Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ali Amiri: Dívali se na mě, jako bych zabíral místo

Ali Amiri je jednou z předních tváří české populární scény. Narodil se před třiceti lety v íránském Teheránu. Vystudoval plzeňskou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, což předznamenalo jeho dnešní zaměstnání ve Fakultní nemocnici na Bulovce, kde se specializuje na kožní onemocnění. V roce 2005 se stal finalistou soutěže Česko hledá SuperStar. V současnosti vystupuje se skupinou Amirante a realizuje vlastní sólová vystoupení.

Ali AmiriLukáš Houdek

Proč jste se rozhodl studovat v zahraničí? A proč jste si vybral právě Českou republiku?
U nás je zvykem, že když chce chlap něco dokázat, musí odejít od rodičů. Můj otec takhle odešel, můj bratr taky, takže když mi bylo dvanáct třináct let, začal jsem plánovat. Věděl jsem, že až dokončím gymnázium, někam odejdu.
Česko byla náhoda. Hledal jsem mezi evropskými univerzitami, kde bych mohl studovat, a Karlova univerzita mi přišla velmi zajímavá tím, jak je stará.
Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl v Čechách zůstat i po dokončení studií – byla důvodem rozjíždějící se pěvecká kariéra, nebo jste o tom uvažoval již dříve?
Určitě to hodně pomohlo, protože když jsem dokončil studium medicíny, chtěl jsem si udělat nějakou specializaci. Bylo na mně, jestli se rozhodnu zůstat a udělám si specializaci tady nebo někde v Evropě. A jelikož jsem byl už trošku známý, mohl jsem si vybrat, které místo chci a jak to chci. Takže to bylo jednoduché a zůstal jsem.
Vy jste se narodil v Íránu, ale pak jste s rodinou žili v Kuvajtu. Jak k tomu došlo? Ve které z těchto zemí jste chodil do školy?
Chodil jsem do školy v Kuvajtu, ale když mezi Íránem a Kuvajtem nastala válka, odstěhoval jsem se zpátky do Íránu. Tam jsem strávil čtyři roky,  pak jsem se zase vrátil do Kuvajtu a potom do Dubaje. Bylo to komplikované. Když jsem skončil gymnázium, odjel jsem do Čech.
Jak na vás působí Češi a v čem myslíte, že jsou jiní než Íránci?
Lidi jsou v Íránu vášnivější, trochu víc horkokrevní. To znamená, že se rychleji naštvou a mnohem víc se smějí. Milují cizince. Tím je tato země známá. Jsou třeba věci, které neuvidíte nikde jinde, než v Íránu. Stojíte ve frontě na lístek, a pokud jste cizinec, všichni vás pustí dopředu a nikomu to nevadí. Nikdo s tím prostě nemá problém, což je v České republice naopak. Všichni se na vás dívají, co tu děláte. Neříkám, že se takhle chová i mladá generace, ale u starší generace to tak je pořád. Aspoň já jsem to tak cítil, když jsem jel občas tramvají. Starší lidé se na mě dívali tak, jako bych tu zabíral místo. V Íránu je to pravý opak. Musíte ho navštívit, abyste to pochopili.
Írán je muslimskou zemí. Dodržujete vy sám nějaká náboženská pravidla?
Jsem člověk, který věří, že existuje nějaká zvláštní síla. Pro někoho to může být Bůh, pro někoho třeba Ježíš, pro někoho zase něco jiného. Nepatřím tedy mezi lidi, kteří si myslí, že vše se děje náhodně. Ale abych dodržoval nějaké zákony a pravidla, nějaké náboženství, to ne.
Jaké to mají z vašeho pohledu ženy v Íránu?
Ženy všude na světě bojují za svá práva, protože v minulosti si muži, kteří většinou působili v armádě, nastavili zákony a na ženy zapomněli. Ale dnes se za ženská práva bojuje i v Íránu. Ženy tam mají svobodu a dělají, co chtějí. Ale když chtějí jít dívky třeba do bazénu, mají jeden den, kdy chodí jen dívky. V jiný den chodí jen muži a v jiný chodí společně. Dívky v Íránu studují na univerzitě častěji než kluci. Pracují tam, kde chtějí – v supermarketu nebo ve špitále, prostě kdekoli. Práva mají, ale i nadále za ně bojují, což je správně. Takhle by to mělo být.
V muslimských zemích fungovalo odjakživa mnohoženství. Je v Íránu časté i dnes? Jak se na to díváte vy?
V Íránu, dá se říct, mnohoženství už neexistuje, protože když se člověk podívá na zákon, který ho upravuje, je velmi přísný. Pokud chce totiž muž druhou ženu, musí o tom manželka vědět, musí s tím souhlasit a musí podepsat, že s tím souhlasí. Muž k tomu navíc musí mít důvod, např. že svoji ženu sice miluje, ale ona nemůže mít děti, nebo že se zbláznila (smích). Ale pozor – má povinnost dávat oběma manželkám stejně. Takže když jedné koupí auto, druhé ho musí koupit taky. Jinak by mohl skončit u soudu. Na druhou stranu tu ale nenajdete muže, který by měl šest milenek, které pak otěhotní a stanou se z nich svobodné maminky. To je vážná věc. Ženy pak trpí, když jsou na to samy. Můžete se zeptat dívek, které mají děti a zůstaly svobodné. Pochopíte, jak je to pro ně těžké. V Íránu takové problémy nejsou tak časté.
