Víra pomáhá snášet příkoří (Víra je... 20)

         Dnes se chceme podívat na další obraz, který apoštol Pavel věnoval Mojžíši, který podle něho patří do galerie hrdinů víry. Na tom předchozím, který jsme obdivovali minule, je Mojžíš v situaci, kdy prožívá dilema: "Zůstanu synem faraónovy dcery, nebo poslechnu Boží povolání?"

         Ten dnešní obraz zachycuje Mojžíše, který se rozhodl odmítnout egyptský trůn. Pavel píše: "Raději chtěl snášet příkoří s Božím lidem, než na čas žít příjemně v hříchu; a Kristovo pohanění pokládal za větší bohatství než všechny poklady Egypta..." (Židům 11,25-26)

        Co si můžeme představit pod termínem příkoří?

1.      Odlišný životní styl
        Mojžíš odchází z pohodlí paláce na poušť, kde se z něho stává kočovný pastýř dobytka. Za pohodlí považuje stín pod korunou stromu a v noci sucho ve stanu. Mění jídelníček a spoustu dalších životních návyků.

2.      Nepochopení těch, které vede
        Mojžíš se setkává s nepochopením těch, které vede z Egypta do zaslíbené země. Mnohokrát musí čelit vzpourám a útokům lidí, kteří by mu měli spíše projevovat vděčnost za to vše, co pro ně udělal.
        Nejtěžší to pro Mojžíše bylo ve chvíli, kdy se proti němu postavili i jeho vlastní sourozenci – Miriam a Áron. Ale i v této situaci obstál.

3.      Málo času na rodinu
        Při tom, co vše musel zvládat během čtyřiceti let putování pouští, je nám jasné, že často mnohé z toho dělal i na úkor své vlastní rodiny.

        Můžeme se ještě podívat, jak vypadá takové strádání v životě apoštola Pavla: "Namáhal jsem se usilovněji, ve vězení jsem byl vícekrát, ran jsem užil do sytosti, smrti jsem často hleděl do tváře.
Od Židů jsem byl pětkrát odsouzen ke čtyřiceti ranám bez jedné,
třikrát jsem byl trestán holí, jednou jsem byl kamenován,
třikrát jsem s lodí ztroskotal, noc a den jsem jako trosečník strávil na širém moři.
Častokrát jsem byl na cestách - v nebezpečí na řekách, v nebezpečí od lupičů, v nebezpečí od vlastního lidu, v nebezpečí od pohanů, v nebezpečí ve městech, v nebezpečí v pustinách, v nebezpečí na moři, v nebezpečí mezi falešnými bratřími, v námaze do úpadu, často v bezesných nocích, o hladu a žízni, v častých postech, v zimě a bez oděvu." (2.Kor.11,23-27)

        Při čtení Mojžíšova životopisu i slov apoštola Pavla si vždy znovu uvědomuji, jak úžasnou moc má víra v Boha. Ten, kdo poznal Boží lásku, dokáže ve víře neskutečné věci.
        Bůh dnes vytváří novou galerii hrdinů víry 21. století. Pokud chceme, můžeme být mezi nimi. Věřit není žádná nuda. Je to často pořádný adrenalin.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 18.5.2013 9:00 | karma článku: 3,22 | přečteno: 90x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19