Jak řešit krizi pohledem sociologa (II)

Koronavirová krize trvá již prakticky rok. Vláda a autority čelí smršti kritiky za to, jak se s ní snaží vypořádat, a to ze všech stran. Snadné je kritizovat, těžší nabídnout řešení. Nabízím strategii sociologa - poradce.

Přiznám se, že sám patřím k těm, kteří kritizují způsob, kterým se Česká republika vyrovnává s pandemií. Nejsem epidemiolog, imunolog ani ekonom, nýbrž sociolog. To znamená, že nedovedu říct, nakolik jsou různá opatření účinná a efektivní, ale poměrně dobře, nakolik je lidé budou respektovat, jak budou, odborně řečeno, prosaditelná.

Když jsem zde v polovině října 2020 zveřejnil první návrh, jak řešit pandemii pohledem sociologa (odkaz zde), povedlo se vzbudit určitou diskusi, bohužel nenašla sluchu u zodpovědných. Od té doby se samozřejmě doba posunula, jsme o tři měsíce a mnoho mrtvých dále. Současný stav, viděno mýma očima, je ten, že v České republice jsou nastavena velmi striktní protivirová opatření, která ale málokdo respektuje. Epidemie v důsledku toho, a slovy ministerského předsedy – stagnuje.

Pokusil jsem se dát dohromady řadu kroků, které bych, být v pozici vlády podnikl. Nabízím vám je níže k posouzení. Pokud vás zaujmou, budu rád, když je nasdílíte zodpovědným osobám.  Jsou to tyto.

  1. Omezit restriktivní opatření. Otevřít obchody, otevřít služby, otevřít restaurace a hlavně otevřít školy. Ne proto, abychom nechali virus, případně jeho agresivnější varianty, aby se nám utrhly z řetězu, ale proto, aby se obnovila ochota společnosti respektovat rozhodnutí, která je nyní velice malá. Ponechat pouze ta omezující opatření, která směřují k prokazatelně nejvíce riskantním činnostem.
  2. Nastavit jasné a univerzální zásady bezpečného chování. „3R“ je dobrý základ, ale osobně bych byl striktnější. Respirátory ve veřejné dopravě a v obchodech, povinná dezinfekce na vstupu a výstupu z provozoven. Povinné dodržování odstupů všude. Nastavení specifických podmínek pro ta místa, která jsou nejproblémovější a přenesení zodpovědnosti za dodržování opatření na místní autority s častými kontrolami. V praxi to znamená: pokud budou v obchodě lidé bez respirátorů a ve větším než povoleném počtu, provozovna bude okamžitě zavřena.
  3. Definovat jasný a srozumitelný cíl. Tímto cílem je: potlačit pandemii a vrátit náš život do původního stavu (při dodržování a velmi pozvolném uvolňování zásad uvedených v bodu 2.) s tím, že referenčního cíle „normálního života“ budeme chtít dosáhnout k určitému datu. Jaké datum to bude, záleží na shodě odborníků různých profesí.
  4. Maximálně urychlit očkování, a to nejprve rizikových skupin a pak pokud možno úplně všech. Stanovit termín, do kterého by měla být proočkována klíčová většina populace.
  5. Soustředit se na intenzivní a pozitivní komunikaci výše uvedených kroků. Soustředit komunikaci na to, že směřujeme ke společnému cíli a že jedině vzájemnou podporou a spoluprací tohoto cíle dosáhneme. Soustředit se v komunikaci na to, že epidemie nerozlišuje politické názory nebo strany a že ve jménu jejího řešení je třeba spojit síly.

Kombinace uvedených opatření, samozřejmě v takovém nastavení, aby byla epidemiologicky co nejefektivnější, z mého úhlu pohledu garantuje dlouhodobou a stabilní podporu velké části veřejnosti a tím i dosažení požadovaného cíle; ukončení pandemie.

Přeji vám hezký den.

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 1.2.2021 8:15 | karma článku: 14,97 | přečteno: 1119x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,99