Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babí léto

Mám ráda cestování. Možná to je dáno mým měsíčním znamením, možná tím, že jsem spoustu let byla vožena, a to jen občas. Možná tím, že jsem se kdysi přestěhovala poměrně daleko od rodičů a za nimi pak, jak jen to šlo, dojížděla.

Možná tím, že i moje maminka zamlada často cestovala za jejím bratrem a z malé vísky často i do Prahy. A Praha nám je tudíž jaksi dědičně předurčena. Člověk se tam v davu lépe ztratí a nebo ten dav, tam, potřebuje pro svůj život, pro svoje cíle, pro tep svojí cesty.

Moje sobotní vyjížďka do naší matičky měst byla vedena touhou sejít se s mým prvorozeným dospělým dítkem, které je velmi časově zaneprázdněno. A já si potřebovala alespoň při obědě s ním promluvit o tom, jak jde život.

Teď bych mohla navázat řeč o tom, jak jsem kdysi nechápala, proč mne již coby dospělou rodiče stále potřebovali vidět či alespoň slyšet. Až poslední dobou jsem došla k tomu, že to je důležité pro obě strany. Je důležité stále mít na paměti, odkud jsme vzešli, abychom porozuměli tomu, čím a jak procházíme, co se nám a proč v životě děje. Co si neseme z kořenů a jak to můžeme vědomě uchopit nebo i přesměrovat. Ale to by bylo na další povídání.

A tak jsem si jela. Vlastně vybíhala. Ráno na poslední chvíli a jen taktak zakoupený spoj stihla, ještěže měl alespoň malé zpoždění.  Těšila jsem se, na poklidnou jízdu. Patrně jsem podcenila při zakupování jízdenky tarif vagónu, ve kterém budu cestovat. Prostě jsem chtěla ušetřit. Místenku jsem měla v šestimístném kupé, kde při mém nástupu již sedělo pět rozpovídaných žen. Pozdravily jsme se a já usedla, naštěstí na místo hned u dveří.

Měly již rozjetou diskuzi. Jak jsem z jejich překotného sdílení vyrozuměla, cestovaly do divadla. Čtyři z nich byly ve věku, který bych nazvala do padesátky, pátá byla slečna kolem pětadvacítky. Probíraly naprosto otevřeně vztahy v jejich okolí, ať příbuzenské či pracovní, kdo, s kým, proč ano, proč ne. Jak dlouho ten či ta s ní, ním spolu vydrželi, jak probíhala tajná svatba, která tajnou nakonec nebyla, jak je úžasné cestovat s obytným přívěsem.Byla to veselá kopa, povětšinou hlasitější.Těšila jsem se, že už ta hodina, kterou s nimi strávím, se krátí. Když probraly, co potřebovaly, vytáhla jedna z nich svěží aloe mátový krém na ruce a všem mázla na ruku, aby též vyzkoušely, co ona používá a zřejmě i distribuuje. Já byla z námazu ušetřena. Zaslzely mi oči nikoli lítostí, ale pronikavou vůní a odpočítávala jsem, kolik ještě společně projedeme stanic. Po  chvíli jiná ze spolucestujících použila svůj deo spray, naštěstí jen lehké vůně.

Možná vám teď připadá, že jsem citlivka, která nevydrží přítomnost cizích lidí, sobec, co myslí jen na sebe. Je pravda, že mám ráda při hromadném cestování klid a snažím se svojí přítomností nenarušovat soukromí ostatních kolem. Problémy, které dámy rozebíraly jsou krom jiného mojí pracovní náplní. Někdy si ve vlaku ráda popovídám se spolucestujícími, když máme oboustrannou chuť. Většinou však toužím po klidném nerušeném cestování, prostě vypnu a jedu....

První, co mne v tomto kupé napadlo, byla myšlenka na mladé. Jak, my odrostlejší, máme tendenci komentovat nevyzrálé chování mladistvých a mladých lidí. Že jsou hluční, používají sprostá slova, neohlíží se příliš na to, jak jejich konání vnímá okolí. A myslíme si, že my dospělejší, máme i vyzrálejší chování. Některé z mých spolucestujících byly, jak jsem se nechtěně dozvěděla z hovoru, pedagožky. Z čehož jsem usoudila, že jejich společná jízda měla terapeutický charakter, nebo spíše intervizní. Pak ale v mojí přítomnosti porušily pravidla na celé čáře, neb jsem se vetřela neohlášeně do „jejich“ intervizního kupé.

Pravda, byla jsem menšinou v tom kupé, přizpůsobit se bylo na místě, namítnou někteří. Vlastně jsem tak učinila a v hlavě se mi převalovala myšlenka, zeptat se stevarda, zda nemá někde v jiném vagónu volné klidné místo, kam bych se nenápadně přesídlila. Vydržela jsem! V Libni se dámy začaly oblékat a většina setrvala v polostoje až na hlavní nádraží.

Rozloučily jsme se a já se již těšila na syna  a samozřejmě na nákupy, které jsem měla v plánu. Pokud bych chtěla mít příště zaručenější klid, tak si lehce připlatím za tarif, v tom jsem si jistá. A ani jen myšlenkou nebudu kritizovat mladé. Až budou dospělí, nebudou totiž horší, než jsme my, mají to v naší předimenzované době odkoukané.

Autor: Olča Vodová | sobota 19.10.2019 22:34 | karma článku: 11,10 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Olča Vodová

Jogging 40+

Ne, opravdu neuběhnu 40 km, s tím nepočítej. Říkám mému mozku. Ano, více jak 40 kg vážím a to již spoustu let, v tom máš pravdu. Že sháním parťáka ve věku 40+?

27.4.2024 v 8:42 | Karma: 5,89 | Přečteno: 105x | Ostatní

Olča Vodová

Naděje

(známá místa, která často míjíme a stačí slunce a jasná obloha a jiný úhel pohledu, ...občas promlouvají)

21.4.2024 v 21:54 | Karma: 6,63 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ostatní

Olča Vodová

Krása tajemství

(napsáno v podvečer jednoho jarního dne, kdy si počasí dělá, co chce, jaro-nejaro, namísto počítání sněhových vloček si jen tak píšu...)

19.4.2024 v 19:31 | Karma: 7,57 | Přečteno: 165x | Diskuse| Ostatní

Olča Vodová

Kolik očí, tolik radosti, smutku a naděje

(přes plot pro pírko jsem nikdy neskočila, pro žádné, ani pro bílé, natož barevné, nepotřebuji jiné peří, mám svou kůži a té věřím)

13.4.2024 v 11:51 | Karma: 6,06 | Přečteno: 120x | Diskuse| Ostatní

Olča Vodová

Letím

(měla jsem takovou fantazii, no, ne jednu, bylo jich více, tak si tedy klidně letím... a v tom to přichází)

6.4.2024 v 15:17 | Karma: 5,96 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 6,63
  • Průměrná čtenost 499x
Profesí jsem střelec, svými šípy však již šetřím ;)...