Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spiklenecká teorie, nebo pohádka?

Tak se jmenuje jedna kapitola knihy Estébáci, tuneláři, milkiardáři...Spiklenecké teorie a pohádky jsou v dnešní době velmi populární. O jednu se pokusím. A nechám na drahém čtenáři, ať si udělá vlastní úsudek.

Nejpopulárnější současnou spikleneckou teorií  je asi o 11. září 2001, za kterou se 11. září 2011 dokonce demonstrovalo na Václavském náměstí. Nejposlednější je z 2. března 2014, z kterou přišel "významný" českoněmecký "historik"  pan Dr.dr. Jan Berwid-Buqouy docent rer. pol...atd, který se narodil jako Jan Kopecký. Ten den přišel s novou "historickou" teorií, podle které byla Milada Horáková trojitý agent. Podle zmíněného pána měla pracovat pro SSSR, USA a Francii. Takže Mata Hara je proti Miladě Horákové absolutní břídil. Ve své "historické" dedukci také došel k závěru, že Milada Horáková nebyla popravena, a dožila - zde bohužel není rozhodnut - buď v SSSR a nebo v USA. Možná, jako "významný" odborník na manžele Benešovi a Miladu Horákovou, nám přinese další "historický" spiklenecký objev.

Ale vraťme se k pohádce nebo spiklenecké teorii, s kterou vás chci seznámit. Kde začíná? Nejspíš ihned po II. světové válce. Psát o vlivu sovětských poradců na Únor 48, na procesech a dalších věcech, asi nemá cenu. To doufám už všichni znají.

Pro mé vyprávění je nejdůležitěkší rok 1991, kdy se po neúspěšném převratu rozpadl Sovětský svaz a byla zrušena KGB. Hodně agentů a  ještě víc peněz najednou zůstalo v těchto "počátcích" bezprizorních. V zemích kde dlouhá léta působili, byli etablováni. Znali nejen mentalitu, ale dost lidí, kterým mohli za protislužbu pomoci. Takovou protislužbou mohlo být získání vlivu na obyvatelstvo pomocí médií. Stačilo nepsat nepříznivě o Rusku; ovlivňovat názory, vztahující se k věcem, které se týkaly Ruska; např. aféra kolem radaru v Brdech.

Jednou ze záhadných postav té doby je Alexandr Rebjonok, o kterém se mluví jako příteli Václava Klause. Rebjonok žije v České republice od poloviny 70 let. Oženil se zde a narodil se mu syn. Poté co na něho upozorňuje BIS a ÚOOZ, které poukazovaly na bezpečnostní riziko plynoucí České republice z jeho aktivit, protože přes něj měly jít do Česka podezřelé peníze - byl totiž spolupracovníkem bosse TV NOVA Jiřího Šmejce (měl finančně podpořit Šmejce při nákupu Novy) a spolumajitele Primy Ivana Zacha - obrátila se policie v roce 1996 na ruské kolegy o informaci o tomto muži. Z Moskvy přišla trochu překvapivá odpověď, že žádný člověk tohoto jména a data narození "Není veden v registraci obyvatel Ruské federace". To naznačovalo, že zde Rebjonok žije pod falešnou identitou.

Rebjonok pracoval za totality v Ostrově nad Ohří ve výzkumu tamních uranových dolů jako jakýsi superrevizor. BIS je přesvědčena, že v takové funkci musel mít kontakty s KGB. A je zcela možné, že pro ně pracuje i nadále. 

Po listopadu 1989 začal pracovat v managementu hotelu Imperial, poté koupil podíl na hotelu od několika privatizačních fondů. Založil společnost Pentalog, která se zabývá organizováním pobytu bohatých Rusů v Karlových Varech. Jeho investice se podle BIS kryjí s dobou, kdy ruské tajné služby investovaly do nákupu a  oprav nemovitostí v Karlových Varech a okolí kolem půl miliardy korun. To samo o sobě by nebylo tak zajímavé, jako to, že jde o firmy které postupně ovládli jeho obchodní společníci. Jednalo se o miliardové majetky a často se zjistilo, že peníze pocházely z Ruska. "Způsob personální a obchodní provázanosti firem naznačoval, že se přes ně mohly prát peníze," popisuje začátek zájmu tajné služby jeden z jejich důstojníků.

Alexandr Rebjonok figuruje pouze v osmi firmách, spojených většinou s karlovarským turistickým ruchem a hotelem Imperial. Jeho společníci z těchto firem ale figurují ve spleti více něž sto padesáti dalších firem. Jiří Milský, Bohumil Procházka, Radovan Květ, Jiří Šmejc a Ivan Zach jsou muži, kteří začínali kariéru v drobných firmách pracujících pro Rebjonoka. Dnes jsou majiteli nebo podílníky společností s miliardovým základním jměním. 

Někdy po roce 1986, po dohodě Lubomíra Štrougala a šéfa sovětských komunistů Jurije Andropova vznikl Prognostický ústav, v němž se nakonec ocitli špičkový ekonomové, většinou návštěvníci Klausových seminářů. Experti se domnívají, že Prognostický ústav fungoval pod dohledem či patronátem KGB (to automaticky neznamená, že kdokoliv, kdo prošel ústavem, musel být spolupracovník bezepčnostních služeb). Pravda se zjišťuje těžko, protože v Česku byly všechny dokumenty o založení a aktivitách Prognostického ústavu skartovány a moskevské archivy jsou nedostupné. Klausovy se tím otevřela brána k jeho práci a cestám na Západ.

To, že se mohlo jednat o akci KGB napovídá historie jednoho z nejvýznamnějších agentú StB či spíše KGB Karla Köchlera, který dlouhá léta působil v CIA a jeho žena působila ve funkci kurýra. V listopadu 1984 byli manželé Köchlerovi zatčeni a Köchler byl odsouzen na doživotí. Manželé ale měli štěstí. V únoru 1986 byli Köchlerovi  s třemi dalšími vyměněni na pověstném berlínském mostě Glienicker Brücke s dalšími třemi agenty za sovětského disidenta Natana Šaranského a dalších šest osob. Po krátkém působení na Ministerstvu vnitra zakotvil  Karel Köchler v Prognostickém ústavu.

Od té doby má Václav Klaus pro Rusku slabost. Přestože v devadesátých letech podporoval způsob dodávek ropy a plynu - i tzv. českou cestu, bylo to pouhé maskování dodávek z Ruska. Jeho obhajoba ruského vpádu do Gruzie, podpora Milošoviče, kontakty na moskevského starostu Jurije Lužkova - muže, kterého česká policie podezřívala ze styků s ruským organizovaným zločinem a jehož žena investuje stamiliony v Karlových Varech, nebo na našeho známého Alexandra Rebjonoka. Z toho nám vychází obraz proruského lobbisty( Jaroslav Spurný, Ondřej Kudrna březen 2010)

Je známo, že po návratu Klause ze Sarajeva v roce 1997 jej kromě stranických příznivců na letišti čekali představitelé "mnohamiliardové" společnosti Interconex v čele se sponzorem ODS Václavem Jáchimem (od roku 1999 člen dozorčí rady Nadace fondu Václava Klause) a nabízeli mu pomoc. Přitom se o Interconex zajímala policie, kvůli napojení na ruský organizovaný zločin a praní špinavých peněz.

Je taktéž známé, že Vagit Alekperov, šéf Lukoilu a Putinův přítel, sponzoroval ruské vydání Klausovy knihy "Modrá, nikoliv zelená planeta." Možná, že sponzoring byl odměnou za Klausovu zahraniční politiku (nebo za prognosťák?), která je v podstatě shodná s politikou Ruska, zvláště v odporu proti EU. Ne nadarmo v roce 2007 dostal  Václav Klaus od Vladimíra Putina Puškinovu medali. Sbližování Klause s Ruskem mohlo taky zapůsobit na poslance KSČM, kteří mu dali jak v roce 2002, tak i v roce 2007 své hlasy.

Proto asi místo toho, aby byl v presidentské volbě nadstranický a neutrální, náhle podpořil svého odvěkého soka Miloše Zemana, o kterém před podpisem opoziční smlouvy, prohlásil: "Miloše Zemana jsem nikdy nepovažoval za našeho kolegu, za tvůrčího, konstruktivního a pracovitého člověka."  Asi to bylo tím, že Miloš Zeman má taktéž blízko k Rusům.

No, a další zítra ve stejnou dobu.

Autor: Vladislav Svoboda | čtvrtek 10.4.2014 11:13 | karma článku: 15,98 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16 | Přečteno: 395x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

Po devadesátém roce se někteří estébáci rychle zorientovali, a zjistili, že svými znalostmi a kontakty se mohou dopracovat k značnému majetku. Jedním z nich byl agent s registračním číslem 16 777 a krycím jménem Vlastimil.

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 272
  • Celková karma 12,81
  • Průměrná čtenost 1440x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik