Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opustíš-li mne, zahyneš!

Skončily volby do Evropského parlamentu. Malá účast měla nahrát i malým ambiciozním stranám. Nestalo se. Někteří lídři celou předvolební kampaň vykřikovali, že podle jejich průzkumu mají dostat minimálně 5%. To je případ Jiřího Paroubka.

Na něj a na dalšího "předsedu" Michala Klusáčka se hodí báseň Viktora Dyka "Země mluví".Použiji závěr básně: Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš -li mne, zahyneš!

Tento verš přesně vystihuje uvedené pány. Jiří Paroubek od roku 1970 pilně stoupal po žebříčku funkcí v Československé straně socialistické. Jako mladý, perspektivní politik dostal v roce 1978 příležitost svěřit se se svými pocity k třicátému výročí Vítězného února. Svého úkolu se ujal zodpovědně. Další šanci dostal v roce 1979, kdy si ho vyhléla StB. Pod krycím jménem ROKO se zúčastnil několika schůzek. Byl vstřícný a snaživý. Ale měl smůlu. V ČSS bylo na jeho úrovni tolik estábáků, že ho tam už nepotřebovali. A v "Ráji", taky ne. Vždyť jeho představený Vlastimil Dvořák, bylo přímo ukázkovou hvězdou StB. Takže zase nic.  Ale přece jenom dostoupal do ÚVV, kde se po dlouhém čekání konečně dočkal. Stál na prahu své touhy: stát se poslancem Federálního shromáždění. Vždyť mu to slíbil sám předseda ČSS Bohuslav Kučera, vzorný agent StB od roku 1952. Ale náhle si to Bohuslav Kučera rozmyslel, a dal přednost mladé hezké člence.

A Jiří Paroubek zareagoval jak bylo jeho zvykem - uraženě odešel z ČSS. Ale měl štěstí. Přišel listopad 1989. A Jiří Proubek vycítil svou příležitost, a velmi rychle objevil v ČSSD. Okouzlil prvního předsedu ČSSD Horáka, a když Horák končil, už, už se viděl na jeho místě. K jeho žalu se tak nestalo. Porazil ho v podstatě nový člen - Miloš Zeman. Spolkl hořkou pilulku a čekal. Nebyl mezi členy ČSSD moc populární, ale byl to "buldozer", který měl nastartovaný motor. Pak překvapivě padl Špidla, a místo něho přišel mladý, křišťálově čistý, Stanislav Gross, který Jiřího Paroubka vyzvedl z jeho izolace na post ministra - a buldozer se rozjel.  Nejdřív zplaníroval ministerstvo a po té co upřímný Gross uznal, že nemůže být nadále přdsedou vlády, stal se jim z nouze Jiří Paroubek. A jel. Nechal zmasakrovat mladé na CzechTek. Po prohraných volbách si vzpomněl na svůj oblíbený Vítězný únor. Poté se chtěl spojit s marťany, ale spíš se spojoval s komunisty. A po dalších volbách s tím v ČSSD seknul. Ale nebyl by to buldozer Jiří Paroubek, aby si lehl do postele v Řecku a četl své paměti. Naopak s mladistvým elánem se vrhl na rozvrácení tzv. ČSNS 2005, a když se mu to podařilo, založil NS-Lev21. Zde se nechal zvolit předsedou, a poté rozhodl, kdo s ním bude v čele. A opět se velkolepě rozjel. Nejdřív nezvítězil, přes své sliby, v krajských volbách. Poté se jako předseda, pln hrdosti, nezúčastnil parlamentních voleb. A svůj politický um a tah napřáhl na volby do Evropského parlamentu. Výsledek?! 0,46%. Jakýpak udělá krok nyní?! 

Druhým předsedou je Michal Klusáček, kterého v podstatě nikdo nezná. Nejdřív vstoupil do ODS. A poté co zjistil, co všichni v podstatě věděli - že se tam krade, vystoupil. Ale taky měl, jako Jiří Paroubek pocit, že má vyšší poslání. Proto založil Národněvlasteneckou stranu. Ale k jeho lítosti mu ji Ministerstvo vnitra neodsouhlasilo. Naštěstí v televizi zahlédl volební klip ČSNS, v kterém nabízel předseda strany  svou funkci někomu mladšímu. Nelenil. Zavolal. A přes pochybnosti autora, byl přijat. No, pak na sjezdu se stal předsedou. A když se začalo zjišťovat kde se nachází prezenční listina, protože většina začala pochybovat, že všichni přítomní na sjezdu byli členy strany - nenašla se. Ale horší bylo, že ani po pěti měsících se mu nedařilo prosadit to jediné správné - své názory. Vyřešil to rychle, a díky našemu "právnímu" státu, si z devíti lidmi, z nichž čtyři nebyli nikdy členy strany, svolal  do hospody sjezd. Nechal si odsouhlasit co on považoval za správné a předal to na Ministerstvo vnitra. Kde mu  to,  aniž by zjišťovali, jestli je vše v souladu se stanovami - odsouhlasili.  Zbývajícm devadesáti procentům  členů to oznámil mailem; s tím, že kdo chce a koho on chce, může se vrátit. I on kandidoval. Dostal 0,03% - krásné poslední místo.

A jak už napsal Viktor Dyk ve své básni:

Opustíš-li mne, nezahynu.

Opustíš-li mne, zahyneš! 

Autor: Vladislav Svoboda | pondělí 26.5.2014 10:45 | karma článku: 18,37 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Sovětský svaz (Rusko) nese spoluzodpovědnost za miliony mrtvých v II. světové válce

V poslední době si někteří lidé, poznamenaní socialistickým školstvím, stěžují, že se přepisují dějiny. Já si naopak myslím, že nás ještě čeká hodně přepisování. Jedno z nich je úloha Sovětského svazu (Ruska) v II. světové válce!

7.5.2024 v 8:34 | Karma: 13,98 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,53 | Přečteno: 406x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 319x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 13,03
  • Průměrná čtenost 1435x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik