Zážitky z New Yorku, část 2.

Neobvyklá individuální dovolená začátkem března, kdy s manželem osm dní procházíme několik desítek kilometrů městem New York. Objevujeme známá místa i místa nečekaná. Je to město plné barev, tvarů, vjemů. I čerstvý vítr tu fouká.

Původně jsem ani nechtěla do New Yorku jet, ztratila jsem víru, že život přináší právě ty události, které se z jistých důvodů mají dít. Proto na úvod obraz o ztroskotání víry od českého malíře žijícího v USA.

Obraz od Adama Graneta

Brzy jsem se ale v New Yorku rozkoukala a první fotku, kterou jsem si tu nechala od manžela udělat, byl záběr z ulice, kde natáčeli film Půlnoční kovboj. Ten dům, ve kterém ve squatu žili dva kámoši, už je zbouraný. Potkala jsem tu dva jiné kámoše a s tím černé pleti jsem se i vyfotila. Nesnáším rasismus.

Na Manhattanu v místech, kde se natáčel film Půlnoční kovboj
Velké mosty přes zdejší řeky
Stromů je tu též relativně dost
Ráno jdu pro snídani

V centru Manhattanu jsme nemohli minout mrakodrapy Donalda Trumpa. Jsou hlídané, ale můžete se podívat dovnitř do prvních tří pater. Dali jsme si tu výbornou kávu a pečivo, v obchodě Ivanky Trump koupili suvenýry. Nejdřív jsme tedy prošli bezpečnostním rámem.

Trump Tower je pořádně hlídaný
Gotika v křesťanských chrámech je sice novodobá, působí ale i tak vznešeně

Bezpečnostní opatření jsou už součástí zdejšího života, nijak zvlášť to ale nikoho neomezuje. V ulicích je čilý ruch. Potkáváš turisty i místní, lidi všech sociálních skupin, barev pleti, životního stylu. Je to super organismus.

Kromě křesťanských chrámů se podíváme i do budhistické svatyně a to rovnou té největší, kterou mají v Chinatownu. Fotit se tu sice nemá, ale budhisti jsou vlídní, nechávají nás si vše prohlédnout a v klidu posedět. Klid pak nacházím i u františkánů.

Podíváme se do budhistického chrámu

Můj manžel rád inscenuje fotografie podle známých scén z filmů, má proto v batohu připravené černé brýle, kterými se připodobním Audrey Hepburn. Ocitáme se na místech, kde se i ona dívala do výloh.

Manžel mě fotí jako Audrey Hepburn

Mě obchody popravdě příliš nezajímají, nejsem zrovna konzumní typ. Ráda ale pozoruju cvrkot. Moc se mi líbí třeba procházka po Brooklynském mostě. Tady můj manžel vytvoří i svou nejspíš nej newyorskou fotku.

Procházka s láskou - Brooklyn Bridge
Organic strava je tu v oblibě

Pozoruju lidi v ulicích, jsem zvědavá, zda tu potkám ještě některé z původních obyvatel indiánské krve. Většinou si ale netroufnu fotit lidi přímo na ulici, tak alespoň tato žena, nějaká expertka, kterou zpovídali v televizi.

Žena indiánských rysů v televizním zpravodajství

S indiánskou kulturou se pak potkám ještě způsobem, který jsem vůbec nečekala. Při procházce na pláži v Coney Island, kde sbírám lastury, najdu medailon s motivem Panny Marie z Guadalupe. Jedná se o motiv zjevení ženy indiánské podoby v 16. století, která se stala patronkou Mexika a poté celé Latinské Ameriky. Nechala totiž po sobě hmatatelnou stopu. Obraz na plátně, který se před svědky objevil na plášti zmíněného indiána (v té době již křesťana). Ten obraz mají v Mexiku dodnes a chodí se k němu modlit milióny lidí. Jedná se o největší mariánské poutní místo na světě. Podrobně ten příběh popisují kolegové na wikipedii.

Právě nalezený medailon s Pannou Marií z Guadalupe

A nemůžeme vynechat zdejší galerie výtvarného umění. V Metropolitní galerii nacházíme mnoho krásy.

Mé oblíbené Tahiťanky od Paula Gauguina
I Paul Gauguin uviděl Marii s dítětem
Auguste Renoir, In the Meadow
Nádhernou součástí cesty je i pozorování krajiny z letadla
Vlezu snad všude, kde se dá
Na pláži u Atlantského oceánu je mi nejlíp

Tak neváhejte taky vyrazit za novými zážitky. Stojí to za to poznávat svět. Cestou tam jsem si četla jeden z cestopisů Ládíka Zibury, ten chodí dlouhé trasy pěšky a myslím, že by neměnil. Poznávat na vlastní kůži. Nikdy nevíš, co tě čeká za dalším rohem nebo třeba vlnou z oceánu.

Dary moře.

 

Obraz jedné z Madon ze sbírky Metropolitního muzea

 

Autor: Vlasta Fišrová | pátek 6.4.2018 6:27 | karma článku: 14,90 | přečteno: 642x