvili jsme se několika přítomným a nepromítali jsme.

Druhý den pak probíhal náročný odchyt. Ale po ptáčkovi ani vidu, ani slechu. A to jsme plašili důkladně. Reproduktory se otřásaly, světlo zářilo… Ale ani po půl hodině nic. Odpoledne jsem pak studovala, co se vlastně předešlý den mělo promítat. Nedalo mi to totiž, minimálně po hudební stránce. Ono se přeci říká… „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.“ A pak jsem tu hudbu našla. Pěkná, dramatická.

Zítra to dáme znovu a není možná! Nebo nám ty diváky z kina nakonec vyžene smrad z rozkládajícího se ptačího tělíčka. Nedej bože těla, kdyby ti promítači neměli skutečně jen velké oči. A to by opravdu nebylo hezké.

 

 

Autor: Zuzana Bláhová | pondělí 7.12.2015 10:23 | karma článku: 9,08 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Zuzana Bláhová

Běžky zadarmo

... aneb až budete mít tendenci něco někdy třeba sebrat od popelnic, hodně dobře si rozmyslete, zda vám to pak za to stojí

18.9.2019 v 12:29 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Miniblogy

Zuzana Bláhová

Vaše lejno - naše starost

Koho aspoň trochu zajímá název článku, ať čte směle dál. Garantuji, že se to dozví... i když ne na plnou pusu. To zdejší pravidla pro publikaci nedovolují. Takže jsem opravdu musela volit mírnější výraz k označení exkrementu.

11.8.2017 v 9:33 | Karma: 27,94 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Bláhová

Tatry neznaj bratry (ani sestry)

Dovolená. Pro některé slovo až magického významu. Pro mne, přesun z místa na místo, kde to bude trochu jinak než doma, ale v podstatě si příliš neodpočinu.

25.7.2017 v 19:37 | Karma: 18,89 | Přečteno: 901x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

Něco málo o (ne)snění

Někde jsem četla, že když se vám zdá o exkrementech, máte vyhráno. Zbohatnete, zdědíte jmění po strýčkovi z Ameriky, vyhrajete ve sportce, váš ex vám nechá dům i se zahradou a na rozloučenou vám koupí Porshe atd., atd.

23.6.2017 v 11:53 | Karma: 11,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Bláhová

I muži mají své dny

Pokud jste se nechali zlákat notoricky známým reklamním sloganem, jsem ráda. Jak jsem jeho výklad pojala já, to si počtěte v mém po dlouhé odmlce dalším článku.

7.6.2017 v 14:08 | Karma: 15,66 | Přečteno: 428x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Obyčejná ženská...

Seznam rubrik