Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jde o dřevo a ne o kůrovce

V letošním roce se Správa NP Šumava  chystá mimo jiné opět zasahovat  v oblasti Ptačího potoka /Na Ztraceném a v oblasti Smrčiny. Rozsah plánovaného  zásahu  je dle vyjádření přímo ředitele parku  velký. Správa je připravena na části území zasahovat loupáním na stojato, v části použít intenzivní technologie - kácení a vytahovaní dřeva s doprovodným (i když nechtěným) vytvářením holin. Z jejich vyjádření, ale i z dalších zdrojů je zřejmé, že Správa NP Šumava nedisponuje příslušnými výjimkami pro plánovanou činnost. 

Jako podavatel stížnosti pro porušení Směrnice o stanovištích, kterou jsem zaslal na DG Envi do Bruselu a který je veden pod  čj. CHAP(2012)01003, jsem dostal v kopii dopis od eurokomisaře J. Potocnika, adresovaný ministru ŽP T. Chalupovi (níže uveden v překladu do ČJ). Z dopisu vyplývá, při zásazích (včetně zásahů fytosanitárních) v oblasti Natura 2000, je nutno postupovat podle  článku 6 směrnice o stanovištích, která je implementovaná zákonem 114/92 Sb. Dále je zřejmé, že komise je připravena uplatnit sankce proti ČR, pokud tato ustanovení aplikována nebudou.

Vzhledem k tomu, že Správa NPŠ prokazatelně chystá zásahy v oblasti Ptačího potka a v oblasti Smrčiny, měla by inspekce (ČIŽP) naplnit svoji povinnost, vyplývající ze zákona 114/92 Sb a tuto škodlivou činnost zakázat.  Po vstupu České republiky do Evropské unie je Správa NPŠ povinna zajistit posuzování vlivu na území Natura 2000, jde o povinnost ze zákona s účinností od 28.4.2004. Proto jsem navrhl , aby ČIŽP přikázala  Správě NPŠ provést posouzení vlivů podle § 45i citovaného zákona, jinak by Česká republika mohla porušit čl. 6 směrnice 92/43/EHS (směrnice o stanovištích). Do té doby je nutno pozastavit veškerou rušivou činnost  dle § 80.odst 2

Vzhledem ke skutečnosti, že zásahy chystané Správou NPŠ jsou podle všech dostupných zdrojů v rozporu se zákonem, chystám spolu s dalšími aktivními občany nenásilnou blokádu této kriminální činnosti. Byl bych opravdu rád, kdyby k tomu nemuselo dojít. 

dopis eurokomisaře ministru ŽP České republiky

JANEZ POTOČNIK
Evropská komise

Brusel, 14. 6. 2012
Ref. Ares (2012) 713360

pan Tomáš Chalupa
ministr životního prostředí České republiky
Vršovická 65
110 00 Praha 10
ČESKÁ REPUBLIKA
tomas.chalupa@mzp.cz

Vážený pane ministře,

píši Vám, abych vyjádřil své znepokojení z plánů národního parku Šumava kácet stromy na velkých plochách, jež jsou součástí parku. Národní park Šumava představuje největší lesní plochu v České republice, která si doposud zachovala převážně přirozený charakter. Určitě se mnou budete souhlasit, že se jedná o oblast soustavy Natura 2000 nesmírně důležitou pro zachování biodiverzity ve střední Evropě. Nejde tedy pouze o diskuzi ohledně konkrétního opatření týkající se správy místního lesa, ale spíše o nutnost zajistit, že se integritě tohoto jedinečného přírodního dědictví dostává řádné ochrany.

Komise obdržela znepokojující důkazy o tom, že opatření přijatá z rostlinolékařských důvodů minulý rok významně zasáhla chráněné druhy, které na místě žijí (zvláště tetřeva hlušce – Tetrao urogallus), a způsobila podstatný úpadek smrkového lesního habitatu. Směrnice o stanovištích od členských států vyžaduje, aby se vyvarovaly zhoršování přirozených prostředí a stanovišť druhů, stejně jako narušování života druhů, pro které tyto oblasti byly určeny, pokud by takové narušení bylo významné ve vztahu k cílům Směrnice.

Směrnice o stanovištích také stanoví, že jakýkoli plán či projekt, který není nutný pro správu místa nebo s ní přímo spojený, ale který místo pravděpodobně významně ovlivní a to jak samostatně, tak v kombinaci s jinými plány či projekty, bude podroben řádnému zhodnocení jeho dopadů na místo ve smyslu cílů ochrany tohoto místa. Jakýkoli plán může být schválen pouze tehdy, pokud je ve světle výsledků zhodnocení jisté, že projekt nepříznivě neovlivní integritu místa. V případě záporného zhodnocení nařizuje článek 6.4 Směrnice kompenzační opatření.

Pokud je nám známo, bude plánované velkoplošné kácení v národním parku Šumava zdůvodněné fytosanitárními opatřeními mít závažné negativní dopady na integritu místa, obzvlášť pak s přihlédnutím k velkému zájmu místo chránit jakožto unikátní ekosystém v rámci střední Evropy a také po zvážní kritické důležitosti místa pro ochranu ohrožených typů stanovišť a druhů, která je v zájmu Společenství. Náš závěr zní, že plánovaná opatření mohou být schválena jedině na základě přísného dodržování ustanovení článků 6.2, 6.3, nebo 6.4 Směrnice o stanovištích.

Naléhavě Vás tedy žádám, abyste zastavil velkoplošné kácení v národním parku Šumava a abyste zajistil splnění výše zmíněných ustanovení, dříve než začnete zvažovat jakékoli pokračování takové činnosti.

Nemohu vyloučit, že budu v tomto kontextu nucen navrhnout Komisi, aby učinila právní kroky, nicméně má kancelář bude i nadále k dispozici za účelem konzultování věci s Vaší kanceláří s cílem najít řešení ve shodě se zákony EU. Těším se na pokračování naší spolupráce.

S úctou,

Janez Potočnik

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mojmír Vlašín | pátek 22.6.2012 11:26 | karma článku: 17,44 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44 | Přečteno: 167x | Diskuse| Hyde park

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

Ohňostroj je vynález starověku (Čína, Indie) a do starověku tato zábava také patří. Tak jako už dnes neházíme jinověrce lvům, tak také bychom měli zvážit, zda opravdu potřebujeme anachronickou ohňostrojovou zábavu.

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83 | Přečteno: 818x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

V sobotu 26.1.2019 vyšel Víkendu MFD článek o úbytku ptáků od I. Breziny, kde je tvrzení že : „Miliony ptáků rozsekají rotory „ekologicky čistých“ větrných elektráren, spousta opeřenců uhoří na sloupech elektrického vedení"

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

Poprvé jsem kandidoval za Zelené do voleb do zastupitelstva města Brna už v roce 1990. A kandiduji zase. Proč ?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License