Je normální platit jeden rohlík kartou?

Zlotřilý prodejce třeba na farmářských trzích odmítající platbu kartou, je okamžitě pasován na zloděje, lumpa, neplatiče daní a sociální živel. Všichni v tom mají okamžitě jasno, je to příživník a lump.

To je zase letní téma to odmítání bezhotovostních karet. Je vidět, že je okurková sezóna. Češi jsou strašně hákliví, jakmile někdo sáhne na jejich pohodlíčko. A zlotřilý prodejce třeba na farmářských trzích odmítající platbu kartou, je okamžitě pasován na zloděje lumpa neplatiče daní a sociální živel.

Takový malý příklad z obchodnické praxe. Mám na krámě u pečiva dva druhy sáčků. Papírový velký na chleba a malý plastový na drobné pečivo. Rozdíl v ceně, kterou platím za tyhle obaly na pečivo je značný. Papírový sáček totiž stojí 1,3 Kč.

Jakmile přijde někdo, kdo si vezme jeden rohlík a strčí si ho do toho papírového sáčku, jsem v mínusu a jakmile se rozhodne, že ten jeden rohlík zaplatí kartou, tak jsem prodělal gatě. Minimální poplatek za platbu kartou je totiž běžně 0,99 Kč.

Banka si běžně účtuje 0,99% z nákupu, minimálně však 0,99Kč. U některých drobných nákupů je to tedy z ceny nákupu klidně i 10, nebo 20%.

Na konci měsíce mi přijde sjetina a já zjistím, že si banka na mých dvou obchůdcích s potravinami napakovala pupek o 10-15.000 Kč. A to jsou pro mě teda dost velké peníze.

 

Chtělo by se říct, proč máme vlastně my obchodníci platit za pohodlí našich zákazníků? Ale to se nedělá, my samozřejmě naše zákazníky potřebujeme a hýčkáme si je a proto samozřejmě karty na obou mých obchodech bereme, Nicméně mnohdy je to se skřípěním zubů a mám plné pochopení pro právo svých kolegů prostě karty nebrat.

Stejně tak, ale mají zákazníci plné právo v obchodech, kde neberou karty nenakupovat.

Když čtete desítky příspěvků na internetu, kde se rozčilují zákazníci, že jsou obchodníci neberoucí platby darebáci a zloději krátící daně a znáte českou realitu asi to trochu nechápete. Získáváte dojem , že jste se octl někde v ekonomickém daňovém pekle jižního Balkánu. Leckterému penzistovi i praskne žilka, když si uvědomí, kolikrát se jenom za ty ušlé prachy mohly  ještě více valorizovat důchody. 

Nicméně skutečnost a pravda je taková, že Češi jsou naprostí přeborníci v placení kartou a platí kartou nejčastěji v Evropě!!!!

Takže shrnuto a sečteno- Placení kartou je v podstatě geniální výmysl bank, jak poskytnout svým zákazníkům oblíbenou službu, přičemž dokážou efektivně ojebat a obrat o peníze obchodníky, kteří jim zaplatí nejen náklady spojené s touto službou, ale ještě i luxusní vývar, neboli zisk.

A ještě jedna věc, kterou si dovolím říct nahlas, platit kartou nákupy do padesáti korun je prostě neslušné, myslete si o tom co chcete.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Vlk | pondělí 24.7.2023 15:26 | karma článku: 46,86 | přečteno: 16073x
  • Další články autora

David Vlk

Hodinový chlap.

4.5.2024 v 7:38 | Karma: 23,16

David Vlk

Existuje sex po padesátce?

26.4.2024 v 11:39 | Karma: 42,51

David Vlk

Nesnáším starý dobrý zlatý časy

16.4.2024 v 9:04 | Karma: 33,47

David Vlk

Tati, ten Babiš je tvůj konkurent??

7.4.2024 v 19:58 | Karma: 40,46

David Vlk

Barevný Šarkan.

5.4.2024 v 13:14 | Karma: 38,59