Poklad na Kamencovém jezeře

Říkáme mu Kamenčák a máme jej moc rádi. Někteří i celé jezero přeplavou, což je úctyhodný výkon, na délku má totiž 676 metrů. Je tu i nuda pláž, spousta travanatých ploch na slunění a jednou jsem tu potkala i Salvadora Dalího.

To bylo tak. Ráda fotím a obzvlášť odrazy na vodních hladinách bývalo moje nejmilejší téma. A tak chodím s foťákem i na náš Kamenčák, unikátní to chomutovské jezero, které zřejmě vzniklo zatopením dolu či lomu. Faktograficky se můžete o našem jezeře dozvědět víc třeba tady, já jsem spíš přes ty obrazové vjemy, zážitky, asociace. A těch už bylo, chodím sem totiž odmala. A jak to bylo s tím slavným surrealistou? Jednou jdu takhle po mole a sleduji, co se děje na hladině. Vyfotím pak tento výjev.

Pozdrav od Dalího

Vidíte tu podobnost s obrazy Salvadora Dalího? Jako kdyby tam přímo něčí tužka cosi kreslila. Vzala jsem to tenkrát jako takovou výzvu "jen pěkně kresli tím foťákem, jsme s tebou". Podobných fotek se mi poté podařilo víc, ukážu tu další z nich, kde se na hladině odráží úkryt plavčíka. A protože si větřík pohrává s hladinou, tak se vše zvlňuje, neustále se obraz mění. Fotograf pak vybere kompozičně nejzdařilejší záběr. Žádné kejkle v počítači, jen úprava kontrastu.

Abstrakt

S těmito snímky jsem před pár lety bodovala na jednom fotoserveru pro amatérské fotografy. Scházela se tu fajn parta lidí, kteří rádi fotí nejrůznější žánry, vzájemně jsme si radili, chválili se, i kritizovali. Něco jsem se naučila a pak jsem už mohla začít vystavovat v opravdových kamenných galeriích. Díky těmto vlastním výstavám jsem se po několika letech zkušeností dostala přímo k práci kurátorky jedné galerie, ale o tom už jsem tu psala. A psát jistě ještě v dalších souvislostech budu, jak se znám.  

Teď mám v plánu hlavně představit onen jedinečný Kamenčák a jeho poklady.

Nejdřív si ukažme jezero v jeho realistické podobě, jedná se o aktuální fotky z uplynulého víkendu. Voda byla krásně čistá a chladivá.

Hlavní molo
Kameny připomínají přírodní charakter jezera
Kamínky při vstupu do kamencové vody
Pohoda na trávě
Šlapadla a loďky k zapůjčení
Část písčité pláže
Jezero na šířku, za pásmem stromů je zoopark
Část břehů, odkud se do vody nevstupuje, tady rostou stromy
Slunění na louce

A ještě jeden můj poznatek, tato voda neškodí či spíš přímo prospívá lidem s ekzémem. Mám vlastní dobrou zkušenost. A teď ten zlatý poklad. Není to skutečné zlato, jsou to listy dubu, které jsem jednou v září našla pod vodou u břehu.

Zlatýpoklad

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 8.8.2016 19:55 | karma článku: 24,11 | přečteno: 725x