Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O školství, klišé a prioritách

Nesetkávám se často s novinovým článkem, jehož autor mi promluví z duše a klidně bych se pod něj podepsala. Článek Martina Fendrycha je ovšem z jiného soudku – takhle přesně bych to napsala, kdybych to ovšem uměla.

Takhle věcně, výstižně shrnout na poměrně malém prostoru všechna oblíbená klišé o učitelích se podaří opravdu málokomu. Jakkoliv bych se s autorem asi v řadě věcí neshodla, tentokrát mu musím dát palec nahoru.

Jenže… Kdyby to bylo takhle jednoduché, prostě bych sem zkopírovala zmíněný článek a napsala pod něj výše řečené. Situace je, žel, značně složitější. Pro toto zjištění nemusíme chodit nikam daleko, stačí do (velmi živé) diskuse pod článkem. Jako mávnutím kouzelného proutku jsou v ní všechna Fendrychem vyvrácená klišé zase zpět, a setkáme se v ní i s takovými „moudry“ jako (doslovně cituji): „Tak výsledek této "studie" odpovídá tomu, že ho prováděli sami učitelé, kteří na sebe samozřejmě nic neprásknou. Platy jim určitě nezávidím, ale odpovídají jejich pracovní době a počtu volných dní. Zkuste někdy přijít na základní školu ve 3 odpoledne. Nikde ani noha. A ať mi nevykládají, že si během prázdnin dělají přípravu na vyučování. Ha ha ha.“

Viděno touto optikou tedy představuje autorův článek klasické vrhání jistého druhu luštěnin na výsledky práce zednického mistra. Obávám se přitom, že ani příslovečný Svatý Jan Zlatoústý by nepochodil lépe. A člověku proto nezbývá, než  se ptát - proč.

To není jednoduchá otázka, ale zkusme to. Podfinancování školství (a že je školství podfinancované, o tom snad není sporu) můžeme také chápat jako jeho důsledek. Přitom platí, že podporu školství mají v programu na všech úrovních a napříč spektrem zleva doprava všechny politické strany. Jenže podobné diskuse vyvolávají mnohdy dojem, že o nic takového velká část veřejnosti vlastně nestojí. Jistě – můžeme věřit tomu, že se jedná o křičící menšinu. Ale mnohé napovídají i průzkumy veřejného mínění. V těch, se kterými jsem se měla možnost seznámit, figurují jako nejzávažnější problémy korupce, kriminalita, soužití s menšinami, či nezaměstnanost, a na podfinancované školství jaksi nezbylo místo. A přitom je to právě nedostatek peněz ve školství, který řadu těchto negativních jevů generuje!

Jsem přesvědčena, že stojíme na křižovatce, ze které vedou v podstatě jen dvě cesty. Jedna směrem na západ, k fungujícímu státu a konkurenceschopné ekonomice, druhá vede nejprve ke stagnaci, a pak k pozvolnému úpadku a neustálé krizi. Ona totiž konkurenceschopnost nestojí jen na exportu a průmyslu, ale také na lidském kapitálu. Na tom dokonce hlavně. Například „banánové republiky“ v první polovině 20 století exportovaly většinu své produkce, a na ty nejnáročnější světové trhy, a přesto nešlo o nějaké vyspělé, rozvíjející se ekonomiky. Právě naopak. A základem lidského kapitálu, tedy toho, že společnost generuje jak špičkové odborníky, tak vynikající řemeslníky a dělníky, je právě školství.

A ve školství je – čímž se vracíme k článku zmíněnému v úvodu – peněz nedostatek. Díky tomu například nedochází k přirozené obměně pedagogického sboru, řada kantorů přesluhuje a o nějakém nadšení mladých erudovaných pedagogů jít učit, nelze příliš mluvit. Spíš slyšíme o syndromu vyhoření. A mladí vysokoškoláci neberou buď  pedagogiku  jako poslání, ale jako východisko z nouze a dočasnou štaci, nebo – což je stokrát horší – je prvních pár let drsně vrátí na zem a pohled na výplatní pásku je připraví o poslední ideály. Ti i oni se pak sejdou v soukromém sektoru a školství nechají svému osudu.

Nelze ovšem spoléhat na to, že pouhé zvýšení rozpočtové kapitoly MŠMT vyřeší jako mávnutím kouzelného proutku všechny problémy. Na to nám totiž v sektoru moc dlouho řádila „neviditelná ruka trhu“, která potlačila technické školství a vyprodukovala naopak řadu oborů, které nejsou úplně konkurenceschopné. Aby naše školství opět patřilo ke světové špičce, potřebuje především, ve spolupráci s jinými resorty (například průmyslem), restrukturalizovat.

Tedy sečteno a podtrženo – školství a vzdělanostní společnost JE jednou z hlavních priorit naší společnosti, potřebné pro návrat mezi nejvyspělejší státy světa. Škola je prostě základ života a tak bychom na to neměli zapomínat…

Autor: Vlasta Bohdalová | středa 25.9.2013 8:50 | karma článku: 9,19 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik