Jak přimět lidi, aby s vámi spolupracovali

Máte pocit, že vás lidé neposlouchají, že se vaše dobře vymyšlená manažerská koncepce nebo třeba politika boje s koronavirem hroutí? Přimět lidi, aby s vámi spolupracovali, není zdaleka tak složité. Ukážu, jak na to.

1. Určete cíl a lídra

Lidé potřebují lídra. Lídrem by měl být někdo důvěryhodný a schopný mluvit. Lídr nemusí být nutně sympatický, ale měl by být výrazný a snadno zapamatovatelný.  Lídr sám o sobě ale nestačí, lidé potřebují také cíl. Cílem je dosažitelný, jasný a realistický stav, kterého chceme dosáhnout.

2. Určete čas

Tady je to těžké, ale dá se to zvládnout. Lidé chtějí mít představu o čase, kdy bude daného cíle dosaženo. Čas by neměl být příliš vzdálený „za dva roky“, ani nerealisticky blízko „pozítří“. Nesmí být nekonkrétní „již brzy“. Zkrátka a dobře musí být konkrétní, důvěryhodný a realisticky dosažitelný.

3. Určete konkrétní kroky vedoucí k cíli

Nyní se všichni budeme muset na měsíc uskrovnit. Za měsíc, nebo jakmile dosáhneme daného kritéria, si můžeme dovolit polovinu stávajícího krajíce chleba. Za další měsíc pak další čtvrtinu krajíce, a to při jasně nastavených parametrech. Tyto parametry jsou dány, budou dodržovány a nebudou se měnit.

4. Nabídněte odměnu

Jakmile vyřešíme situaci do té podoby, že budeme mít opět celý krajíc chleba pro sebe, obdrží každý z vás jednorázovou odměnu v předem stanovené výši. Předpokladem této odměny (někdy se ji říká cílová prémie) je, že dotyčný v průběhu řešení situace bude spolupracovat a nebude přistižen při prohřešku, který by byl v rozporu s danou strategií.

5. Ukažte zodpovědnost

Lídr osobně – a všichni, kteří s ním spolupracují, také – zodpovídá za jednotlivé kroky, za dosažení cíle i za cílovou odměnu. Lídr, a jemu blízcí, se chovají spartánsky, a tak skromně, jak to situace umožňuje. Současně přejímají plnou zodpovědnost v odložené formě „Až to vyřešíme, suďte mne, ale nyní rozhoduji, jak nejlépe dovedu“.

 

Dodržení pěti výše popsaných bodů vytváří prostředí, které je pro většinu lidí v našem prostředí velmi sympatické a především důvěryhodné. Jste-li manažery, můžete je využít. Jste-li státníky…rovněž.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 22.2.2021 8:00 | karma článku: 12,87 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,99