Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má se snížit volební právo z dnešních 18 let na 16? Já myslím, že ne.

V době první republiky mohl volit každý občan starší 21 let. Až těsně před volbami roku 1946 komunisté prosadili snížení volebního práva z 21 na 18 a dobře věděli proč.

Všeobecné volební hlasovací právo pro muže i ženy u nás platí od vzniku Československa. Byla to na tu dobu moderní věc, protože například ženy v některých státech nemohly volit ještě na začátku 50.tých let. Toto právo zakotvila ho Ústava z roku 1920 a takzvané pasivní volební právo (tedy možnost volit) dala všem lidem starším 21 let.

 

Jenže pak přišel rok 1946 a s ním první (bohužel zároveň poslední) svobodné volby. Dalo se předpokládat, že vyhrají komunisté, ale i síla národních socialistů byla nemalá. Proto se nakonec díky komunistům podařilo prosadit, aby došlo ke snížení tohoto volebního práva z 21 na 18. Proč? Byl to chladný kalkul. Zatímco starší ročníky byly znechucené starým mocnářstvím, tím jak dopadla první republika i poválečným vývojem, ona mladá krev se dala lehce ovlivnit. Stačilo jen nahlas říkat, že to byly ony sovětské tanky, které nás ochránily a ochrání i do budoucna. Co na tom, že mnoho těch tanků bylo vyrobeno v USA a přes Severní ledový oceán dovezeno do válkou zničeného Sovětského svazu. Co na tom, že Plzeň osvobodili američtí vojáci a mohli dojít až do Prahy, kdyby se J. V. Stalin neusmyslel, že do sféry jeho zájmu, spadne i Československo.

A tak komunistická strana vyhrála roku 1946 volby v Čechách (na Slovensku však ne) a díky silovým ministerstvům se dobře připravila na puč v roce 1948. No a ti mladí, plní ideálů, byli jen opět zneužiti, protože místo krásných zítřků je čekala měnová reforma z roku 1953, mnoho let trvající přídělový systém, ty horší a revoltující pak práce v nápravných táborech.

Dnes se opět začalo mluvit o snížení volební hranice. Říkám si proč? V osmnácti letech se člověk stává dospělým. Stává se odpovědným sám za sebe a to i trestně. Proč by tedy měl mít výhodu v 16 letech a přitom nebýt za nic odpovědný, respektive být považován za mladistvého v určitých věcech (jako např. trestní odpovědnosti). Nemyslím si, že by to prospělo mladým a hlavně tím předáváním odpovědnosti bychom je v podstatě připravovali o mládí. Neříkali bychom už, jsi dospělý dnem, kdy ti bude 18, ale že jsi dospělý v šestnácti, protože přeci od té doby už máš nějaká práva. Je to nesmyslné a nejednotné.

A pak si také říkám, proč s tím přicházejí Starostové a proč jsou na tuto diskuzi připraveni komunisté. Obě tyto strany nemají pevné stranické jádro. Starostou můžete být, a pokud vám v rámci komunálu skončí období, jaksi samotní starostové na vás nepohlížejí příliš mile. Nejsou schopni si vytvořit členskou základnu. Komunisté zase o tu členskou základnu přicházejí, protože vymírají. A protože ti starší je znají velice dobře a zcela jistě se k nim nepřidají, jediné, na koho mohou cílit, jsou ti nejmladší. Proto se jim to hodí také.

Já jsem ale proti. A možná bych tu hranici i naopak posunul zpátky na 21. Každopádně to spojení s plnoletostí bych neměnil směrem dolů vzhledem k věku zcela určitě. A co vy?

Autor: Jan Vondrouš | sobota 20.4.2019 17:12 | karma článku: 32,15 | přečteno: 839x
  • Další články autora

Jan Vondrouš

Osud Jana Husa byl rozhodnut dříve, ne v Kostnici!

Abychom správně mohli interpretovat Kostnický koncil, musíme si uvědomit postavení dvou významných osobností – Jana Husa a Zikmunda Lucemburského. Teprve poté budeme schopni správně interpretovat důvody tragického mistrova skonu.

6.7.2017 v 11:19 | Karma: 27,30 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Jan Vondrouš

Pan předseda senátu zabodoval!

Je to tak, všichni ti malí soukromníci půjdou do fabrik, protože automobilový průmysl volá! Tak ke strojům páni podnikatelé, podnikatelky, kadeřnice, majitelé koloniálů a malíři pokojů. Čeká vás skvělá budoucnost!

17.6.2017 v 13:02 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Politika

Jan Vondrouš

Vrtěti VRTkou…

Tak, jak se krátí pomalu onen předvolební čas, mám pocit, že se i krátí rychlost výstavby těchto tratí a pokud ještě chvíli počkáme, tak možná bude jedna až dvě VRT v každé domácnosti.

5.4.2017 v 17:44 | Karma: 14,41 | Přečteno: 234x | Diskuse| Politika

Jan Vondrouš

90 % drobných podnikatelů krátí daně!

To jsem četl na nějakém fóru. Ano správně, je proto potřeba je potrestat, zničit, elektronicky zaevidovat, zkontrolovat a napařit padesátitisícové pokuty, aby již nikdy, podotýkám NIKDY, je nenapadla taková věc, jako podnikání.

3.3.2017 v 13:06 | Karma: 47,56 | Přečteno: 15778x | Diskuse| Politika

Jan Vondrouš

Tři mrtví díky přejezdu, ale hlavně, že kontrolujeme lékárničky!

Další tragickou nehodu na železnici zaznamenala Studénka včera ráno, když polský kamion zůstal stát na přejezdu mezi závorami. Strojvedoucí Pendolina nehodě zabránit nedokázal a kamion prakticky rozpáral včetně prvního vozu vlaku.

23.7.2015 v 8:14 | Karma: 39,85 | Přečteno: 2520x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
člen strany VIZENS,  autor je podnikatelem v oblasti obchodu a vývozu skla, zároveň působí na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

kontakt: vondrous.j@centrum.cz

web: www.vizens.cz

Seznam rubrik