Halina na krovkách, vůbec si ale nezoufá

Přiznám se, že čtu i bulvár, neb se u toho bavím. Halinu Pawlovskou mám ráda za její styl humoru, i za to, jak nosí svá kila. A jsou tu další humoristé, nebo spíš nejsou? Humoru je ve veřejném prostoru málo. Ne že bych si zoufala.

Pobavila mě tedy právě Halina, která pravila, že je na krovkách a bulvár dodal, že si zoufá, ač ona to říkala samozřejmě  v klidu, s tím svým nadhledem. Halinu a její specifický humor už na televizních obrazovkách příliš nevídáme, ono jí tedy někdy bylo až dost, tak teď je jí zas míň, tak to v životě chodí.

Televizní zábava je tedy obor, kterému pšenka ani žito či jiná užitečná obilnina nekvete, zmizely satirické pořady, svého času jsem měla hodně v oblibě Českou sodu, to bylo maso. :-) Guten tááág... teď mě snad jen někdy osloví jen nějaký ten stand up, to dávají ale na ČT2 jen po půlnoci a o Silvestra, jinak snad nikdy, no a občas zahlídnu Krause, to už tedy není veřejnoprávní, ale soukromá snad Prima. 

Jinak si nevybavím nic současného, vtipného, jen sem tam nějaká repríza. A jak bývaly dobré třeba pořady Možná přijde i kouzelník, Kaiser a Lábus, tyhle dva skvělé herce jsem neviděla už pěkně dlouho, Jirku Lábuse jsem jen nedávno slyšela v rozhlase a Oldu Kaisera s Dášou Vokatou jsem zažila na koncertě, to už bylo ale hudební a spíš vzpomínkové vystoupení. 

Takže humoru pomálu, možná jsem dinosaurus, že ještě koukám na televizi, takřka kdykoliv můžu MASH, to je geniální seriál, plný inteligentního humoru. Taky jej stále reprízují.

Nebo mi něco poradíte? V tomto duchu?

Mám tedy doma poradce v novějším druhu humoru, je to náš dospělý syn, vysokoškolák, ten mi občas na internetu pouští své oblíbené komentátory, takové ty pořady typu talk show s různými chytrými chlápky, někdy trochu podivíny. Někteří parodují naše politiky, to je vděčné téma.

Ráda bych se prostě víc zasmála, mám pocit, že humor se téměř vytratil. A to je velká škoda. Humor je totiž nejvíc. Souvisí s moudrostí, nadhledem, vyrovnaností.

Ptala jsem se onehdy i naší vyučující psychologie, zabývá-li se někdo z vědců tím, co je to humor, když už se zkoumají všelijaké ty vady a odchylky, tak zda i něco tak užitečného a potřebného víme, jak vzniká a jak třeba podpořit. Odpověděla, že asi ani ne, no možná jsou ty vědci sami suchaři anebo je smysl pro humor tak specifický...teoreticky nepopsatelný, jen občas některými mistry prakticky realizovaný... více mistrů bych prosila. Kdyby to šlo.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Fišrová | středa 18.5.2022 22:11 | karma článku: 12,81 | přečteno: 505x