Bóže, Bárto

Hned v úvodní části Cimrmanovy hry Záskok říká Vlasta/Vlasta: „Bóže, Bárto, ty jsi tak hloupej, až je mi tě někdy líto.“ Tato věta se velmi hodí k postupu vládní krize, která také připomíná nějakou cimrmanovskou hru s tím, že v těchto hrách jde více o inteligentní humor. Současná vládní fraška je postavena výhradně na trapnosti a na hlouposti. Především Bárty a jeho lidí. Někdy je to i humorné, ale to je vedlejší efekt.

 

Nejsem členem žádné strany a nikdy jsem nebyl. Přesto nevynechám jedinou příležitost ke kandidatuře do různých zastupitelstev a zákonodárných sborů za SZ. A tak si vzpomínám, že jsem v kampani pro poslední parlamentní volby při diskusích s voliči často slyšel, že SZ nemohou volit protože:

Kateřina Jacques neví co je biomasa

Martin Bursík napsal o nějaké člence SZ, že je kráva

SZ je rozhádaná, neustále se tam diskutuje

SZ je příliš pravicová, spolupracuje úzce s ODS

SZ je příliš levicová, spolupracuje s ČSSD

SZ je příliš radikální a nespolupracuje s nikým

 

Mnozí sympatizanti SZ mi sdělovali, že tentokrát budou spíše volit VV, jako nezkorumpovanou a novou stranu. Již tehdy bylo známo, že jde o podnikatelský záměr několika pražských zastupitelů jak proniknout do celostátní politiky (stačilo se podívat na krajské lídry této strany). Tehdy to lidem nestačilo. John je John. Tepal do zlořádu v televizi, bude i v politice.

 

Preference VV klesají, ale je to pořád málo. Co všechno ještě musí občané vyslechnout v absurdním dramatu s pracovním názvem „Pád vlády prostřednictvím veverky pana Bárty“, aby pochopili? Tohle asi nestačí:

 

Vít Bárta na jednání strany pár let před volbami předestírá svůj byznys plán, jak ovládnout politiku a zpětně posílit svůj podnik. Poté prohlásí, že to je v pořádku.

Vít Bárta se na uzavřeném jednání chlubí, jaké má nadstandardní styky s Obamou i s Putinem. Posléze prohlásí, že šlo o opilecký blábol, kterému ani on sám nevěří.

Kristýna Kočí hovoří na tajně pořízené nahrávce se svými spolustraníky jako dívka z Perlovky a chlubí se jim, že chystá puč. Pak vše prohlásí za mystifikaci.

Kristýna Kočí navštíví představení, které je z 95 % tvořeno její přímou řečí, která byla tajně nahrána. Prohlásí se za autora a hodlá divadlo zažalovat za neoprávněné použití jejího textu. Zdá se, že když zklamala jako poslankyně, chce se prosadit jako autorka absurdních her.

 

Současné eskapády některých členů VV se ovšem s „prohřešky“ SZ nedají vůbec srovnat. Zatímco Kateřina, která věděla, že je nahrávána ČT se nechala ztrapnit Krausem, Kristýna, která údajně věděla, že je nahrávána svými spolustraníky, se ztrapnila sama. Zatímco Bursík označil členku strany za krávu, Kristýna to na sebe prozradila sama. Zatímco předseda SZ Liška striktně odmítá propojení strany s byznysem, Bárta to prohlásí za normální strategii. Zatímco Zelení se hádají a diskutují, Bárta platí členy strany za mlčení.

Člověku se chce říci spolu s Cimrmanem: Bóže, Kočí a Bárto, vy jste tak hloupí, že je mi vás někdy až líto.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mojmír Vlašín | pondělí 23.5.2011 11:58 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13