Chvála wikipedistům, můžeme se k nim i přidat.

Umějí se jasně vyjadřovat, tříbí si cit pro jednoduchost a jednoznačnost. Propojují dosavadní znalosti lidstva. Wikipedisté. Vzniká tak společné dílo, které je stále otevřené dalším poznatkům. Přidáte se také? Mě přijali laskavě.

A jak jsem k této aktivitě přišla?

Potkala jsem dva nadšence a to nadšení na mě přenesli. Jsou to lidé, kteří mají rádi obor, v němž působí, a zároveň mají nějaké ideály. Chtějí uchovat a zároveň předávat informace, k nimž mají přístup. Jeden je archivářem, druhý pracuje v obdobné  profesi. A jako většina z nás nejdřív do wikipedie nahlédli. A viděli, že tu něco konkrétního chybí. Protože mají znalosti z určité oblasti lidské činnosti a editace není příliš složitá, tak se pustili do práce. Zároveň vstoupili do virtuální komunity lidí, kde se dá zažít mnohé. Samozřejmě si to nebudeme idealizovat. Najdou se i "škodiči". Wikipedie má ale vypracovaný systém, jak toto eliminovat. Stále ale potřebuje další dobrovolníky, kteří se ujmou některé z činností. Vše stojí na lidech. Zatím převažují mladí muži do 30 let, zapojují se i senioři.

Pro začátek si stačí osvojit jen některé kroky. Tím prvním bývá většinou editace již založeného článku, který shledáme neúplným. Přitom je slušností každou editaci krátce odůvodnit. Vše totiž bude po nás ještě někdo kontrolovat. Práci si můžeme snadno vyzkoušet na tzv. pískovišti. Wikipedie je plná návodů, jak na to. Chce to jen trpělivost a dobrou vůli. A samozřejmě tomu věnovat svůj čas. Odměnou je dobrý pocit z toho, co jsem vytvořil a dal tomu jistou důležitost. Samozřejmě existují doporučení, co do takové encyklopedie patří a co nikoliv.  

Svým prvním článkem jsem chtěla vnést do wikipedie záznam o člověku, který se sám věnoval encyklopedické práci a to v oboru výtvarného umění v našem ragionu. Samozřejmě nemám v úmyslu celou tuto knihu přepisovat. Jen mě inspirovala v podobné práci v dnešních podmínkách. Sám autor už tak učinit nemůže, je už "na pravdě boží". Bylo by škoda, kdyby jeho práce zapadla. 

Obdobnou motivaci může mít každý z nás. Stačí základní počítačová gramotnost, určité znalosti a chuť věnovat svůj čas smysluplné práci. 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 25.7.2016 19:26 | karma článku: 15,98 | přečteno: 256x