Já a Taiji - setkání s učitelem

Životní cestičky se vinou jedna přes druhou. Možná si myslíme, že víme přesně, co se děje a že svůj život tvarujeme podle svých představ. Pak zjistíme, že se ty cestičky proplétají a splétají úplně jinak.

Možná se i oddělí a za pár let se setkají znovu a v naší mysli a srdcích zažehnou vzpomínky.

Vlasta a Rena

Tahle fotka mne motivovala sepsat příběh, jak jsem se setkala se svým Taiji učitelem. Na fotce jsem se svou milou a úžasnou kamarádkou Renou Milgrom (já vlevo, Rena vpravo). Rena stála a stále stojí u mého růstu, dá-li se to růstem nazvat.

Když jsem přišla ve svých 18 letech do Prahy, byla jsem plná nadějí a odhodlání dobýt svět. O to smutnější bylo vnímat, jak se mi vše rozplývá. I když jsem studovala na vysněné vysoké škole, cítila jsem se opuštěná, tak nějak bez domova, bez srdečných a opravdových přátel a zájmu okolních lidí. Rena byla v Praze prvním člověkem, přítelkyní, která mi poskytla vřelost a lidskost. I kdybychom se neviděly roky, přátelství a vzájemné pochopení mezi námi zůstane. S Renou jsem chodily na Taiji a také na tance – aktivity, které mi dávaly smysl.

Rena byla také tím, kdo mi jednoho dne zavolal a řekl: „Vlasti, věci jsou úplně jinak. Tu naší plánovanou večeři s přáteli musím zrušit. Je u mě totiž někdo úplně jiný. Do Prahy přiletěl mistr Taiji, učitel mého Taiji učitele v Americe. Bude u mě teď chvíli bydlet. A víš co? Když už ten čas máš, tak přijď.“

Tak jsem potkala Roberta Amackera. Tenkrát jsem vůbec netušila, nakolik mne jeho učení zaujme a že stojím na prahu nové a veliké cesty. A netušila jsem to ještě několik let. Zaujetí pro cvičení Taiji přicházelo postupně. Ani ve snu by mne to tenkrát nenapadlo, byť jsem vždy toužila po něčem hlubokém.

Robert Amacker pak opakovaně lítal do Prahy a vedl tu krátké intenzivní semináře. Jeho první lekci jsem zkoušela s pocitem, že dávám Taiji poslední šanci. Že se nechávám tak trochu přemluvit a „že to teda ještě jednou zkusím, když už mám Taiji naservírované přímo před nosem“. Procházela jsem totiž zrovna obdobím, kdy jsem nebyla spokojená s jinými Taiji učiteli a rozhodla jsem se s Taiji skoncovat. A právě v tu chvíli se objevil učitel, který mi změnil život.

Reno, děkuju. Děkuju, za to proplétání našich životních cest, obdiv k životu i k naší malosti, která nám umožňuje vnímat to, co nás přesahuje.

Vlasta

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Pechová | čtvrtek 2.3.2023 8:57 | karma článku: 3,69 | přečteno: 143x
  • Další články autora

Vlasta Pechová

Navíjení hedvábí a Tai chi

10.5.2024 v 12:10 | Karma: 5,17

Vlasta Pechová

Střed těla - centrum pohybu

10.4.2022 v 17:47 | Karma: 5,54