Setkal jste se před tím, než jste se stal známým, s nějakou negativní reakcí lidí kvůli vašemu původu?
Čas od času ano. Občas se ke mně někdo nezachoval hezky, ale je to hodně individuální. Jednou v Plzni, to už bylo pár měsíců po SuperStar, jsme si s kamarádem vyšli ven a někdo začal na ulici vykřikovat moje jméno, takže jsem na něj zamával. Když ke mně ale přišel, začal mi nadávat. Řekl jsem tedy jeho kamarádům, ať ho odvedou domů, že už má dneska dost. On zaslechl, že jsem řekl „domů“, a zakřičel: „Domů? Já jsem tady doma! Doma tady nejsi ty!“ A začal znovu nadávat. Nakonec jsme se trošku poprali. (smích)
To jsou situace, ke kterým dochází v zemích, které byly nějaký čas uzavřené. Musíme pochopit, že to potřebuje čas a nakonec to bude pryč. Vaše generace chodí do školy s lidmi s jinou barvou pleti a zajímá se o jiné kultury. Dřív to takhle nebylo a to musíme pochopit. Je jasné, že za deset patnáct let to bude jinak.
Zpíval jste veřejně už před SuperStar? V Čechách nebo i doma v Íránu.
Zpívám celý život. Zpěv miluji. Vlastně zpívám od té doby, co jsem si začal uvědomovat sám sebe. O víkendech jsme si s bratrem hráli na zpěváky – do ruky jsme vzali cokoli, co vypadalo jako mikrofon, a na posteli jsme zpívali moderní písničky. A naše maminka hrála šílenou fanynku, tancovala a tak. V té době to tedy začalo. Později jsem hrál profesionálně basketbal a pořád jsem musel chodit pěšky – ze školy do klubu a zpátky. Tak jsem si po cestě většinou zpíval. Zjistil jsem, že mi zpěv dělá vnitřně dobře, a když na mě přitom ani nikdo nic neházel, ani mi za to nenadával, poznal jsem, že mám asi dobrý hlas. Když jsem tu pak začal studovat, zpíval jsem jednou za týden v restauraci. No, a potom přišla SuperStar, tak jsem se přihlásil.
Myslíte si, že vám ve vašem úspěchu v soutěži pomohl exotický vzhled?
V něčem určitě ano, ale v něčem ne. To, že jsem jiný, způsobilo, že hned, jak jsem se ukázal v televizi, mě lidé registrovali. Pamatuju si, že hned druhý den mě lidé na ulici zdravili. To se Čechů netýká, protože většinou vypadají stejně, takže v tom jsem měl plus. Problémem ale byla jazyková bariéra.
Jak váš pěvecký úspěch v Čechách vnímá vaše rodina? Jste doma v Íránu populární podobně jako v Česku?
Když jsem přijel domů a ukázal jsem tátovi moje cédéčko, podíval se na něj a řekl: „Jo, dobrý.“ A dal mi ho zpátky. Můj táta totiž vždycky chtěl, abych se stal lékařem. Hrál jsem pět let v divadle, činohru, a on se nikdy nepřišel podívat. Vždycky říkal, že chlap musí být lékař. Nikdy v tomto ohledu neprojevil podporu. Moje sestry byly ale samozřejmě nadšené, rozdávaly všude moje cédéčka a ukazovaly videa. Ale táta moc ne. A maminka k tomu vždycky poví: „Já věděla, že něco dokážeš.“ V Íránu jsem ale nikdy veřejně nezpíval, protože jsem tam žil jen pět let.
Myslíte si, že je výhodou to, že jste známý, když jednáte s pacienty?
Zezačátku jsem si myslel, že ne, ale dnes vidím, že to má svoje výhody. Na dveřích v nemocnici máme napsaná jména, takže když lidi přicházejí do ordinace, mají pocit, že toho člověka, který je bude ošetřovat, znají. Pacienti se na mě usmívají, povídáme si spolu, krásně mi v ordinaci zpívají a tak. Je to prostě takové přátelštější. V tomto ohledu to tedy strašně pomohlo.
Kdybyste někdy stál před rozhodnutím, že si budete muset vybrat mezi prací lékaře a zpěvem, čemu byste dal přednost?
Abyste zpíval, nemusíte být profesionální zpěvák. Já můžu být zpěvák i v tuhle chvíli – když budu chtít, zazpívám si. Je mi úplně jedno, jestli za to dostanu peníze, nebo mě někdo poslouchá jen tak.  Být lékařem je na celý život, je to nádherné povolání. Představte si, že některé práce, které jsou super, jsou časově omezené. Například modeling. To je taky krásná práce, ale jen na čas. U medicíny je to naopak – čím jste starší, tím je to hezčí.
Plánujete se do Íránu jednou vrátit?
Vyrůstal jsem v hluboké lásce ke svým rodičům a naopak. Nikdy se ke mně nechovali špatně a na to nezapomenu. Ať se stalo, co se stalo, vždy jsme společně večeřeli. I když jsme museli někdy čekat třeba do půl jedenácté, na tátu jsme počkali. Takhle jsme vychovaní. Čím jsem starší a čím starší jsou i moji rodiče, tím víc se mi stýská. Nechci, aby zůstali ve stáří sami a jednou mi někdo zavolal, že táta dostal infarkt. Natrvalo bych se odstěhovat zpět do Íránu asi ale nechtěl. Spíš bych chtěl být tak nějak napůl v Čechách a napůl tam.
Nikola Brzobohatá, Šárka Tycarová, Bára Šedivá a Šárka Stará
ZŠ Kladruby

