Věda a ateismus - patří k sobě?

Když vidím, jak si lidé spojují ateismus a vědu, tak si musím klást otázku: Patří ateismus neoddělitelně k vědě? Popírá věda existenci nadpřirozena? Cítím potřebu se s tím vypořádat a použiji k tomu účelu přirovnání vědy k informačním technologiím, konkrétně zpětnému inženýrství. Tato disciplína se zabývá získáváním informací o programu na základě jeho chování (případně čtením strojového kódu).

Věda má podstatně složitější předmět k pozorování – tuto planetu, sluneční soustavu, nebo rovnou celý vesmír. Vědci zkoumají zákonitosti a formulují různé zákony, kterými se to řídí. Odhalili toho již spoustu, včetně podobnosti ve strojových kódech (DNA, chcete-li) různých živočichů.

Když něco naprogramuju dobře, rád použiju část zdrojového kódu i u jiného programu, který se zabývá něčím podobným. Teď si představte, že naprogramuju nějaký program. Když si k tomu sedne nějaký "zpětný inženýr", vyzkoumá nějaké zákonitosti, možná i dost na to, aby někdo mohl vytvořit program, který se chová téměř identicky.

Zpětné inženýrství nezpochybňuje existenci programátora, ten navíc dost možná ještě žije a hájí svá autorská práva. Věda ale může zpochybňovat existenci nadpřirozených bytostí, protože je není možné pozorovat a vědecky dokázat. Věda získává informace pozorováním a experimenty a není možné, aby stavěla na existenci Boha či jakékoli jiné nadpřirozené bytosti či síly – tedy na nevědeckém základu. 

A právě ze stejného důvodu nemůže věda dokázat ani opak. Z tohoto hlediska je věda agnostická, protože odpověď na otázku existence nadpřirozena je pro ni neznámá a možná i nezjistitelná. Proč tedy vidíme vazbu mezi vědou a ateismem? Proč podle statistik mezi vědci převažují ateisté? Nevím. Možná věda ateisty láká proto, že nemají víru, která by uspokojila jejich otázky. Ať je to ale jakkoli, měli by udělat jasnou čáru mezi svým ateismem a vědou a neohýbat vědu tam, kam se jim hodí. 

Na závěr něco humorného. Gagarin řekl: "Byl jsem ve vesmíru a Boha jsem tam neviděl." Poté údajně dostal dopis od švédské holčičky, kde stálo: "Boha uvidí lidé s čistým srdcem. Je Vaše srdce čisté?"  

Autor: Vlastimil Fürst | sobota 14.11.2009 16:10 | karma článku: 14,86 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91