Férové měření sledovanosti?

Už nějaký ten pátek jsem autorem jednoho pořadu na nejmenované televizi a dostalo se mi do ruky měření sledovanosti. Po krátkém pročtení jsem došel k jasnému závěru. VYRÁBĚT POŘADY PRO MLADÉ SE PROSTĚ NEVYPLATÍ.

Hráe A proč? Protože sledovanost teenagerů 13-20 se prostě hrozně špatně měří. Co vím o peoplemeterech (TV metrech) tak jsou nainstalové přibližne ve 1400 domácnostech, předem vytipovných, tak aby dal objektivní výsledek. Chápu to tak, že pár jich mají důchodci, pár rodiny s dětma a pár single diváci. To ovšem neznamená, že výsledky budou odpovídající.

Proč se tolik pořadu pro mladé ruší (letadlo), nebo neustále předělává? Protože tato věková skupina je nezměřitelná a dramaturgové mají pocit, že to je tím pořadem. Pokud uvažuju, že každý teenager se dívá hlavně na svojí televizi v pokojíčku, kterou má většinou od svých 10let (kde má většinou Set top box). A protože se rodiče dívají na VKV nebo na RZ, spokojený teenager zapne svoji neměřenou televizi.

Určitě na tento problém naráží i Prima COOL, která vytvořila večerní program pro mladého diváka a sledovanost není nějak závratná, ačkoli tam beží velmi dobré převzaté pořady (TOP GEAR, FUTURAMA, HRDINOVÉ). Nemluvím teď o odpoledním vysílání, které je jen odpad z klasické Primy. A není to tak, že by všichni mladí brouzdali jen po internetu nebo se zrovna podepisovali na naše fasády. Je to proto, že se sledovanost teenagerů neměří. Můžete udělat průzkum ve školách, ale to je tak vše. Proto všechny televize sází na program 30+, kde je sledovanost nejlépe měřitelná a také největší. Proto Prima, Barrandov sází na programy pro starší diváky. A kdyby na NOVĚ nebyla superstar... jaké programy pro mladé vás napadají? Stahovák? Jediná a to ještě velmi nepovedená vlašťovka. Nejsledovanější pořady jsou ULICE, Zprávy a tipnul bych si Rady ptáka loskutáka a "kuchař" Babica (a propos .. vaření je na všech televizích populární) a jiné pořady převážně mířené na 50+

A je to prosté, papírově velká sledovanost = zájem inzerentů! Nevolám po tom, aby se mladí více dívali na televizi.. spíš chci upozornit na to, že měření nemusí být tak přesné jak si pan železný doteď myslí. Pokud se pletu, prosím uveďte to na pravou míru v diskusi

Autor: Vojtěch Novák | pondělí 9.11.2009 21:18 | karma článku: 10,89 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Vojtěch Novák

NOVÉ UDÁLOSTI, KTERÉ NEBYLY

3.4.2012 v 12:00 | Karma: 21,36

Vojtěch Novák

Pojďme zablokovat GE Money Bank!

4.10.2011 v 18:32 | Karma: 15,65

Vojtěch Novák

Otevřený dopis DPP

26.11.2009 v 1:12 | Karma: 37,26