Foto

Hodnota člověka není v titulech. Šťastní jsou lidé, kteří se realizují v čemkoliv, co je baví (a je úplně jedno, jestli mají titul nebo ne), a pochopili, že bohatý je ten, kdo má co dát. Nešvarem dnešní doby je to, že lidé si spíš berou než aby dávali něco ze sebe nebo alespoň věří, že mohou zbohatnout, aniž by něco dělali, a zřejmě z nějakého důvodu dospěli k přesvědčení, že s titulem to půjde snáz než bez něj. A zase jsme u těch příkladů. No, já jim tento přístup vůbec nezávidím, neboť nikam nevede. Tito lidé totiž nebudou nikdy spokojení, a štěstí jim nepřinesou ani tituly ani peníze, neboť uspokojení z vnějších hodnot je pomíjivé, a tak se pořád za něčím poženou, a stále nebudou mít dost. Trvalé hodnoty jsou v nás, a jen ti, co je v sobě objevili, jsou skutečně bohatí a žijí kvalitní život bez ohledu na to, jestli mají titul nebo ne. Děkuji za blog.

PC

V naší zemi je až trapně přetitulováno. Důvody jsou dva:

1) Krátce po tzv. sametu postupně vyplouvalo na povrch kšeftaření s VŠ tituly. Vzpomeňme např. na Plzeňskou univerzitu, zmiňme např. z nedávné doby i kauzu brněnské Masarykovy univerzity, spjatou s rektorováním kariéristky Nerudové. A to jsou, včetně Vámi uvedeného příkladu, jen špičky ledovce...

2) K přetitulování u nás přispělo nepochybně i to, že se za posledních cca 25 - 30 let se dost výrazně snížila úroveň a kvalita vzdělávání na všech stupních škol, takže na VŠ titul za tu dobu dosáhla i řada těch, kteří by předtím buď vůbec, nebo jen sotva odmaturovali.

P.S. Nevšiml jsem si, že by se v jiných zemích přikládal takový význam VŠ titulům a jejich nositelům. Jakoby byl u nás VŠ titul zárukou profesní erudovanosti (nebo dokonce moudrosti), což je naprostý nesmysl.

PN

Nerudova byla na Mendelove Univerzite, ne Masarykove.

RD

Hlavní důvod je státní správa, potřebujete VŠ titul na skoro všechna místa, ale je úplně jedno jaký. Proto ta rychlostudia.

KK

Rozhodnutím strany doktor. Známe. RSDr. Eva Pavlová. Vlastně ne, kecám. Přišla přece revoluce a nebylo z toho nic.

Foto

Titul je součást jména a teď nám to vylepšili tak, že se neuvádí v občance.

Kvůli doktorátu se ke mne v mnoha oblastech (typicky sestřičky u doktorů) chovali mnohem lépe, než k lidem bez titulu. Tak to mi asi skončilo, neb předevčírem jsem dostal novou občanku a již bez titulu.

Foto

Máte pravdu, jednou z výhod titulu byla - aspoň u mne - policejní kontrola. Pokutu jsem většinou usmlouval na nulu nebo na nejnižší možnou částku. On jeden nikdy neví, že?

Foto

Titul je jenom obálka, Tome, důležitější je, co má člověk uvnitř. A pokud má uvnitř špetku cti, podvodný titul si nikdy nekoupí. 😺

Foto

Vím. Dokonce je to tak, že znám řadu jedinců s mnoha tituly, k nimž bych si nepřisedl ani na pustém ostrově. A mezi mými dobrými přáteli jsou jedinci, kteří se živí rukama a jsou to skvělí a moudří lidé.

Dík za humorné a pravdivé vylíčení doktorů z rozhodnutí strany.

Když se podíváme na hřbitově na staré náhrobky, vnímáme, jak si dříve vážili každé sebemenší funkce, ale i jakékoliv řemeslné práce.

Pak přišla komunistická éra s pohrdáním vzdělání a učila nás úctě k dehonestovanému vzdělání. V jednom roce dokonce komunisti zrušili titul MUDr. a po roce lékařům umožňovali si tyto tituly koupit za 100,-Kč, koupit si titul, který jim automaticky patřil. Kolega si ho odmítl koupit a dále se podepisoval s titulem. Byl zástupce primaře.

Po Listopadu jsem byl svědkem toho, jak mnozí politici najednou měli na dveřích svých kanceláří titul Bc.

Když to vezmu historicky za tu krátkou dobu mého života, dochází k dehonestaci vzdělání i kvalitní práce. S tím ale také dochází k dehonestaci jakékoliv kvalitní práce! Mizí hrdost na kvalitu práce řemeslníků, ale i lékařů! A to je velmi špatný signál ve společnosti! Mizí cechovní dozor nad kvalitou a kvalitu hodnotí korupceschopní státní úředníci! Politici také místo politické práce ve sněmovně politikaří, místo politické práce se jen perou o moc! To je velmi zlé znamení!

A když si k tomu přidáme petrohradský trolling proměňující pravdu v lež a lež v pravdu, tak naši budoucnost nevidím růžově!

Nebudeme-li si vážit vzdělání, skončíme!

Foto

A na J. Kalvodu vzpomínám se slzou v oku. To byl gentleman v politice.

JJ

V politice snad. Pak už to nebylo ono.

LS

Kdo nemá titul může si ho zakoupit.

Chcete být Inženýrem, Magistrem, Bakalářem? Mnoha tituly ověnčený poslanec SPD Hrnčíř jistě poradí.

MK

Na pana Kalvodu vzpomínám jen v dobrém. A pokud vím, on sám ten titul nepoužíval. Byl tak oslovován a zpočátku se tomu i bránil. Když to trvalo déle, nechal to být a neprotestoval.

Sám jsem kdysi, ještě za komunistů, zažil něco podobného. Žádný titul nevlastním a z titulu své tehdejší profese jsem se občas účastnil jednání na úřadech. Jednou mi paní předsedkyně předala slovo s tím, že "více informací vám poskytne soudruh inženýr". Hned v úvodu svého vystoupení jsem uvedl věci na pravou míru slovy že "nejsem inženýr a soudruh už vůbec ne", nicméně část zúčastněných mě pak stejně tím titulem oslovovali. Co s tím pak naděláte?

  • Počet článků 1000
  • Celková karma 30,38
  • Průměrná čtenost 2517x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz