Foto

To je naprosto absurdní: Jako by např. baskičtí teroristé podnikli masivní teroristický útok, brutálně sadisticky povraždili stovky lidí a další stovky unesli. A svět by v odpověď na to začal nevybíravě útočit na španělskou policii kvůli nezbytnému ráznému zákroku proti teroristům. Ale taky by se různé státy začaly předhánět v uznání samostatného baskického státu, což by prakticky vyznělo jako odměna teroristům za jejich brutalitu.

Ve skutečnosti nezbývá než trvat na tom, aby se nejdříve ustálily (a velmi pevně vyžadovaly) základní principy pokojného civilizovaného soužití. A až poté lze smysluplně jednat o vnější formální stránce, včetně státního uspořádání. Otázkou například je, jaký nadnárodní mandát a jak silný by se musel ustanovit nad územím zvažovaným pro vznik samostatného státu. Myslím mandát natolik silný, aby se eliminovalo odpalování raket a jakékoliv organizování teroristických aktivit. Což se podle dosavadních zkušeností zdá být nemožné. Ve skutečnosti se pokus s Gazou už udál. Dopadlo to tak, že volby tam vyhrál Hamás s deklarovaným programem zničení Izraele. Ostatní známe: Odpalování raket na izraelské území, terorizmus, atd. Až po neslýchanou brutalitu z října 2023.

Foto

Ten příklad s ETA a Basky je velmi dobrý.

ve světě tu a tam vznikne nový stát, naposledy to byl, aspoň myslím, Východní Timor. Nešlo tam ale o uznání nějakého teroru jako státního "náboženství".

Mne by skutečně zajímaly opravdové důvody tohoto rozhodnutí vlád Norska, Španělska a Irska. Musí si být vědomi, co spouštějí. Že tímhle se míru nedosáhne, spíše eskalace.

JH

J61a93n 62H84r37u55š18k89a

23. 5. 2024 8:24

Bude to takový ten typ státu, kam budeme (civilizovaný svět) hrnout prachy a oni nás za to budou bytostně nenávidět...

MK

No jaký? Jedno velké, tunelama provrtané smetiště.

Foto

V roce 1923 byla východní Palestina V Británii z mandátního území, vyňata, a předána Arabům, kteří se stavěli proti myšlence návratu Židů do jejich starobylé židovské vlasti k vyvožení vlastního státu. Vzniklo Hašimovské království, později Zajordánsko a dnes Jordánsko. Více než 70 % všech Jordánců jsou palestinští Arabové. Jordánko má z mandátního území Palestina území rozlohu 97 230 km/2 a Izrael má z mandátního rozlohu 20 770 Km/2., z čehož největší část zabírá Negevská poušť, která se rozkládá na ploše 12 000 km². Pokud se Palestincům nelíbí v Izraeli, kde bez problému žije 1, 5 milionů Arabů, mají na straně druhé stát víc, jak dvakrát větší než Izrael a žiji tam jejich soukmenovci.

Foto

Tomáši, posílám jednu obří karmu, perfektní článek.

MM

Karma

I v demokracii se stane, že se někteří demokraté zbláznili.

LP

Teď už jim fakt chybí jen uznání Islámského státu...

Foto

Otázka je, zda lze uznat stát, který nemá hlavní město, panovníka či presidenta, vládu, nejlépe demokraticky volenou, ústavu, justici, uznává LPS atd. A jehož obyvatelé s nikým nebojují. A který "údajně" leží na historickém území někoho jiného. Města, které vidíme na mapě, mají jména, známá ze starého zákona.

A někdo(!) tenhle konflikt přiživuje.

Foto

O existenci palestinského národa hovoříme jen z politických a taktických důvodů, protože arabský národní zájem vyžaduje existenci samostatného palestinského lidu jako opozici k sionismu.

Suverénní jordánský stát, mající své definované hranice, nemůže vznášet nárok na Haifu, Jaffu, Berševu a Jeruzalém. V momentě, kdy vyhlásíme náš stát Palestina, nebudeme váhat ani minutu a spojíme Palestinu s Jordánskem.“Pramen : člen výkonného výboru OOP Zahír Muhsein Palestinská národní charta článek č. 1„Palestinský národ je integrální součástí arabského národa.

Foto

Což si neumím technicky vůbec představit. To jako že vypoví Jordánsko mírovou smlouvu a zaútočí?

To, že Arabové v Gaze slouží jako beranidlo, musí vědět i ten nejtupější politolog.

  • Počet článků 997
  • Celková karma 29,78
  • Průměrná čtenost 2517x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz