Stát Israel dělá jednu velkou chybu

V souvislosti s operací Israele v pásmu Gazy jsme denně informováni ve všech médiích o detailních následcích tohoto konfliktu. Bohužel - pouze jednostranně.

Dnešní válečné konflikty mají vedle bojových operací i další významově důležitou složku. Totiž - prezentovat konflikt v médiích. Správná prezentace musí  pokud možno co nejbrutálněji vylíčit protivníka jako agresora, který se neštítí zabíjet děti a ženy, ukázat na zvlášť vybraná místa, kde pokud možno stál ještě před chvílí nějaký významný a důležitý objekt - škola, nemocnice - který protivník zničil. 

Současně je třeba uvést, jak moje strana touží po klidu zbraní, jak jen čekám na zahájení rozhovorů o míru, je třeba uvést, že mé požadavky jsou zcela minimální a zásadní a pro opačnou stranu není nic jednoduššího, než je přijmout a konflikt bude u konce.

Je rovněž nutné zainteresovat do konfliktu další subjekty. Nejlépe nějaké důležité osoby /OSN, EU, atd./, kterým se nabídne prohlídka protivníkem zrušeného objektu, případně se pozve na pohřeb dítěte, které bylo v souvislosti s konfliktem usmrceno. Současně je třeba pozvat filmové štáby, kterým se umožní filmovat jen ve vybraných zónách, provést rozhovor s pozůstalými kupříkladu onoho dítěte. 

Arabové v Gaze toto vše umějí velmi dobře. Denní ukázky zbořených domů a plačících pozůstalých jsou již téměř tradičním zpravodajstvím z této zóny. Rovněž jsme denně informováni o počtu mrtvých Arabů a to vždy ve srovnání s minimálními ztrátami na israelské straně. Ve světě se objevuje čím dál tím více protiisraelských demonstrací, dochází k fanatizaci protižidovských radikálů. Útoky na synagogy či jiné židovské objekty jsou vysvětlovány spravedlivým hněvem lidu.

Na druhé straně stát Israel nefilmuje a neprodává v médiích těla zavražděných dětí, neukazuje následky dopadů hamásovských raket do obydlených zón. Nezve pohlaváry světových organizací, aby jim ukázal důsledky tohoto konfliktu. Nevysílá ve svých televizních kanálech prohlášení o totálním vyhubení protivníka jako svůj zásadní cíl, z něhož nikdy neustoupí. Nenatáčí jásající davy Israelců nad tím, že byl v Gaze zasažen důležitý objekt.

Jak říkám, stát Israel dělá nejspíše velkou chybu......

Autor: Tomáš Vodvářka | pátek 25.7.2014 17:40 | karma článku: 26,83 | přečteno: 1044x