Nahřívání chodidel - podpora imunity

V Taiji (Tai chi) pracujeme s bodem ledvin. Říkáme mu bublající pramínek a nachází se na chodidle. Tento bod je důležitý nejenom pro cvičení Taiji. Je také významný pro podporu zdraví a imunity.

Na chodidlech se kromě bodu ledvin nachází spousta dalších energetických bodů. V chladném počasí, pro posílení organismu či při špatném oběhu (studené nohy) se doporučuje tyto body stimulovat teplem. Existuje spousta způsobů, jak toho docílit. Zde uvedený způsob je velmi příjemný, účinný a také levný.

Jedná se o prohřívání chodidel zahřátou solí. Sůl drží dlouho teplo a navíc je i vhodná pro doplnění energie ledvin. Prohřát bublající pramínek i ostatní body na chodidlech solí má tedy hlubší význam než jen tepelný.

Než přejdeme k popisu nahřívání chodidel, podívejte se na jednu z mých animací o bublajícím pramínku. :-)

Postup prohřívání chodidel solí

Kupte si 2 kg soli. Stačí úplně obyčejná levná sůl. Vsypte jí do pekáče a v troubě zahřejte. Nebojte se dát vysokou teplotu (sůl tím vydezinfikujete – to je vhodné především při opakovaném prohřívání chodidel). Sůl pak nechte zchladnout na přijatelnou teplotu, ale tak vysokou, jak jen snesete.

Pohodlně se posaďte, před sebou na zemi mějte pekáč se solí. (Já pod něj dávám prkénko, abych nezničila podlahu.) Na horkou sůl položte chodidla. Můžete je dát bosá přímo na sůl, anebo buďte v ponožkách či mezi sůl a chodidla umístěte utěrku. Chodidla poté zakryjte, aby teplo neunikalo.

Nahřátou solí si chodidla řádně prohřejte. Během procedury můžete odpočívat nebo i pracovat na počítači, sledovat televizi, číst si atd. Prohřívání chodidel můžete během chladnějších měsíců opakovat každý den a se stejnou solí. Sůl vyhoďte, až když bude silně zahnědlá/přepálená.

Užijte si to. Zdraví zdar!

Autor: Vlasta Pechová | neděle 10.4.2022 16:24 | karma článku: 6,87 | přečteno: 180x
  • Další články autora

Vlasta Pechová

Střed těla - centrum pohybu

10.4.2022 v 17:47 | Karma: 5,48

Vlasta Pechová

Vlastínové divadlo

18.1.2019 v 19:28 | Karma: 7,89