Pravda o Máří Magdaléně

Už bylo načase, aby její jméno bylo očištěno a svět se dozvěděl celou pravdu. Nebo alespoň část té pravdy,  celku asi mnozí zatím neporozumí. Ti, kteří vědí, se mohou či přímo mají snažit tuto svou  znalost a zkušenost předávat.

V kinech v těchto dnech dávají film Máří Magdaléna, který je uváděn jako autentický a lidský portrét jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. "Svět se změní pouze tehdy, když se změníme my," zaznívá v traileru filmu. Čtu ohlasy na film na českém filmovém webu, kde lidé svěřují své dojmy, silné momenty, které na ně zapůsobily.

Film jsem ještě neviděla, k příběhu Marie Magdalény jsem se ale - jako nejspíš mnozí z nás - dostala už dříve díky populárnímu románu Da Vinci kód. Ten prý ve své době způsobil  poprask v církevních kruzích. Nehodnotím míru jeho pravdivosti, jen zmiňuji, že byl důležitým ve smyslu změny pohledu na význam Marie Magdalské.

Dnes už jsme naštěstí o něco dál, v Trinity Church v New Yorku (to je zdejší největší katolická katedrála) jsem zažila mši, kterou vedla ŽENA. A to takovým způsobem, že se ve mě odehrálo něco osobně velmi důležitého, krásného a vznešeného. Ta žena mi připadala jak Ježíš,  takhle nejspíš mluvil. Velmi srdečně a s velkou nadějí. Celé to bylo prodchnuto božskou energií soucitu a lásky. Moc bych přála každému něco takového zažít. Nemusela jsem vůbec rozumět jejím slovům po obsahové stránce (neumím pořádně anglicky), bohatě mi stačila melodie její řeči a to projevené srdce. Tomu říkám zvěstování. A to jsem dosud nebyla nijak výrazně věřící, ale tento zážitek mě dal něco nádherného prožít.

Magdaléna na obraze, který je součástí sbírek Metropolitního muzea v New Yorku

Na obraze Kající se Magdalény od Georgese de la Tour, barokního francouzského malíře, vidím něco jiného než onu zmíněnou kajícnost. Vidím tam ženu, která pokojně rozjímá o životě a smrti. Usmívá se, už mnohé ví.

Oslovil mě text: “A duše moje zpívala zpěv tento: “Co mne poutalo, mrtvo jest. Co mne obklopovalo, bylo překonáno. Tužby skončily a já zbavena jsem nevědomosti. Věčností jsem byla uvolněna ze světa a nyní jako představa jsem uvolněna z tvaru. Jsem osvobozena z pouta zapomnění, pomíjivého v čase. Od této chvíle dosahuji plnosti mimo čas, a tam, kde čas spočívá v tichu Věčnosti, i já spočinu v tichosti.” Jedná se o úryvek z evangelia Marie Magdalské.

Zatoužila jsem po tom dozvědět se víc, a tak mi byla doporučena kniha Tajemství Marie Magdalény od Cynthie Bourgeault. Autorka knihy je farářkou episkopální církve, spisovatelkou a duchovní učitelkou.  Při psaní knihy čerpala z množství doložených textů, které zkoumala a poté vytvořila s největší pravděpodobností opravdu skutečný obraz Marie Magdaleny, ženy spjaté s Ježíšem víc, než je obecně známo.

V anotaci na knihu se praví: "Vůně Máří Magdaléniny přítomnosti z křesťanství nevymizela. Dnes se konečně snáší zpátky na zemský povrch a vyzývá nás, abychom se znovu probudili do rána zmrtvýchvstání a spatřili sami sebe v zahradě, kde čekáme na setkání, které může proměnit naše srdce.

Ježíšovo království nebeské není někde v dálce nebo ve výšinách: je mezi námi, máme ho rovnou pod nosem, v přítomnosti, která je mnohem subtilnější, ale mnohem rozměrnější než naše, a zažijeme ji v momentě, kdy se posuneme za své egem vytvořené časoprostorové kontinuum a setkáme se přímo se Zdrojem."

Tajemství Marie Magdaleny je velmi inspirující kniha
Upoutávka na současné filmy a divadlo

Pro dokreslení tématu přidávám aktuální fotku jedné výstavní plochy, na které vévodí příběhy muže a ženy. To je totiž základ toho, co tu žijeme. Když budeme zná pravdivý příběh Máří Magdalény, tak pochopíme mnohé. A i naše osobní životní příběhy se třeba posunou až k dokonalosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 2.4.2018 8:18 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1115x