Rozhovor v plném znění na www.romanovodori.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Romano Voďori | čtvrtek 13.5.2010 9:05 | karma článku: 14,59 | přečteno: 2030x
  • Další články autora

Romano Voďori

Honza Musil: Když se máš moc fajn, přijde životní ťafka

Honza Musil (1967) je populárním televizním a rozhlasovým moderátorem. Narodil se v Brně, kde se také vyučil kuchařem. Této profesi se ale nevěnoval. Začal nejprve pracovat v ostravské kabelové televizi, v roce 1996 uspěl v konkurzu na post moderátora Snídaně z Novou, do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména jako moderátor první české talkshow Áčko, vysílaný rovněž na televizi Nova. V roce 1996 mu ale byla diagnostikována leukémie, se kterou bojoval několik let. Dnes je moderátorem odpoledního pořadu České televize Živě na jedničce. Honza Musil je dvakrát rozvedený a z prvního manželství má dnes již dospělé dcery Veroniku a Lucii.

5.6.2012 v 10:50 | Karma: 19,51 | Přečteno: 1787x | Ostatní

Romano Voďori

Nádraží plné cizinců

Stojím na meziregionální autobusové stanici a obklopuje mě spousta lidí, ať už sdílících se mnou cestu, či nikoliv. Den se chýlí ke konci, jarní teplý vítr se prohání mezi vlasy. Nikdo se netřese zimou ani nepotí úmorným teplem. Panuje nicméně tíživé ticho, které uzemňuje jakýkoliv přátelský rozhovor, ba dokonce i kontakt s osobou bližní.

20.3.2012 v 14:25 | Karma: 7,88 | Přečteno: 1232x | Ostatní

Romano Voďori

Nakrátko!

Krátkovlasé dívky jsou v českých luzích a hájích druh ohrožený. Nejenže je při hospodářské krizi z ekonomického hlediska výhodnější mít neupravené dlouhé vlasy, býváme ale také obyčejně zaměňovány s chlapci, čímž by mohlo při sčítání lidu vzniknout značné nedorozumění.

19.3.2012 v 9:53 | Karma: 9,66 | Přečteno: 865x | Ostatní

Romano Voďori

Osudový koktejl

Byl letní sobotní večer. Slunce pomalým tempem zapadalo za nazelenalé vrcholky Jizerských hor. Příprava na diskotéku v nedaleké vesnici byla v plném proudu, srdce mi nadšením silně bušilo, jako by se mi v hrudním koši proháněl rozbouřený elektrický vláček. Ale i přes to se mi svaly stahovaly napětím a nervozitou. Křeče jsem bez zájmu ignorovala. To jsem v tu chvíli neměla ani páru o tom, jak bude pro účastníky dnešní noc tragická. A pro mou kamarádku osudová.

14.3.2012 v 11:05 | Karma: 16,71 | Přečteno: 2634x | Ostatní

Romano Voďori

Rozálie Kohoutová: V pubertě s tvojí identitou rozvod zamává

Úspěšná mladá dokumentaristka Rozálie Kohoutová (1985) je dcerou hudebníka Daniela Kohouta a známé české spisovatelky a scenáristky Ireny Obermannové. Za svou krátkou filmovou kariéru již získala řadu prestižních ocenění. Jak se do její identity promítl rozvod rodičů? A ovlivňují její život autobiografické knihy matky Ireny?

13.3.2012 v 10:50 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2086x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Český rozhlas slaví 101. narozeniny a zve na Den otevřených dveří

17. května 2024

V sobotu 18. května slaví Český rozhlas (ČRo) 101 let od zahájení pravidelného vysílání Dnem...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1303x
Respekt a dialog. To je Romano Voďori, nový dvouměsíčník pro mládež, tvořený odborníky a zejména dětmi různého národnostního, sociokulturního původu, náboženského vyznání.

Hlavní redakce sídlí v ZŠ Most-Chanov, doplňují ji ZŠ po celé ČR.

Obsahem budou mj. reportáže, rozhovory, zkušenosti dobrovolníků v rozvojových zemích, technické a módní novinky, psychologická poradna, „blešák“.

Projekt realizovaný ROMEA, o.s. je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Seznam rubrik