Smrt diváka na Dakaru

Aleš Loprais měl letos našlápnuto k vítězství na rallye Dakar. Po tragédii odstoupil z průběžného vedení v závodu. Krok logický, nicméně bez jakéhokoliv podílu na uvedené události.

Nejsem aktivním divákem na podobných závodech. Občas vidím televizní šoty, kde mne nepřestává udivovat "odvaha" některých přihlížejících, kteří si vyberou místo, kde sice budou svědky efektních skoků rozjetých vozů, možná i brilantního jezdeckého umění závodníků, nicméně se mohou stát i obětí nezvládnutého manévru. Televize často poskytuje záběry auta, které se opakovaně točí přes střechu, případně se smykem dostává mimo trať a proměňuje se ve smrtící kosu.

U nás máme ještě dobře v paměti smrt 4 mladých dívek v obci Lopeník před 10 lety, které zabil automobil, vylétnuvší z tratě.

Po této tragédii byla zpřísněna pravidla pro pořadatele, jsou vyhrazena místa, kde mohou diváci stát a naopak ta, která jsou pro uvedené možnosti havárie zapovězena.

Média přinesla záběry z tragédie na Dakaru. Z nich je naprosto evidentní, že podíl na přejetí kamionem má ve 100% ten italský nešťastník, který si vybral místo těsně za vrcholem písečné duny, v podstatě přímo v kolejnici. Řidič jej naprosto nemohl vidět, video z kabiny dokladuje, že pan Aleš Loprais pokračoval v jízdě, aniž by nehodu zaznamenal. Teprve později se dozvěděl a otřesen ze závodu odstoupil.

Jistě je to tragédie jako pro našeho závodníka, tak i pro letošní ročník i pro toho diváka a jeho rodinu. Přesto se nelze ubránit dojmu, že někteří lidé tak úplně neuvažují, co se může stát, když se postaví blízko cesty rozjetému náklaďáku. A to v místě, kde snad každý musí vědět, že prostě nebude vidět a že je jen otázkou času, kdy jej někdo "trefí".

Pan Loprais bude od této chvíle mít - pokud bude dále závodit - mít před každým přejetím duny pocit jistého dejá vu. Že to bude ubírat na jeho koncentraci je nasnadě. Rodina zemřelého si při každé zmínce o nejslavnější světové rallye rovněž uvědomí jisté souvislosti, které nebudou libé.

A přitom stačí jen málo.

Uvažovat, že u podobné akce je na prvním místě moje bezpečí před případným selháním řidiče či možností, že nebudu viděn. Že lidský život je mnohem více, než efektní záběr.

Psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | čtvrtek 12.1.2023 8:29 | karma článku: 39,73 | přečteno: 3634x