Dopis prezidentu republiky

Vážený pane prezidente, dovolujeme se Vás oslovit v době vládní krize, která byla spuštěna rozsáhlou korupční kauzou a dotýká se i samotného úřadu vlády. V těchto hodinách již vláda má pouze udržovací funkci – vládne v demisi a další ústavní kroky leží ve Vašich rukou.

Předem našeho oslovení nám dovolte zdůvodnit smysl tohoto dopisu. Národní socialisté – Levice 21 století v současné době disponuje dvěma  hlasy v Poslanecké sněmovně, které však nevzešly z řádných demokratických voleb. Přesto jsme jako první volali po předčasných volbách právě my, stejně jako 85% této společnosti. Nikdo z nás proto  nemůže podezřívat z pouhé touhy získat „teplá křesla“ či brát „prebendy“. Jde nám o demokracii, o právo, o poctivost a solidnost.

            Pane prezidente,

v době prezidentských voleb a následně i po nich jste deklaroval nechuť k těm politickým stranám, které neprošly volebním kláním  a nezískaly mandát odvozený z demokratických voleb. Jasně a opakovaně jste naznačoval, že takové strany odmítáte a jednat s nimi nebudete. Vyzýváme Vás tedy, abyste přerušil jednání s politickým uskupením LIDEM, které vzniklo „korupčně“  s jediným cílem: udržet pravicovou vládu v  čele s ODS.  Sama Karolína Peake v médiích bez ostychu přiznává, že je ochotna udělat cokoliv pro udržení svého postu, a to dokonce i v případě (jak úsměvné), že nebude mít vlastní ministerskou sesli. Opakujeme, že strana LIDEM neprošla volebním kláním a nemá tedy morální právo ucházet se o součinnost v jakékoli vládě.

            Jsme si jisti, že společnost nyní věří a očekává, že dostojíte svým veřejně vyřčeným slibům  a učiníte nezbytné kroky k rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání nových voleb, tak jak si to přejí nejen národní socialisté, ale i sociální demokraté či KSČM.  Sám Bohuslav Sobotka, lídr  největší politické strany,  ve Sněmovně jasně deklaroval, že nadále zůstává jediná přijatelná a právně zcela čistá cesta – předčasné volby. Voličů by se žádná politická strana bát neměla.  Na sjezdu sociálních demokratů jste správně zmínil potřebu sjednotit levici. Tady, jak se ukazuje, mluví levice více hlasy, ale shodně.  Proto věříme, že toto řešení politické krize shledáte jedině možným a naprostou většinu české společnosti vyslyšíte.

 

Přejeme Vám, pane prezidente, všechno dobré.  

 

 

            Jan Vondrouš                                                            PaedDr.  František Vízek

            předseda OkO                                                 mpř. OkO a bývalý senátor za ČSSD

Autor: Jan Vondrouš | úterý 18.6.2013 22:07 | karma článku: 19,80 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Jan Vondrouš

Trochu neférová Přísaha

22.2.2021 v 17:23 | Karma: 22,38

Jan Vondrouš

Arogance mocných nezná mezí

19.2.2021 v 12:01 | Karma: 29,38

Jan Vondrouš

Hamáčkova logika

30.7.2020 v 7:44 | Karma: 22,41