Integrovaná grafická karta - v procesoru! Předvádí AMD revoluci?

Projekt AMD Fusion, začínající fúzí s ATi, přinesl své ovoce. Procesory Ontario a Zacate si už prorazily cestu na trh s netbooky a úspornými notebooky. Před dvěma týdny přišly do prodeje dlouho očekávané procesory Llano. Co od Fusion můžeme očekávat?

oficiální logo AMD Vision

Nemá smysl pouze množit stejná jádra v procesoru. Spojení procesoru a grafické karty nám nabídne mnohem zajímavější možnosti. Zhruba takto lze popsat vizi za Fusion/Vision. Využití podstatně jednodušších stream procesorů grafické karty totiž nabízí obrovský výpočetní výkon při menší spotřebě. Grafická karta se nebude využívat pouze pro generování grafiky.

Jaká je ale realita? Zatím je zde poměrně málo software, který dovede využít grafickou kartu k výpočtům. Cílový zákazník tak pravděpodobně využije grafickou kartu jen u multimédií (včetně konverze videa na menší rozlišení do mobilu apod.) nebo hraní her. To je určitě pěkné, ale zatím o něco méně, než chtěli vizionáři.

Další výhodou Fusion měla být spotřeba. Procesory Ontario a Zacate jsou vskutku úsporné a zdatně konkurují Atomu od Intelu. Slabší a levnější Ontario se prosazuje mezi 10" netbooky, Zacate má širší záběr od 11,6" netbooků až po úspornější nebo levnější 15" notebooky nebo malé stolní počítače. Llano má zálusk na multimediální notebooky, spotřeba je ale vyšší než se čekalo. Vzhledem k výše uvedenému je Llano v podstatě jen vcelku slušné a cenově dostupné čtyřjádro s dobrou grafikou (ale ani to není k zahození).

Inženýry AMD ještě čeká spousta práce. Maximální spotřeba procesorů Llano při maximální zátěži je hrozivých 65 W u úspornějších modelů. Co na tom, že se o ni starají čtyři jádra a jádro grafické karty ... spotřeba musí jít dolů a výkon nahoru, ostatně jako vždy.

Rozhodně vítám skutečnost, že AMD vykročilo jiným směrem než Intel. AMD má své vize a nejde pouze ve šlépějích lídra trhu. Intel je a dlouho bude výkonnější a i když AMD nadále bojuje s Intelem na poli výkonných procesorů, hledá si jiné cesty. Doufejme, že pokračování projektu Fusion přinese své výsledky – úsporné, ale výkonné procesory, které ovládnou trh s multimediálními notebooky.

Autor: Vlastimil Fürst | čtvrtek 14.7.2011 15:30 | karma článku: 11,29 | přečteno: 1902x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91