Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Do Řecka pro chřipku?

Sedím na vykopávce. Napravo zapadá slunce, nalevo vychází měsíc. Za zády se mi houpou strožáry lodí na moři a přede mnou se mezi antickými mramorovými sloupy rýsují bílé kostky městských domů v údolí. Nemám kapacitu na nic myslet, jen se dívám do všech stran. Jak si tak rotuju hlavou v rádiu 180 stupňů, zaregistruju záda malé holčičky, na nichž poskakuje růžový batoh s nápisem Life is good. Trefuje se mi do nálady a ačkoli mi čelo vaří horečka, souhlasím s batohem, život je dobrý. Řecko sužuje ekonomická krize a vyhlídky na lepší zítřky mají dost nejasné kontury. Já dost jasně zítřek protrpím v letadle a další dny propotím v posteli s vyhlídkou na kapky deště za oknem v Praze, a přesto trvám na růžovém tvrzení, že život je dobrý.

Z Řecka jsem se vrátila přesně před měsícem a našla tuhle rozepsanou ódu na dobro. Musela jsem se pousmát, protože s virem jsem bojovala od návratu ještě další tři týdny a původní tezi doplnila obecnou pravdou, že nejdůležitější je zdraví, teprve pak je život dobrý. Nepamatuju si, kdy naposledy jsem si dopřála luxus plně se uzdravit a vykročit z postele až v momentě, kdy se cítím opravdu fit. Možná na základce, kdy mě rodiče odvedli po týdnu lazaretu k doktorce na sedimentaci a teprve po kladných výsledcích otevřeli bránu domácího vězení. Četla jsem o lidech, jejichž zodpovědný přístup k oslabenému organismu obdivuju, ale nejsem schopná napodobit. Po pár dnech polehávání jsem nejen k smrti znuděná, ale taky nesvá z toho, co všechno mi utíká, respektive stojí bez vyřešení. Nemám zatím děti, takže si ani neumím představit, jak je možné doléčit virózu v běžném rodinném shonu a upřímně nevěřím, že je to vůbec možné. Udělala jsem mezi přáteli průzkum a zjistila, že všichni do jednoho chřipky přechází, případně o pár dnů šidí. Některým vyvoleným stačí jedna noc s paralenem a jsou druhý den jako rybičky, ale většina si to chrchlá vstříc novým pracovním dnům s kartónem kapesníků a léky dostupnými bez předpisu. Nelíbí se mi to, ale kamenem neházím, jsem stejná, když jsem oslabená, leč slabá odolat volání povinností. Ačkoli je nepochybně v zájmu všech, aby byli zdraví a schopní naplnit svá i cizí očekávání, vybaveni duchem i tělem bez příznaků slabosti, málokdo to respektuje a bez milosti šíří viry dál jako nechtěné dárky. Moje největší překvapení v tomhle ohledu mi zprostředkoval jeden alternativní lékař, jemuž jsem měla překládat na semináři a s pocitem velkého provinění jsem se mu na předposlední chvíli omluvila z důvodu zdravotní indispozice. Zkomplikovala jsem mu situaci, ale přesto bych od něj jako zdravovědce čekala více pochopení a méně přemlouvání v doprovodu slov, že vypadám docela zdravě, tak snad můžu přijít. Kdybych si už nemoc netáhla v patách třetí týden, byla bych dostála svých slibů, ale já už opravdu překročila svoje meze a jakákoli povinnost šla stranou. Normálně jsem dostala strach hazardovat se zdravím a kapitulovala. Paradoxně mi to moje tělo vrátilo s neobyčejnou laskavostí a já se další den začala cítít konečně líp. Skoro bych byla mohla jít překládat, ale zastavila jsem se, uvařila si čaj a lehla si s knížkou do peřin, protože tak to mělo být, to byla moje cena za zdraví. Stálo mě to účast na jednom zajímavém semináři včetně výčitek za porušení slibu pomoci s překladem, ale dalo mi to mnohem víc a jako bonus skvělé počtení. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je můj letošní knižní favorit a připomínka, že život může být dobrý i pěkně dlouho, pokud je ve zdravém těle zdravý duch.  


 

Autor: Tatiana Vomáčková | pondělí 14.10.2013 20:25 | karma článku: 7,33 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Tatiana Vomáčková

Báječná stará ženská

Jsou lidé, kteří by si zasloužili medajli za filantropii. Jedna taková adeptka pracuje v podolském plaveckém stadionu, kde vydává zámky na skříňky.

20.9.2016 v 22:46 | Karma: 22,31 | Přečteno: 631x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Chci žít s divným klukem

Když doplavu, sednu si na kraj bazénu a pozoruju plavce. Muže, kteří své svalnaté (vkusně potetované) paže rytmicky vynořují nad hladinu. Je to děsně sexy.

17.9.2016 v 10:00 | Karma: 16,09 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Ťukám na nebeskou bránu

Sedím na ještě vyhřátém písku, ačkoli slunce už zmizelo za obzorem. Přede mnou v moři se nehoupe odraz měsíce, protože ho nejspíš někdo ukrad, ale nebe je obsypané hvězdami.

16.9.2016 v 12:47 | Karma: 14,66 | Přečteno: 301x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Miss Beznaděje

Když jsem si před spaním smývala z tváře dnešní den, napadlo mě, jestli kromě Mysu Dobré naděje, leží někde v bažině i Mys Beznaděje?

7.9.2016 v 8:25 | Karma: 10,84 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Jak udělat mír

Až budu velká, chtěla bych být šťastná. Jsem možná v polovině svého života, dle tělesných dispozic dospělá, mentálně relativně vyspělá a občasně nesmělá. Drzá jako opice, pokorná jak světice.

6.9.2016 v 17:52 | Karma: 11,42 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem dost podobná komukoli, ke komu se přirovnám a podle otisků prstů jsem jedinečná. Píšu, protože mám ráda slova. www.happygolucky.cz

Seznam rubrik