Bába z ledu je tuze sympatická hrdinka

Konečně se v českém filmu objevuje jako hlavní hrdinka žena kolem 60 let, taková ta mnohdy neviditelná, kterou si její okolí zvyklo zneužívat, ale to se milánci přepočítali, přichází totiž změna. Přímo transformační. Pro všechny.

Těšila jsem se na nový film Bohdana Slámy, protože to je autor, který si vybírá témata z opravdového života, nic kašírovaného. Bývají to až dost zvláštní hrdinové, třeba ten Broňa, který přilnul ke slepici, i když tedy tvrdí, že to ta slepice chce být člověkem.

O Broňu jde ale až v druhé řadě, jeho příběh pochopíme, až když jej naše bába z ledu přinutí k tomu, aby přiznal božskou, proč nechce prozradit, kde má trvalé bydliště. A od čeho utekl. A kam se vrátí.

Teď jsme v jídelně jednoho domu, kde se zastavil čas, je to tu jak v muzeu, říká Broňa. Nedivme se, že se tu necítí nejlíp, povedená rodinka naší hlavní hrdinky je doslova panoptikum. Dva bratři, kteří jsou sice věkem už dospělí, ale nevyrostli ještě z přetahování se a porovnávní, kdo žije "líp", přitom oba selhávají. Ať už ve vztahu se svou ženou či při výchově dětí.

Život naštěstí přináší změny, nejde to už takhle dál, aby dospělé haranty máma obsluhovala u stolu, a všichni se jen tvářili, že jsou přeci jedna rodina.

Máma se totiž jednoho dne, kdy hlídá vnuka a chodí s ním k řece, seznámí s partou otužilců. Ti jsou přátelští, i když taky svým způsobem podivíni, ale dobrá parta. Naší hrdince je s těmito lidmi fajn, chybělo jí to rovné zacházení, tak se k nim přidá. A do Broni, jednoho z nich, se i zamiluje.

Scéna s použitím extra kvalitního olivového oleje je skvělá.

A pak už ten moment, kdy Broňa jak malej kluk povídá, že se vrátí... do té vesnice, odkud utekl. A naše hlavní hrdinka se rozchechtá a šlehne tou sváteční polévkovou mísou o zem.

A jde si zaplavat.

Do ledové vody, baví jí to. Pomalu plave svým tempem. Silná to žena.

Dům prodá, koupí si něco praktičtějšího, menšího. Nějaký ten chlap se možná taky pak najde.

Broňa vlastně posloužil jako takový převozník. Od pokřivených vztahů v rodině, k osamostatnění se. O bábu z ledu nikdo strach mít nemusí. Jde životu vstříc.

Dky, Bohdane, skvělý film.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Fišrová | pondělí 18.2.2019 5:35 | karma článku: 22,26 | přečteno: 724x