Máňo, už nejsme sami!

Je po volbách. Na mnoha místech určených k zaujetí pozornosti zatím zůstávají relikty předvolební kampaně, objevily se však i billboardy nové. Miloš Zeman na nich se zdviženým palcem děkuje a posílá tajemný vzkaz: „Teď už nejste sami. Váš Miloš Zeman.“

Jsem z toho dost zmatený a spíš než co jiného mě ten vzkaz děsí. Právě tou nejednoznačností svého sdělení. Nevšiml jsem si, že bych před zvolením Miloše Zemana byl na něco sám a teď mi přibyl parťák. A co by vůbec to něco mělo být? Nebo je to vzkaz jen někomu, s kým Miloše Zemana pojí jakési tajemné pouto bratrství a solidarity domluvené během předvolební kampaně? Byl bych rozhodně rád, kdyby nám nedovtipům někdo ze Zemanova týmu poskytl bližší vysvětlení.

Anebo je taky možné, že to neznamená vůbec nic. I s tím už jsme se v průběhu kampaně setkali, to když Miloš Zeman sliboval z plakátů, že „váš hlas bude slyšet“. Jaký hlas? A kde bude slyšet? Přemýšlíme nad tím, co se nám nápisy na billboardech snaží sdělit, nebo jen v podvědomí proběhne podprahová myšlenka „aha, to je předvolební billboard kandidáta MZ“, která zase zmizí, aniž bychom se zamysleli nad tím, že ta věta je pouhým shlukem slov bez jasného smyslu?

Anebo je tu ještě třetí možnost. Možnost, se kterou zřejmě počítal Zemanův volební tým, a jak je na výsledku voleb vidět, počítal dobře. Možnost, že se totiž s každou z těchto obecných frází nějakým způsobem identifikujeme, každý si dosadíme to své a najednou začneme dotyčného kandidáta vnímat jako člověka, který stojí na naší straně. Neměli bychom ale ztrácet ze zřetele, že to jsou jen prázdná slova, do kterých si jejich význam vkládáme my sami.

Tou hlavní kontrolní otázkou, kterou by si opakovaně měli klást všichni ti, které oslovila kampaň Miloše Zemana a dali mu svůj hlas, ovšem je, jestli součástí této kampaně nebyly vedle prázdných slov též prázdné sliby. Uvidíme.

Autor: Vojtěch Černý | neděle 3.2.2013 8:10 | karma článku: 44,19 | přečteno: 12213x
  • Další články autora

Vojtěch Černý

Anděl Páně v kostele

23.12.2017 v 11:24 | Karma: 7,36

Vojtěch Černý

O ožižlávání

18.12.2017 v 10:12 | Karma: 12,43

Vojtěch Černý

Necháme se?

15.7.2016 v 15:48 | Karma: 11,54

Vojtěch Černý

Více muslimů

25.3.2016 v 7:43 | Karma: 15,33