Bude zase při odborářské manifestaci veleben Putin?

Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 8. října demonstraci na Václavské náměstí. Poněkud začíná unikat její smysl, pokud nejde o presidentskou kandidaturu Josefa Středuly.

Je svolána s tématickým názvem "5 minut po 12" a je dle organizátorů zaměřena proti drahotě a propadu životní úrovně. Je třeba rovněž říci, že ČMKOS zastupuje cca 270.000 lidí, což je sice velké číslo, ale z hlediska všech pracujících nejde o zásadní položku.

Budu se zájmem sledovat, jestli hlavní mluvčí demonstrace pojmenuje všechny důvody současného stavu, či si jen vybere pověstné drobky, kterými bude krmit rozvášněný dav. Inflační spirálu roztočila vláda ing Andreje Babiše za dob covid 19, kdy jen velmi malé procento financí šlo na skutečnou pomoc podnikatelům. Kdo nevěří, ať si pustí nějaké starší televizní šoty, kde podnikatelé mluví o tom, jaké pomoci se jim skutečně dostalo. Je třeba rovněž připomenout, že zmíněná vláda v době ekonomického růstu rozhazovala peníze na všechny strany, za což sice získala přízeň voličů, ale současně za sebou zanechala vyjedený krám. (pozn. pokud by platilo pravidlo řídit stát jako firmu, což bylo hlavní heslo vlády pana Babiše, tato firma by již dávno byla plajte).

Vláda Petra Fialy zdědila prázdné hrnce, rostoucí státní dluh a navíc Putinovu agresi, potuplovanou vydíráním zemí, které jsou na ruském plynu závislé. Nutno rovněž uvést, že se naše země postavila velmi dobře k uprchlíkům z Ukrajiny, prokázali jsme, že jsme vyspělá společnost, které nejsou cizí pojmy jako humanita a solidarita s napadeným. Vzhledem k  válce na Ukrajině se v celé Evropě zhoršily životní podmínky, nejde jen o českou specialitu. Poslední dny již ukazují jasně, kolik budeme platit za plyn, elektrickou energii a ropu. Jde samozřejmě o vysoká čísla, nicméně nejsou to čísla likvidační, jaká hrozila ještě nedávno. Komfort se sníží všem a těm nejvíce ohroženým vláda přislíbila pomoc. 

Vláda přislíbila řešit naši dosud téměř stoprocentní závislost na ruském plynu během 2-3 let, kdy již budeme obchodovat s jiným partnerem, než s vyděračským ruským státem, který plyn a ropu nepoužívá jako obchodní komoditu, ale jako prostředek k výhrůžkám, což je třeba odmítnout jako zcela nepřijatelný postup.

Zbývá tedy otázka, co chtějí odboráři řešit. Ceny běžných denních potřeb? Ty určuje mnoho faktorů a představa státní regulace ceny chleba patří do doby komunismu. Cenu ropy? Tu určuje opět zcela jiný faktor, než naše vláda. Demisi vlády? Mají představu, že by současný marasmus řešil někdo jinak či lépe? 

Na poslední demonstraci, svolanou pochybnými existencemi, se ozývaly vulgární výpady proti premiérovi, byl veleben Vladimír Vladimírovič Putin a zatracována vláda, která měla ihned podat demisi. Bylo požadováno naše vystoupení z Evropské unie, z NATO. Mnoho komentátorů omlouvalo některé z demonstrujících, že tak nějak nevěděli, do čeho jdou. Pevně věřím, že po této zkušenosti si každý velmi pečlivě rozmyslí, jestli se dané demonstrace zúčastní či nikoliv.

A nakonec. je dobré se podívat na CV předáka odborů pana Středuly. Od svých 21 let je profesionálním odborářem. Řečeno jinak, tento člověk, který tak srdnatě hájí práva pracujících, si na pořádnou práci v životě nesáhl. To je bezesporu geniální kariéra, na kterou hned tak někdo nemá. Nicméně je třeba zvážit, je-li to opravdu jedinec, jemuž lze jeho slova beze zbytku věřit. 

 

Psáno pro www.blogosfera.cz

Autor: Tomáš Vodvářka | úterý 13.9.2022 12:18 | karma článku: 32,96 | přečteno: 807x