Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zázraky na počkání nebudou

Zvoní! 1. září, školní rok začíná. Je to první rok, kdy platy učitelů i dalších zaměstnanců ve školství vzrostou hned od září a ne až od ledna. A také rok, od kterého by měla začít skutečná platová revoluce v resortu.

Učitelské odbory přišly s požadavkem (nikoliv novým), aby obvyklý plat učitele představoval 130 procent průměrné mzdy v zemi. Čehož má být dosaženo během příštích tří let, nejpozději do roku 2020.

Pokud se nyní zvyšují příjmy ve školství o osm procent pro pedagogy a cca pět procent pro ostatní pracovníky, v dalších letech by muselo jít o zvyšování ještě podstatně dynamičtější, totiž o patnáct procent ročně. A pak by opravdu bylo možné, že při předpokládané průměrné mzdě kolem 34 tisíc korun (rok 2020) by obvyklý plat učitele činil asi 45 tisíc korun. Ostatně česká mutace časopisu Newsweek vyšla na konci srpna s obálkou, na které křičel titulek: Dejte učitelům 50 000! A nešlo o ironii, naopak. Časopis shrnul řadů důvodů, proč by to tak mělo být.

Ale samozřejmě jsem už mnohokrát zaslechla, jak nehorázný je požadavek, aby plat učitelů o třetinu převýšil průměrnou mzdu. A také jak tento požadavek nerespektuje realitu.

Osobně jsem pro jeho naplnění všemi deseti nebo dvaceti. Samozřejmě je to správný cíl. Nejraději bych to udělala hned a celkem nepochybuji, že paní ministryně Kateřina Valachová také. Jenže neumíme zázraky na počkání. Stejně ale stojí za to, pokusit se o nemožné do tří let.

Letošní přidání učitelům vypadá asi takto: (ostatně jsem o tom nedávno psala i ZDE) Začínající učitelé s praxí do 6 let  v 11. či 12. platové třídě si polepší cca o 1300 Kč, déle sloužící pedagogové pak o zhruba 1500 – 1600 korun. Zvýší se i platy učitelkám mateřských škol či asistentům pedagoga a nepedagogickým pracovníkům školství. Lze to říci i jinak. Objem peněz na platy pedagogů se zvyšuje o osm procent (šest procent v tarifu), u nepedagogických pracovníků o pět procent (čtyři procenta v tarifu). Technicky vzato s netarifními složkami platu (příplatky, odměny) mohou pedagogové dostat navíc v mateřských školách zhruba 2000 korun, v základních školách 2300 korun a na středních školách 2400 korun. Protože vcelku dobře vidím „do střev“ a velmi dobře vím, jak je těžké vyhádat každou korunu pro školství, tak je to v tento okamžik maximum možného.

Onen opravdu správný cíl dostat se (orientačně) na 130 procent průměrné mzdy je v tuto chvíli trochu „sci-fi“. Jde o úžasný plán, který má mimochodem plnou podporu ministryně školství, ale jestli se má splnit, musí ho vzít za svůj i mnozí další. Počínaje resortem financí. Jenže to opravdu klíčové je ještě něco dalšího. Tento cíl musí akceptovat česká společnost a připustit si, že roky povídání o tom, že „učitel nese na svých zádech odpovědnost za budoucnost národa“ a „že má být respektovaný a ctěný“, nepřinesly samy o sobě žádnou relevantní změnu. Bez správného ohodnocení jsou to jenom a pouze slova. Veřejnost musí akceptovat, že být učitelem není oběť na oltář národa, ale profesionální práce vysoce kvalifikovaného člověka. Se vším, co k tomu patří.

Ale se začátkem školního roku by měla být řečena ještě jedna, možná stejně podstatná věc. Peníze pro učitele jsou jedna strana mince, další reformy ve školství pak strana druhá. Musíme sáhnout velmi zásadním způsobem do osnov, potřebujeme přehodnotit jak skladbu učiva v základním školství (primárně), tak i ve školství středním (hned potom). Náš svět se stále vyvíjí a ukazují se nové potřeby vzdělání. Je nutné tomu co nejdříve přizpůsobit výuku – mnohde na tom dávno pracují, ale potřebujeme systémovou změnu, která sáhne do principu a do samotné struktury školství.

Úspěšný boj o růst mezd v resortu ukazuje, že odvaha pro změny tady je. A tento školní rok by měl být dobou, kdy dojde nejen k reformě financování škol (což je obrovský úkol), ale kdy také nabere na intenzitě diskuse o změně celého vzdělávacího systému.

Autor: Vlasta Bohdalová | čtvrtek 1.9.2016 8:00 | karma článku: 12,41 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik