Vlkův cestoblog 1. Jak jsme byli v jihomoravském Disneylandu.

Tož Lednicu samozřejmě všichni znáte, je to nejkrásnější zámek ve střední Evropě a kam se na ni hrabe ta kýčovitá boudička Hluboká, nebo ponurý kancelářský komplex našeho ctěného prezidenta v Praze.

"Tož tato, zase jsi zůstal od vrcholem. Já už jsem Ti přece loni říkala, že to chce víc obrázků, podstatně méně textu, vrazit tam nějakého Araba, trochu zabrblat na vrchnost a vyfotit nějaké žrádlo a za rok jsi na bedně." Komentovala starší dcera letošní výsledky z finále bloger roku a odjela se školou do Londýna.

Tak jsem se rozhodl, že teda občas zkusím taky nějaký ten cestoblog, ale po Vlkovsku. Třeba to bude někoho bavit. A protože manželka mi zakázala na den Vítězství jít do práce a bylo nás o jednoho míň, takže jsme si mohli dovolit zajít i na oběd do hospody. Vyrazili jsem teda na výlet do Lednice.

Vlk

Tož Lednicu samozřejmě všichni znáte, je to nejkrásnější zámek ve střední Evropě a kam se na ni hrabe ta kýčovitá boudička Hluboká, nebo ponurý kancelářský komplex našeho ctěného prezidenta v Praze.

Já vím, že je to pruda, ale dám i trošku historie.

Lednice kdysi patřila nějakým Sirotkům. To byli rytíři, co si v Lednici postavili tvrz. Pak neměli prachy, protože byli ve válce a tak Lednici prodali Lichtensteinům. Sirotek co Lednici prodal, se jmenoval Ortlín a Lichtenstein co Lednici koupil se jmenoval po našem Jan. A ti Lichtensteini vlastnili Lednici až do roku 1945, kdy jim ji stát prostě zrekvíroval. A to přesto, že Lichtensteini nikdy s nacisty nekolaborovali. Prostě na novou dobu byli bohatí až moc a lid chtěl svoje.

Ovšem nebylo to vždycky úplně jednoduché, protože Lichtensteinové z Lednice nebyli vždycky strašně bohatí. Třeba v 16 století Kryštof z Lichtensteinu zvaný "Rozmařilý" chtěl Lednici prodat. Ovšem poddaní si stěžovali až u Císaře ve Vídni, protože měli strach z nové vrchnosti a tak císař "Rozmařilcovi" prodej prostě zatrhl. Další Lichtensteini se pak naštěstí pro ně přidali včas na správnou stranu, přešli ke katolíků a hlavně byli vždycky věrní císaři a tak si samozřejmě po Bílé hoře trošku polepšili na konfiskátech, ale hlavně se dobře oženili. Vzali si totiž prachatou dcerku z rodu Černohorských z Boskovic a vyženili balík. A tak se dá říct, že po roce 1620 byli na Moravě nejbohatším rodem, když předehnali Žerotíny. A to si představte, že v té době nebyly ani žádné zemědělské dotace ani dokonce nepěstovali řepku. 

A tak za ty prachy ti Lichtensteini postavili v Lednici, Valticích a okolí takový malý Disneyland, protože ve Vídni byla nuda a oni se chtěli bavit na zdravém vzduchu.

Ještě jednou jsme pak o Lednici my Češi jednou málem přišli v roce 1918, protože Ledničáci chtěli být radši Rakušáci, než Čechoslováci a tak v prosinci roku 1918 musela Lednici obsadit československá armáda, aby dostali rozum.

My když jsme v Lednici, tak jsme často chodili obědvat k Pohlreichem objevenému panu Tlustému, co má od Zdeňka ty tři hvězdy. Ovšem po té co se pan Tlustý rozhodl, že zelňačka bude stát 90 Kč,  svíčková tři stovky a pivo padesát, jíme radši někde po cestě. A Vám radím totéž. V Lednici je totiž pekelný šrumec , lidí jak mravenců, aut plná, drahá parkoviště, vinné sklípky z polystyrénu, hotely ve tvaru dalších zámků a podivný burčák o tři měsíce dřív než vůbec dozrají hrozny. A vyčurat se můžete třeba aj za 40 korun.

Co je v Lednici nejkrásnější  je zámek, park, minaret, a skleník. Vše krásně zrekonstruováno. Park je zadarmo a to je škoda, protože by byly peníze na obnovu stromů, což nejsou. Aspoň ta dvacka by se platit měla.

V okolí je pak další spousta zajímavých staveb postavených taktéž Lichtensteiny. Třeba Hraniční zámeček Hlohovec, kde je klid a slušná klidná restaurace. Ideální místo pro zálety chlapi! Aj s Rakušankama!  Nebo třeba Apollonův sluneční chrám u rybníka Apollo, kde je prima autokemp a dá se v něm v létě koupat a jsou tam škeble a tekuté bahýnko-písek, ze kterého se dají dělat pískové krápníky a stalagnity.

Já miluju Lednický skleník. Je to krásná technická památka postavená inovátorsky za pomocí anglického konstruktéra v roce 1842 ze skleněných šupinek, oceli a krásných litinových sloupů. Zajímavé je, že šupiny skla mají schválně dvě barvy,  aby bylo poznat co je původní a co po rekonstrukci.

Skleník
Skleník 2
Skleník 3

Skleník stál pana knížete neuvěřitelných 160 000 Zlatých což byly tenkrát hříšné prachy a rostliny se svážely z půlky světa. Zvláštní je, že nikdo z Lichtensteinů nebyl zapálený botanik. Skleník měl prostě sloužit jen pro reprezentaci a zábavu.

Lednický zámek samozřejmě stojí v krásném parku. Lichtensteinové prostě vykopali na území lužního lesa obrovský rybník, navršili v něm ostrovy a ostrůvky vytvořili sofistikované vodní dílo s kanály a jezem a v parku postavili různé zábavné rekreační stavbičky. Stálo to na dnešní prachy pár miliard, ale stálo to za to. Dokonce si mohli dovolit stavět i ruiny a zříceniny. Dokonce celou zříceninu hradu zvaného Janohrad. A taky kousek římského akvaduktu

Akvadukt

A taky umělou jeskyni zvanou Peklo. Sice zamřížovanou, ale ty naše baby to tam fur táhne.

Peklo

A pak je v parku jedna zajímavost a důkaz, že kolega Vyoral a jeho zapálená parta ten boj proti těm muslimským nájezdníkům dost flinká. Protože oni už tady asi byli a dokonce tady mají lumpové celý Minaret. Tak a co teď chlapi, nepověsíme na to aspoň Logo SPD??

Ovšem těch arabských odkazů je v parku víc . Třeba fresky na vodárně u Jezu jsou strašně nebezpečně arabské

Arabské motivy

A tak ty záhadné nápisy na minaretu, co se je sice stateční turisté snažili začmárat,ale jsou moc vysoko.

A ten Lednický Minaret je jeden z nejvyšších v Evropě. Do země museli zarazit 500 dřevěných kůlů dlouhých 17 metrů a pak udělat rošt z 96 silných kmenů, no a asi už to dřevo hnije, po těch stovkách let, protože nám ten minaret v klenbě praská. A když ho stavěli, museli postavit speciální lešení, které používali ke stavění minaretů Turci. To lešení vřetenovitě obepínalo stavbu a dělnící se strašně báli, že spadne a nechtěli na něj vylézt a tak se musel jeden statečný dragoun sebrat, vyjet po lešení až nahoru stavby na koni a s šavlí a pak se teprve naši pradědáčci odvážili  vylézt nahoru a stavět

A pak jsou v parku strašně krásné stromy, ale dostávají dost od turistů zabrat a tak umírají. Trhá mi to srdce, když vidím jak jsou platany rozryté láskyplně noži a počmárané fixkama a duby rozežrané od červotoče a seschlé. Tyhle stromy ještě za mého dětství žily v plné síle. A taky stromy strašně likvidují hnízdící kolonie Kormoránů se svým agresivním trusem a občas taky bobři. A když se k tomu připočítají ty miliony lidských noh, co jim udupávají hlínu a kořeny, nemají to stromy zrovna lehké.

Umírání

 

A víte co v Lednici zkoušeli, aby odradili bobra od okusování stromů? Natírali kůru stromů vlčími hovínky. Protože kdo by se nebál strašného vlka, to je přeci jasný! Jenomže to s davy turistů nešlo moc dohromady.

Jestli jste chabrusové na nožičky můžete k minaretu jet lodičkou s krásným jménem Morava.Uvidíte Ledňáčky.

Loďka

anebo na koňském povozu. Pozor konečně je přísně zakázáno po parku jezdit na kolech, protože to bylo fakt o hubu a je tam hodně dětí, babiček, dědečků a psů a zamilovaných, protože "děcka," kdo nebyl na jižní Moravě na rande v Lednickém parku a nemiloval se na některé lednické louce ví prd ,co je to láska.

Lednické lúky

No a pak je samozřejmě v Lednici samotný zámek a krásná francouzská zahrada s živými ploty a květinovými ornamenty a taky moc zajímavé představení s dravci (děcka to milují, když jim krouží sup kolem hlavy. Tchýně už trochu méně) Ale víte co, zajeďte si tam radši sami. Spojte to Valticemi, Mikulovem, Pálavou a budou to nejhezčí čtyři dny z letošní dovolené. Nemusíte se furt vyvalovat jenom na Kanárech a v Řecku. Ne?

Rytíři
Kaple

Tak ahoj v Lednici kamarádi Váš David

 

P.S.Mám teda daleko lepší zuby než kolega.

P.S 2 Hergot já zapomněl na tu fotku žrádla

Hnusné zákusky

Naši předkové dělali věci pořádně a pro radost i dalším generacím. Naši současníci chtějí jen rychle vydělat prachy a tak když si koupíte tyhle "Delicátní" a krásné zákusky, zjistíte, že v borůvkovém rozmraženém cheessecaku jsou asi dvě pidi borůvky, místo mascarpone tvaroh a chutná to jak umělá hmota. Vsadím se že pan kníže by nechal tyhle velkocukráře vyhnat z panství.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Vlk | středa 9.5.2018 17:33 | karma článku: 34,21 | přečteno: 1738x
  • Další články autora

David Vlk

Hodinový chlap.

4.5.2024 v 7:38 | Karma: 22,82

David Vlk

Existuje sex po padesátce?

26.4.2024 v 11:39 | Karma: 42,50

David Vlk

Nesnáším starý dobrý zlatý časy

16.4.2024 v 9:04 | Karma: 33,41

David Vlk

Tati, ten Babiš je tvůj konkurent??

7.4.2024 v 19:58 | Karma: 40,46

David Vlk

Barevný Šarkan.

5.4.2024 v 13:14 | Karma: 38,59