MS

Tento jev vystihl v době nástupu nacismu Karel Čapek.

Diktátor filozofovi: Já budu děla činy a ty je budeš zdůvodňovat.

.

Jednu odnož vystihuje novodobý termín presstitut.

KT

Svatá slova, jenže u nás je to obtížnější. Padesátileté pokřivování charakterů stále nese své plody. Nevím jak to vypadá v ostatních postkomunistických státech, ale doma a na Slovensku je to celkem signifikantní. Mravnost byla udupána a zatím ještě nebyla vzkříšena.

Foto

Vy to máte jednoduché. Vláda, která odmítá slepě poslouchat Washington a Brusel, udupala dle vás mravnost. Kdyby na Slovensku vládli američtí zástupci Šimečka s Korčokem, tak byste psala, že na Slovensku byla mravnost vzkříšena.

IS

Obávám se, že většina mentálních prostitutů, zejména těch profesionálních, netrpí nedostatkem sebeúcty. Spíše naopak, oni jsou na sebe hrdí. Je to jejich způsob, jak se prosadit a hlavně finančně zaopatřit.

Dík za krásné a pravdivé shrnutí vážných myšlenek!

Ta mentální prostituce je u nás příliš častá! Ale jsou to právě ty strany s nedemokratickou strukturou, ve kterých pravdu má jen jejich majitel, ze kterých politici odcházejí, aby nemuseli být těmi mentálními prostituty. Bohužel, více jich v té mentální prostituci setrvává! Tím jsou pro naši liberální demokracii a naše občanské svobody nebezpeční! Jsou schopní sloužit i Putinovi!

AK

Liberální demokracie je stejný nesmysl jako byla lidová demokracie.

Tedy totalita moci.

Demokracie je buď bez přívlastků nebo to není demokracie.

Jako steak - je buď bez přívlastků nebo je to karbanátek...

Ten vámi uvedený příklad byl klasickou ukázkou. Dokážu si však představit, že v rámci koaličních dohod, nebo partajní loajality mohou jednotlivci někdy hlasovat proti svému přesvědčení. Taková je bohužel politika nejen u nás, ale i všude ve světě.

MB

Vidím to stejně. V čem ale nemám úplně jasno je, lapidárně řešeno, že se dotyční jedinci při pohledu do zrcadla nepoblijou. Jistě, existují psychopati, kteří schopnost sebereflexe prostě v genové výbavě nemají. Jak se s tím ale dokáže srovnat většina těchto prostitutů dost dobře nechápu, myslím tím vnitřně - obhájit si to na veřejnosti nebo obecně ve společnosti je ta jednodušší část ... Co např. vede Jiřího Paroubka tady na blogu k publikování neskutečných hnusů a/nebo ty, kteří mu radostně dávají karmu ...?

Foto

Opět, vaše proslulé určování urážlivých diagnóz všem lidem s jinými názory.

KT

To ale není článek o jiných názorech, to je zamyšlení nad bezcharakterností napříč politickým smýšlením.

AK

Niedermayer, Peksa, Kolaja, Vondra - těch příkladů je mnohem víc.

Foto

Jistě máte konkrétní data. Tak třeba pan Vondra, dejte sem nějaký konkrétní příklad. Předem děkuji.